Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Augusztus 1-től szűnjön meg a Klik!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt javasolja, hogy augusztus 1-től szűnjön meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Erről Mendrey László elnök beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

A szakszervezeti vezető a hétvégén - a kormánypártok távolmaradása miatt - csak ellenzéki pártok részvételével tartott oktatási fórumot értékelve kiemelte: a Klik megszüntetésének szükségességében egyetértés mutatkozott, különbség abban volt a felek között, hogy ki hosszabb, ki rövidebb megszüntetési időt indítványoz.

A PDSZ augusztus 1-ét javasolja a megszüntetés időpontjául, addigra ugyanis ki lehet dolgozni a fenntartás és működtetés megváltozott elveit. A Klik nem segíti, hanem gátolja a közoktatás működését és káros - összegzett az érdekvédő.

A résztvevő pártok között egyetértés volt abban is, hogy szükség van a pedagógus életpálya átalakítására, életszerűvé tételére, és meg kell szüntetni a portfólió rendszerét. A mestertanári és kutatótanári státusz ma gyakorlatilag elérhetetlen - jegyezte meg.

Mendrey László szerint az életpályamodell rugalmatlan, teljesíthetetlen, a portfólió a mai formájában rendszeridegen. Az Emmi legújabb törekvése a nyugdíj előtt állók portfólió feltöltéséről szembe megy a törvénnyel és etikátlan - mondta, hozzátéve: követelik az erre vonatkozó módosítás visszavonását.

Jelezte: támogatják azt az ellenzéki javaslatot, ami a Közoktatási Kerekasztal létrehozására irányul. A Nat átdolgozása mind tartalmi, mind ideológiai és szakmai szempontból elengedhetetlen - tette hozzá.

Szólt arról is: a béremelés nem azonos a kompenzációval, bruttó 30-35 százalékkal nőttek a bérek, eközben nettóban a munkaterhelés 50 százalékkal lett magasabb. Hozzátéve: szeptembertől 10 százalékos béremelésnek kell megvalósulnia. Megemlítette, hogy az iskolai adminisztratív dolgozók helyzete tarthatatlan, 2008 óta egyetlen fillér béremelést nem kaptak.

A 32 óra kötelező benntöltése álságos, hamis, káros és az oktatás rovására megy - rögzítette, hozzátéve: ez a társadalom félrevezetésének, a pedagógusokkal való szembefordításának eszköze.

Támogatták a résztvevők, hogy a nemzeti pedagógus kar jelen formájában ne valósuljon meg, és a tagság ne automatikus, hanem önkéntes legyen.

Közlése szerint a résztvevő pártok szorgalmazták önálló minisztérium létrehozását az oktatás számára, és a PDSZ is azt vallja: a jelenlegi képviselet a csúcsminisztériumban kontraproduktív.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk