kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Akkor vállalunk gyereket, ha össze tudjuk egyeztetni a munkát a családdal

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: a vágyott gyermekek megszületéséhez legfontosabb a munka és a családi élet összeegyeztetése, a lakhatás és a családbarát környezet megteremtése.

images

A kormányzati családpolitika alapvetése, hogy fenntartható demográfiai fordulatot kell elérni, meg kell állítani a népességfogyást - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy szerdai budapesti konferencián.

Novák Katalin A családpolitika jelene és jövője című tanácskozáson a legfőbb célok között említette a gyermekvállalási kedv ösztönzését, a vágyott gyermekek megszületésének elősegítését és a családok erősítését, hiszen - mint mondta - erős családokban több gyermek születik.

Hangsúlyozta, a családpolitikában nagyon fontos, hogy hosszú távú, tervezhető, kiszámítható és komplex intézkedéseket hozzanak. Az ehhez szükséges eszközökről szólva azt mondta, hogy a vágyott gyermekek megszületéséhez legfontosabb a munka és a családi élet összeegyeztetése, a lakhatás és a családbarát környezet megteremtése.

A családpolitika kiindulópontja az aktuális, kedvezőtlen népesedési helyzet. Harminchárom év alatt nyolcszázezerrel csökkent Magyarország népessége. Jelenleg is fogy a magyar népesség, de kisebb mértékben, mint korábban - mondta Novák Katalin, idézve a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait, amelyek alapján a tavalyi év első tizenegy hónapjában a születésszám 2,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és a halálozások száma csökkent.

Kiemelte: a kormány olyan fontosnak tartja a családi értékeket, hogy azokat az alaptörvényben is rögzítették. "A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony" - idézte az államtitkár.

A kormány házasságközpontú politikát folytat. A házasságot időtálló értéknek tekinti, mert kutatások bizonyítják, hogy a gyermekek szempontjából az a "nagyobb biztonságot jelentő együttélési forma" - tette hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár a kormány eddigi, konkrét családpolitikai intézkedéseiről szólva példaként említette, hogy a családi adókedvezményt kiterjesztették az egy vagy két gyermeket nevelőkre is. Ennek eredményeként a családok évi 230-240 milliárd forint adókedvezményt vehetnek igénybe, és ez az összeg 2018-ra 300 milliárdra emelkedhet.

Novák Katalin kitért a gyed extrára is, amely szeptemberig csaknem 27 ezer szülőnek jelentett segítséget. A munka melletti gyedet 15 ezren, a testvér gyedet 12 ezren vették igénybe, és bevezették a hallgatói, vagy diplomás gyedet is.

Közölte: a gyermekétkeztetésre fordított összeg 2010 és 2014 között 24 milliárd forinttal nőtt. Jelenleg a gyermekek harmada étkezik ingyen, ezt kétharmadra tervezik növelni. Hatezer új bölcsődei, óvodai férőhelyet hoztak létre, de ezt a számot is növelni szeretnék.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a köznevelésben fokozatosan, felmenő rendszerben ingyenessé teszik a tankönyveket.

Kiemelte, hogy folyamatosan nő, húszéves csúcsot ért el az országban a női foglalkoztatottság, amelynek aránya jelenleg 56,5 százalék.

A konferenciát Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja nyitotta meg, és előadást tartott Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői szolgálatért felelős egykori miniszteri biztos, valamint Dani Csaba, a Magyar Államkincstár családtámogatási főosztályvezetője is.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk