Megjelent: 9 éve

Átadták az első magyar beszerzői diplomákat

A múlt héten vették át diplomájukat Magyarország első okleveles beszerzői a Budapesti Corvinus Egyetemen. Eddig itthon csak tréningeken és konferenciákon lehetett speciális beszerzői tudáshoz jutni - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

images

images

Az első évfolyam hallgatói a gyógyszeripar, a telekommunikáció és az elektronika területéről érkeztek. A beszerzési menedzserek a legkeresettebb gazdasági szakemberek között vannak. A recesszióban megerősödött a beszerzők szervezeti pozíciója.

Szakmai szövetség szervezi a képzést

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) és annak beszerzői tagozata, a Beszerzési Vezetők Klubja felügyeli azt a két féléves másoddiplomás képzést, amelynek első végzősei most kapták kézhez diplomáikat. Ez az első olyan szak az országban, ahol okleveles beszerző lehet a hallgatókból.

A beszerzési szakma magyar karrierje

A beszerzési szakma 2009 végén kezdett egyre komolyabban teret és elismerést követelni magának Magyarországon. Az év végén az MLBKT tagozata, a Beszerzési Vezetők Klubja a Logisztikai Híradó hasábjain nyílt vitát kezdeményezett két szakterület, a beszerzés és a logisztika kapcsolatáról. A következtetéseket egy forró hangulatú kerekasztal-beszélgetés keretei között vonták le Chikán Attila, az MLBKT alapító-társelnökének moderálásában. Ugyanekkor kezdődött az első magyar nyelvű, kizárólag beszerzési döntéshozóknak szóló médium, a Beszerzés.hu tervezése, és az első államilag elismert egyetemi képzési program kidolgozása is. A kezdeményezések 2010 szeptemberében teljesedtek ki: elindult a szakma első saját médiuma és egyetemi képzése. Néhány hónappal később pedig megjelent az első magyar nyelvű beszerzési szakkönyv Vörösmarty Gyöngyi és Tátrai Tünde (Budapesti Corvinus Egyetem) szerkesztésében.
A beszerzési szak elsősorban a nagyvállalatoknál, a gyógyszeripar, az elektronika és a távközlés területén dolgozókat vonzza. Jellemzően ezek azok a szektorok, ahol a magasan képzett beszerzőkben közvetlen versenyelőnyt látnak a munkaadók, és hajlandóak a továbbképzésükre is költeni. A hiánypótló képzés elindítására az adott apropót, hogy a vállalatok felismerték, hogy a működési költségek csökkentésében jelentős szerepet játszanak a beszerzésekért felelős munkatársak, és a munkaerőpiacon egyre növekszik az igény a jól képzett szakemberek iránt.

Az első évfolyam tapasztalatai alapján vállalati szakemberek bevonásával csiszolják tovább a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói a beszerzési menedzsment továbbképzés tantervét. A következő évfolyam szeptemberben indul, és július végéig még lehet csatlakozni. - mondta el Hajas Gabriella, az MLBKT oktatási vezetője.

Elismert és keresett szakma

A beszerzési szakma Magyarországon néhány éve még létének elismeréséért harcolt. A válságban azonban a vállalatok a saját bőrükön tapasztalták, hogy a beszerzési költségek jelentős hatással vannak a profitra: nemzetközi adatok szerint iparágtól függően a céges költések 30-80 százaléka felett rendelkeznek a beszerzési döntéshozók. Ahogyan a recesszió miatt nőtt a költségcsökkentés jelentősége, úgy értékelődött fel a beszerzők szerepe is.

Tapasztalt és felkészült beszerzőkből hiány van a munkaerőpiacon. A beszerzés területén dolgozó szakemberek itthon eddig csak konferenciákon és egy-két napos tréningeken képezhették tovább magukat. Az új egyetemi szakon a speciális ismeretanyag átfogó elsajátítására van lehetőség.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter