Megjelent: 13 éve

11 milliárdot hajtott be az APEH a Dél-Dunántúlon

Az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága végrehajtásból az elmúlt év hasonló időszakához képest egyötödével többet, 10,9 milliárd forintot szedett be az év első felében.

Marton Ferenc, az adóhatóság szóvivője közölte: a Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta régióban minden ötödik adózónak van valamilyen tartozása az APEH felé. Hozzátette: a működő gazdasági társaságok közül több mint 22 ezer adózónak van hátraléka összesen 13,2 milliárd forint értékben, és 52 300 magánszemély adófolyószámlája mutat tartozást, amelyek összértéke meghaladja a 6,7 milliárd forintot.

Viszik a kocsit és a házat

Tájékoztatása szerint az adósokkal szemben leggyakrabban alkalmazott behajtási módszer az inkasszó volt. Az év első felében több mint 26 ezer azonnali beszedési megbízást adott ki az APEH, mintegy tíz százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A végrehajtásból befolyt összegek közel kétharmada, összesen 6,7 milliárd forint ebből folyt be.

Marton Ferenc ismertetése szerint az ingóság - jellemzően gépjármű - lefoglalások száma megközelítőleg a duplájára, 1725-re nőtt, míg az ingatlan-végrehajtások a harmadával emelkedtek, számuk 1677-re nőtt.

A lefoglalást követően - még a vagyontárgy árverezése előtt - mintegy 3600-an döntöttek úgy, hogy önként befizetik a tartozásukat, ami összesen 1,5 milliárd forint bevételt jelentett az állami költségvetésnek. Az ingóságok és ingatlanok árverezésével megközelítőleg 600 millió forint bevételre tett szert az adóhatóság.

A fiztési felszólítás is hat

A közel négyezer jövedelem-letiltásból összesen 173 millió forintot, míg a gépkocsi-foglalásokból csaknem 200 millió forintot szedett be az adóhatóság, a kiküldött fizetési felszólítások hatására pedig az egy évvel ezelőtti 52 millió forintról idén 202 millió forintra nőtt az adósok által befizetett összeg - közölte a szóvivő.

Kisebb összegű, de jelentős számú - egyéb kategóriába sorolt 15 féle - végrehajtásból, például jelzálogbejegyzés utáni befizetés elmaradásából, vagy a hitelt felvevő, ám azt nem fizető adós helyett az úgynevezett "mögöttes felelőstől" beszedett adóból az előbbiek mellett még csaknem 1,9 milliárd forintot hajtott be az APEH - tette hozzá Marton Ferenc.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter