Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Az ebédszünetről vitáznak az olaszok

Heves tiltakozással reagált Olaszország Gianfranco Rotondi, a kormányprogram végrehajtásáért felelős tárca nélküli miniszter kijelentésére, miszerint az ebédszünetek rosszat tesznek mind a derékbőségnek, mind a gazdaságnak, ezért jobb lenne egyszerűen kihagyni őket.

Míg sok európai csak egy szendvicset majszol el az íróasztalánál, addig a legtöbb olasz dolgozó étteremben vagy a munkahelyi menzán fogyasztja el pazar ebédjét - többek között húst, tésztát, gyümölcsöt, kávét.

A miniszter szerint azonban ez munkakerüléshez és elhízáshoz vezethet, szükségtelenül meghosszabbítja a munkanapot, és a szülők így később érhetnek haza a gyerekeikhez. Hozzátette: "Ez rosszat tesz a termelésnek és a napi harmóniának is. Sohasem szerettem ezt a hagyományt, ami leállást eredményez Olaszországban".

Címlapokon megjelenő véleménye karikaturisták gúnyát és a szakszervezetek tiltakozását váltotta ki. Michele Gentile, az egyik legnagyobb szervezet képviselője egyenesen a "dolgozók jogai elleni támadásként" értékelte a kijelentést.

Rotondi ezek hatására később tisztázta: sohasem javasolta azt, hogy töröljék el az ebédet. "Csak azt mondtam, hogy az enyémet húsz éve kihagyom. A dolgozóknak kell kiválasztaniuk a számukra ideális megoldást" - mondta el újságíróknak a védekező miniszter. Azt ugyanakkor támogatná, hogy bezárják a parlament menzáját, mondván: "túl sokba kerül a fenntartása, és csak meghíznak tőle a képviselők".

A Coldiretti olasz mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet által idézett tanulmány szerint az olaszok 44 százaléka ebédel étteremben vagy bárban, 36 százalékuk a vállalati menzán, és kevesebb mint egyötödük csomagol magának házikosztot.

Pietro Migliaccio élelmezéstudományi kutató arra figyelmeztetett, hogy az olaszok nagy része nagyon kevés reggelit fogyaszt, vagy teljesen ki is hagyja. Elmondta: ha az ebédet is kihagynák, az délutánra a vércukorszint kritikus csökkenéséhez vezetne, ez pedig meglehetősen megnehezítené a munkát.

A Corriere della Sera című olasz napilap az esettel párhuzamosan felidézte Benito Mussolini egyik 1924-es kijelentését. Az olasz fasiszta diktátor a parlamentben megérezve a konyha illatát rosszallóan így szólt: "Azért jöttünk ide, hogy törvényeket hozzunk, nem azért, hogy együnk!".
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
A vártnál jobban csökkent a munkanélküliség áprilisban Lengyelországban

A regisztrált munkanélküliek száma 25 ezerrel csökkent márciushoz képest. Teljes cikk

Bevezethetik a hatnapos munkahetet Oroszországban

A szankciók miatt nehéz helyzetbe került az orosz gazdaság. Teljes cikk

Sztrájkot hirdettek szerdára az oktatási szakszervezetek Romániában

Múlt szerdán a szakszervezetek több mint tízezer tagja tüntetett a magasabb bérekért Bukarestben. Teljes cikk