Megjelent: 16 éve

11 milliárdot hajtott be az APEH a Dél-Dunántúlon

Az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága végrehajtásból az elmúlt év hasonló időszakához képest egyötödével többet, 10,9 milliárd forintot szedett be az év első felében.

Marton Ferenc, az adóhatóság szóvivője közölte: a Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta régióban minden ötödik adózónak van valamilyen tartozása az APEH felé. Hozzátette: a működő gazdasági társaságok közül több mint 22 ezer adózónak van hátraléka összesen 13,2 milliárd forint értékben, és 52 300 magánszemély adófolyószámlája mutat tartozást, amelyek összértéke meghaladja a 6,7 milliárd forintot.

Viszik a kocsit és a házat

Tájékoztatása szerint az adósokkal szemben leggyakrabban alkalmazott behajtási módszer az inkasszó volt. Az év első felében több mint 26 ezer azonnali beszedési megbízást adott ki az APEH, mintegy tíz százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A végrehajtásból befolyt összegek közel kétharmada, összesen 6,7 milliárd forint ebből folyt be.

Marton Ferenc ismertetése szerint az ingóság - jellemzően gépjármű - lefoglalások száma megközelítőleg a duplájára, 1725-re nőtt, míg az ingatlan-végrehajtások a harmadával emelkedtek, számuk 1677-re nőtt.

A lefoglalást követően - még a vagyontárgy árverezése előtt - mintegy 3600-an döntöttek úgy, hogy önként befizetik a tartozásukat, ami összesen 1,5 milliárd forint bevételt jelentett az állami költségvetésnek. Az ingóságok és ingatlanok árverezésével megközelítőleg 600 millió forint bevételre tett szert az adóhatóság.

A fiztési felszólítás is hat

A közel négyezer jövedelem-letiltásból összesen 173 millió forintot, míg a gépkocsi-foglalásokból csaknem 200 millió forintot szedett be az adóhatóság, a kiküldött fizetési felszólítások hatására pedig az egy évvel ezelőtti 52 millió forintról idén 202 millió forintra nőtt az adósok által befizetett összeg - közölte a szóvivő.

Kisebb összegű, de jelentős számú - egyéb kategóriába sorolt 15 féle - végrehajtásból, például jelzálogbejegyzés utáni befizetés elmaradásából, vagy a hitelt felvevő, ám azt nem fizető adós helyett az úgynevezett "mögöttes felelőstől" beszedett adóból az előbbiek mellett még csaknem 1,9 milliárd forintot hajtott be az APEH - tette hozzá Marton Ferenc.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek