Megjelent: 8 éve

A HR-esek már a Facebook jelszót is kérik

Az Egyesült Államokban a HR-esek egyre gyakrabban kérik el állásinterjún a pályázó Facebook jelszavát, hogy szétnézzenek a privát profiljában - adta hírül a The Telegraph brit napilap nyomán az origo.hu.

Chandlee Bryan karriertanácsadó szerint egyre több cég használ olyan alkalmazásokat, ami a Facebook profilokat figyeli. A BeKnown nevű például a profiloldalakat is szemmel tudja tartani, ha a felhasználó engedélyt ad rá, igaz a falra írt szövegekbe semmiképp sem lát bele.
A pályázók egy része olyan helyzetben van, hogy vissza tudja utasítani a magánszférában vájkáló személyzetisek kérését. Akadnak azonban olyan álláskeresők is, akik kénytelenek kiadni a Facebook jelszavukat a felvételi beszélgetésen. A cégek egy része él is a kiszolgáltatott helyzettel, nem elégednek meg azzal, hogy a publikus információkat végigolvassák, hanem a köz elől elrejtett csoportokra és megjegyzésekre is kíváncsiak. A jelszót nem kérő cégeknél is előfordul, hogy megkérik a pályázót, hogy lépjen be interjú közben a közösségi oldalra, vagy jelölje barátjának a HR-est. Felvétel után pedig gyakorta iratnak alá olyan szerződést a munkavállalókról, aminek értelmében nem mondhatnak rosszat a cégről.

A gyakorlat jogszerűségével kapcsolatban máris felmerültek az aggályok. Illinois és Maryland szövetségi államokban már van olyan törvényjavaslat, ami megtiltaná a cégeknek a közösségi hálózati adatok elkérését.

origo.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter