Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az orvosi kamara visszavág: etikai eljárást indít a felügyelőbizottság ellen

Etikai eljárást indított a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a köztestület felügyelőbizottsága (fb) és annak elnöke ellen ˜– erről maga az érintett számolt be az fb által kezdeményezett orvosgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Bánki Magdolna, a MOK Országos Felügyelő Bizottságának elnöke elmondta, a gyűlést azért kezdeményezték, mert az orvosoknak szeretnének minden részletre kiterjedő tájékoztatást adni a kamara gazdálkodását illetően.

Az fb-elnök a sajtótájékoztatón megerősítette, megállapították, hogy több ponton is sérül a kamara jogszerű működése, az elnök és az elnökség többszöri kérésre sem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat, és folyamatosan ellehetetlenítik a felügyelőbizottság munkáját.

Az fb által készített jelentéseket továbbra sem hozzák nyilvánosságra, pedig ez kötelező lenne egy köztestületben. Ezen kívül - folytatta az elnök - a jogszerűtlenül megemelt kamarai tagdíjakkal kapcsolatban sem rendeződött a helyzet. Az általuk készített jelentés több ponton elmarasztalta a MOK vezetését, mert úgy szedtek emelt tagdíjakat az orvosoktól, hogy az emelés tényét nem a küldöttgyűlés szavazta meg.

A felügyelőbizottság elnöke beszámolt arról is, hogy az ellenőrzések során számos akadályba ütköztek, a kért adatokat nem vagy hiányosan kapták meg az elnökségtől, amely a kamarához tartozó kft.-k gazdálkodásába való betekintést többszöri kérésükre folyamatosan, szóban és írásban is megtagadta.

Major László, az fb alelnöke úgy fogalmazott, a kamara többször alapszabályt és kamarai törvényt sértett működése során, ezt az fb jelezte a felügyeleti szervnek, vagyis a minisztériumnak. Úgy vélte, a tagok és a vezetőség között egyfajta fal alakult ki, a 40-50 ezres tagság „elszakadt” az elnökségtől.

Eredetileg az orvosi kamara felügyelőbizottsága szombatra küldöttközgyűlést hívott össze, ám – „technikai okok” miatt – változtatni volt kénytelen. Ezen napirenden lett volna az elnökség visszahívása.

Korábban a MOK elnöke, Éger István azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a kamara elnöksége és a területi szervezetek tanácsa már jóval korábban határozott arról, hogy február 15-ére alapszabályszerűen küldöttközgyűlést hívnak össze, amelynek napirendjén a felügyelőbizottság visszahívása és az alapszabály módosítása is szerepel. Az elnök szerint az általuk február közepére tervezett küldöttközgyűlés időpontja már tudható volt, vélhetően az fb ezért választott korábbi időpontot az általa kezdeményezett ülésre.

Bánki Magdolna a szombati gyűlésen azt mondta, úgy tudja, a jövő heti küldöttközgyűlés naprendjén nem szerepel a felügyelőbizottság beszámolója.

Az orvosgyűlésen és az azt megelőző sajtótájékoztatón több orvos is táblával jelent meg, amelyeken egyebek között a „Tisztességes orvosi kamarát”, „Éger tovább ne sározz, távozz!” feliratok voltak olvashatók.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
3000 légiutas-kísérőt és 500 reptéri alkalmazottat toboroz az Emirates

Az Emirates az utazási enyhítésekkel párhuzamosan fokozatosan újraindítja járatait. Jelenleg a dubaji központ munkatársait keresik, akik az utasokat... Teljes cikk

Néhány százan távozhattak az egészségügyből az oltás megtagadása miatt

Lejárt a határidő, mától csak azok dolgozhatnak az egészségügyben, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást. Teljes cikk

A fiatalok majdnem fele a járvány miatt vesztette el állását

A K&H ifjúsági indexe szerint a fiatalok 37 százaléka gondolkozik rajta, hogy külföldön vállal munkát. Teljes cikk