Megjelent: 9 éve

A romák sem vállalnak ma már annyi gyereket

Az iskolai végzettség emelkedésével egyre inkább közelít a roma és a nem roma nők gyermekvállalása egymáshoz - derül ki egy kutatából, amely azt vizsgálta, igaz-e az, hogy a roma nők több gyermeket vállalnak.

2003 körül volt egy vizsgálat, amely szerint a romák termékenysége is csökken, ugyanakkor más vizsgálatok szerint ellenkezőleg, egyre több gyereket vállalnak, és a nők egyre korábban szülnek, legalábbis az északi országrészben. Ennek az ellentmondásnak próbáltak utánajárni a kutatók - írja a Népszabadság.

A kutatást Borsod és Baranya megye leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben folytatták, ahol olyan 15 és 49 év közötti roma és nem roma nőket hasonlítottak össze, akik falvakban élnek, és nincs érettségijük.

Az országos átlagnál mindkét vizsgált csoport több gyermeket vállalt, de míg a nem roma nők esetében nem volt számottevő különbség a borsodiak és a baranyaiak között, addig a romáknál számított, hogy hol élnek. A borsodi roma nők vállalták a legtöbb, átlagosan 2,6 gyereket, míg a baranyaiak átlaga 2,1 volt - mondta a lapnak Husz Ildikó szociológus.

Hozzátette: a mintában szereplő összes nő alacsony iskolai végzettségű, de vannak közöttük olyanok, akik az általános iskolát sem fejezték be, és vannak, akik szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végeztek. Eszerint összehasonlítva őket, kiderült, hogy az iskolai végzettség emelkedésével egyre inkább közelít a roma és a nem roma nők gyermekvállalása egymáshoz. A szakmunkásképzőt végzettek esetében már lényegében nincs is különbség a két csoport termékenysége között.

Husz Ildikó kiemelte: a munkaerő-piaci részvétel csökkenti a szülési kedvet. Ha egy roma nőnek már van hasznosítható képzettsége, munkajövedelme, akkor nagy valószínűséggel kevesebb gyereket vállal.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter