Megjelent: 15 éve

11 milliárdot hajtott be az APEH a Dél-Dunántúlon

Az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága végrehajtásból az elmúlt év hasonló időszakához képest egyötödével többet, 10,9 milliárd forintot szedett be az év első felében.

Marton Ferenc, az adóhatóság szóvivője közölte: a Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta régióban minden ötödik adózónak van valamilyen tartozása az APEH felé. Hozzátette: a működő gazdasági társaságok közül több mint 22 ezer adózónak van hátraléka összesen 13,2 milliárd forint értékben, és 52 300 magánszemély adófolyószámlája mutat tartozást, amelyek összértéke meghaladja a 6,7 milliárd forintot.

Viszik a kocsit és a házat

Tájékoztatása szerint az adósokkal szemben leggyakrabban alkalmazott behajtási módszer az inkasszó volt. Az év első felében több mint 26 ezer azonnali beszedési megbízást adott ki az APEH, mintegy tíz százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A végrehajtásból befolyt összegek közel kétharmada, összesen 6,7 milliárd forint ebből folyt be.

Marton Ferenc ismertetése szerint az ingóság - jellemzően gépjármű - lefoglalások száma megközelítőleg a duplájára, 1725-re nőtt, míg az ingatlan-végrehajtások a harmadával emelkedtek, számuk 1677-re nőtt.

A lefoglalást követően - még a vagyontárgy árverezése előtt - mintegy 3600-an döntöttek úgy, hogy önként befizetik a tartozásukat, ami összesen 1,5 milliárd forint bevételt jelentett az állami költségvetésnek. Az ingóságok és ingatlanok árverezésével megközelítőleg 600 millió forint bevételre tett szert az adóhatóság.

A fiztési felszólítás is hat

A közel négyezer jövedelem-letiltásból összesen 173 millió forintot, míg a gépkocsi-foglalásokból csaknem 200 millió forintot szedett be az adóhatóság, a kiküldött fizetési felszólítások hatására pedig az egy évvel ezelőtti 52 millió forintról idén 202 millió forintra nőtt az adósok által befizetett összeg - közölte a szóvivő.

Kisebb összegű, de jelentős számú - egyéb kategóriába sorolt 15 féle - végrehajtásból, például jelzálogbejegyzés utáni befizetés elmaradásából, vagy a hitelt felvevő, ám azt nem fizető adós helyett az úgynevezett "mögöttes felelőstől" beszedett adóból az előbbiek mellett még csaknem 1,9 milliárd forintot hajtott be az APEH - tette hozzá Marton Ferenc.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek