Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Augusztus 1-től szűnjön meg a Klik!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt javasolja, hogy augusztus 1-től szűnjön meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Erről Mendrey László elnök beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

A szakszervezeti vezető a hétvégén - a kormánypártok távolmaradása miatt - csak ellenzéki pártok részvételével tartott oktatási fórumot értékelve kiemelte: a Klik megszüntetésének szükségességében egyetértés mutatkozott, különbség abban volt a felek között, hogy ki hosszabb, ki rövidebb megszüntetési időt indítványoz.

A PDSZ augusztus 1-ét javasolja a megszüntetés időpontjául, addigra ugyanis ki lehet dolgozni a fenntartás és működtetés megváltozott elveit. A Klik nem segíti, hanem gátolja a közoktatás működését és káros - összegzett az érdekvédő.

A résztvevő pártok között egyetértés volt abban is, hogy szükség van a pedagógus életpálya átalakítására, életszerűvé tételére, és meg kell szüntetni a portfólió rendszerét. A mestertanári és kutatótanári státusz ma gyakorlatilag elérhetetlen - jegyezte meg.

Mendrey László szerint az életpályamodell rugalmatlan, teljesíthetetlen, a portfólió a mai formájában rendszeridegen. Az Emmi legújabb törekvése a nyugdíj előtt állók portfólió feltöltéséről szembe megy a törvénnyel és etikátlan - mondta, hozzátéve: követelik az erre vonatkozó módosítás visszavonását.

Jelezte: támogatják azt az ellenzéki javaslatot, ami a Közoktatási Kerekasztal létrehozására irányul. A Nat átdolgozása mind tartalmi, mind ideológiai és szakmai szempontból elengedhetetlen - tette hozzá.

Szólt arról is: a béremelés nem azonos a kompenzációval, bruttó 30-35 százalékkal nőttek a bérek, eközben nettóban a munkaterhelés 50 százalékkal lett magasabb. Hozzátéve: szeptembertől 10 százalékos béremelésnek kell megvalósulnia. Megemlítette, hogy az iskolai adminisztratív dolgozók helyzete tarthatatlan, 2008 óta egyetlen fillér béremelést nem kaptak.

A 32 óra kötelező benntöltése álságos, hamis, káros és az oktatás rovására megy - rögzítette, hozzátéve: ez a társadalom félrevezetésének, a pedagógusokkal való szembefordításának eszköze.

Támogatták a résztvevők, hogy a nemzeti pedagógus kar jelen formájában ne valósuljon meg, és a tagság ne automatikus, hanem önkéntes legyen.

Közlése szerint a résztvevő pártok szorgalmazták önálló minisztérium létrehozását az oktatás számára, és a PDSZ is azt vallja: a jelenlegi képviselet a csúcsminisztériumban kontraproduktív.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szeptemberben stagnált a foglalkoztatás a GKI szerint

A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 6-7 százalék volt. Teljes cikk

Agrárminiszter: újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat!

Nagy István agrárminiszter az agrárszakképzés fontosságáról és a szakma jövőjéről beszélt Csongrádon. Teljes cikk

Ezek a cégek a munkahelyen biztosítják az influenzaoltást a dolgozóknak

A koronavírus-járvány második hullámában vagyunk, de közeleg az influenzaszezon is. Több vállalat is a helyszínen biztosítja az influenzaoltást... Teljes cikk