Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a pedagógusok a különadó miatt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Alkotmánybírósághoz fordul a különadó miatt, amelynek szabályai - mivel az államfő aláírta az erről rendelkező törvényt - hatályba léphetnek.

"Miután az államfő úgy ítélte meg, hogy nem utalja a törvényt előzetes normakontrollra - ez rövid határidőt biztosított volna annak, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy a törvény alkotmányos-e, vagy nem-, így arra kényszerülünk, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljunk. Ezt ezen a héten megtesszük" - áll a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A PDSZ aggodalmának ad hangot a különadó törvényi szabályai okán, az azt tartalmazó törvénycsomag hatályosulása miatt. Emlékeztetnek arra, hogy a különadóról szóló törvényelemeket a PDSZ folyamatosan bírálta azért, mert azok "eltalálhatják azokat, akiket a társadalmilag igazságtalan kifizetések megszüntetésnek alapelve nyilván nem célzott meg".

A PDSZ által az országgyűlés illetékes bizottságaihoz eljuttatott javaslatainkból a gazdasági bizottság által támogatott, ám még aznap a plenáris ülés által leszavazott módosító javaslat készült. A zárószavazás előtti módosításra való felkérésünket a képviselők nem támogatták - fűzik hozzá.

Rögzítik, a PDSZ továbbra is aktívan lép fel annak érdekében, hogy a vonatkozó különadó-szabály már az őszi ülésszakban módosuljon: az alacsony és átlagos fizetésű, a köz érdekében hosszú ideig tevékenykedő munkavállalókat ne sújtsa, "vagyis forduljon igazságos irányba".

Schmitt Pál szerdán jelentette be, hogy - más jogszabályokkal együtt - aláírta a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot. A törvény kihirdetését követő 44. napot követő hónap első napján lép hatályba az a rendelkezés, amely szerint 98 százalékos különadó sújtja a közszférában a végkielégítéseket és egyes jövedelmeket (például a felmentési időnek munkavégzési kötelezettséggel nem járó részre kifizetett munkabért, illetményt, az előző évi szabadságmegváltást), de a szabályozás a 2010. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre vonatkozik.

A törvény szerint október 1-jétől kell megfizetni ezt a különadót, azaz, aki eddig a határidőig megkapta az adó alá vont pénzt, annak október 31-ig vissza kell fizetnie a megszerzett jövedelem 98 százalékát; aki e határidőt követően jogosult végkielégítésre, annak a munkáltató (kifizető) már automatikusan levonja a különadót.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk