Megjelent: 13 éve

A munka a legnagyobb "alvástolvaj"

A munkaidő befolyásolja a legjelentősebb mértékben az alvást; minél többet dolgozik valaki, annál kevesebbet alszik. Aki napi négy és fél óránál kevesebbet tölt ágyban, az átlagosan 93 perccel dolgozik többet hét közben és 118-cal a hétvégén.

images

images

A Sleep (Alvás) című amerikai szaklap 50 ezer embert kérdezett meg egy felmérése során, és kiderült, hogy a munka után a szórakozás viszi el a legtöbb alvásidőt.

A 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben végzett felmérés azt vizsgálta, hogy a páciens mivel töltötte az idejét délután 4 és másnap hajnali 4 között. A kutatás arra a tényre hívta fel a figyelmet, hogy akik 11, 5 órát alszanak naponta, azok hét közben átlagosan 143, hétvégén 71 perccel kevesebbet dolgoznak, mint az átlagos alvók. Aki pedig kevesebbszer hajtja álomra a fejét, az nemcsak munkával, hanem szórakozással, tanulással és házimunkával is több időt tölt.

A tévénézésre fordított idő viszont annak arányában nő, hogy milyen sokat alszik valaki. A 45-54 év közöttiek dolgoznak a legtöbbet és alszanak a legkevesebbet - derítették ki a Pennsylvania Egyetem kutatói.

"Minden ilyen irányú kutatás azt mutatja, hogy az emberek a két végén égetik a gyertyát" - figyelmeztetett a Sleep Council kutatója. Az egészségre gyakorolt hatását még vizsgálják, de Jessica Alexander szerint a korszerű technika semmilyen jótékony hatással nincs a munkaidőre. Pedig az embereknek legalább akkora jelentőséget kellene tulajdonítani az alvás fontosságára, mint az egészséges táplálkozásra és a testmozgásra - ha nem többet.

Szakértők szerint egy felnőtt embernek napi 7-9 órás éjszakai alvásra van szüksége.

Info Rádió
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter