Megjelent: 4 éve

Április 20-án a szociális szféra is sztrájkol

2016. április 20-ára 0-24 óráig sztrájkot hirdet a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban. A napon belül a sztrájk időtartamát, annak kezdetét és végét az intézményi szinten megalakuló helyi sztrájkbizottság határozza meg. A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság ajánlása: a bölcsődékben egész napos, egyéb intézményekben két órás sztrájk.

A sztrájkot az alábbi követelések megvalósítása érdekében hirdeti a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság, derül ki közleményükből:

1. A pedagógus életpálya (középfokú bértábla) kiterjesztése a középfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei kisgyermeknevelőkre.
A jelenlegi bruttó illetmény (amely Kjt. illetménytáblából, ágazati pótlékból és kiegészítő pótlékból adódik össze) 20 százalékos mértékű emelése jogállástól és fenntartótól függetlenül a szociális ágazatban a szakdolgozó és kisegítő dolgozó munkakörökben foglalkoztatottak részére (kivéve a bölcsődei kisgyermeknevelők).

2. A szociális ágazatot érintően rendszeres érdekegyeztető tárgyalások megkezdése és folytatása a kormányzat és az ágazatban érintett érdekképviseleti szervezetek közt.

3. A Kjt. 59. § (1) bek. b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a szociális ágazat egészére kiterjedően jogszabály írja elő, hogy a munkaközi szünet a munkaidő része.

A sztrájkkövetelésekről a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság megalakulásától kezdve folyamatosan egyeztet a kormány kijelölt képviselőjével. Az egyeztetések ugyan hoztak eredményeket (szociális ágazati pótlék, kiegészítő pótlék), de a követelések nem teljesültek maradéktalanul, illetve az egyeztetések során a Kormány többször is elutasította az egészségügyi bértábla szociális ágazatra történő kiterjesztését, továbbá az idő múlásával a célkitűzések is megváltoztak, ezért a Szociális Ágazat Sztrájkbizottság a bérre vonatkozóan módosította követelését.

A szociális ágazat egyes intézményeinél – mint a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző munkáltatónál – a sztrájk csak úgy gyakorolható, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság által meghirdetett sztrájk esetére a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit a Fővárosi Törvényszék 6.Mpf.690141/2015/2. sz. jogerős határozata állapítja meg.

A Sztrájkbizottság kész a kormányzat esetleges érdemi ajánlatának megfontolására, de amíg ilyen nem érkezik, folytatja az előkészületeket a 2016. április 20. napjára 0-24 óra között meghirdetett sztrájk lefolytatására, egyben felhívja a szociális ágazat minden dolgozójának figyelmét, hogy a kollektív cselekvés joga, ideértve a munkabeszüntetés jogát is, valamennyiüket megilleti!
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk