Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

A munka fontosabb a szabadidőnél - A férfiak több energiát fektetnek a kenyérkereső munkába a nőknél

A munka továbbra is meghatározó szerepet tölt be az emberek életében, derül ki a Gfk közvélemény-kutató intézet és a The Wall Street Journal Europe 21 országra kiterjedő nemzetközi felméréséből

images

A kutatásban közel 22 ezer munkavállalót kérdeztek. A nyugat-európai átlag azt mutatja, hogy a munkavállalók 38 százaléka a munkát helyezi előtérbe, 37 százalékuk a munkát és a szabadidőt ugyanolyan fontosnak tartja, míg 23 százalékuknál a szabadidő áll az első helyen.

USA, Kelet-Európa: nagyon becsülik a munkát

Az egyes országokat nézve azonban jelentősek az eltérések. Míg a törökök és a portugálok többségének a munka az elsődleges (67 illetve 63 százalék), addig a britek 43, a németeknek pedig csak 34 százaléka gondolkodik így. Sőt, a németeknél relatív többségben vannak a szabadidőt lényegesebbnek tartók.

A felmérés szerint az amerikaiaknak (majdnem 50 százalék) és a kelet-európaiaknak (40 százalék) fontosabb a kenyérkereső tevékenység, mint nyugat-európai kollégáiknak.

A kutatás eredményeit böngészve az is feltűnik, hogy országtól függetlenül érvényes a két nem közötti különbség a munka és a szabadidő megítélésében. A férfiak fele, míg a nőknek csupán 40 százaléka helyezi szakmáját előtérbe.

A finnek szeretnek sportolni leginkább

A munka utáni kikapcsolódásra minden országból az elsődleges válasz az otthoni pihenés tévézéssel, olvasással, zenehallgatással. A második helyen Kelet-Közép-Európában az otthoni munka - például kertészkedés, lakásfelújítás - áll, míg Nyugat-Európában inkább étterembe, bárba járás. Ebben kivétel Finnország, ahol a sport nagyon kedvelt kikapcsolódás. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban csak minden negyedik említette, hogy valamilyen sporttevékenységet végez.Follow hrportal_hu on Twitter