kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Az ülőmunka is lehet megerőltető: tippek térdfájdalom ellen

Az egészség egyik legfontosabb alapfeltétele a rendszeres testmozgás, azonban ehhez ép ízületekre van szükség. Térdfájdalommal nemcsak a sportolás ütközik akadályokba, hanem a mindennapi tevékenységek is nehézkessé válnak: a bevásárlás, a munkába járás vagy a házimunka is megerőltető lesz és az irodai székünkben is csak szenvedünk. Lássuk, hogyan előzhetőek meg vagy csökkenthetőek a térdfájdalommal járó kellemetlenségek!

térdprotézis ülőmunka-

Az ülőmunka árnyoldala

Számos olyan munkakör létezik, amely során egész nap székben ülve kell végezni a feladatainkat. A szupermarketek pénztárosai, a különböző ügyfélszolgálatok munkatársai, az adminisztratív vagy informatikai feladatokat végző szakemberek mellett még rengetegen végeznek ülőmunkát. Az egésznapos monitor előtt és ülve végzett munka rengeteg egészségügyi problémához vezethet.

Az ülés sokkal nagyobb terhelést jelent a gerincre és a nyakcsigolyákra, mint az egy helyben állás. Az izmokat szintén megerőlteti a statikus, merev testtartás. A nyak és a hát izmai egy idő után megmerevedhetnek, amely fájdalomhoz vezet. A keresztbe tett lábak, egyenlőtlenül terhelik a térdízületet, amely ízületi kopáshoz, meszesedéshez és az ebből eredő térdfájdalomhoz vezethet.

Nemcsak a vázrendszert, de a belső szerveket is megterheli a folyamatos, egy helyben ücsörgés. A keringési zavarok a lábban duzzadást később pedig visszerek kialakulását idézhetik elő. A rendszeresen végzett ülőmunka ráadásul csökkenti az emésztés hatékonyságát, illetve felgyorsítja a metabolikus szindróma kialakulását. E munkavégzés gyakran jár együtt azzal, hogy egész nap a monitort nézzük, amely szemproblémákhoz, szemszárazsághoz vezet.

Tippek térdfájdalom ellen

A térdfájdalom sokféle tényezőtől kialakulhat: sérüléstől, helytelen táplálkozástól, de a mozgásszegény életmódtól is. Ülőmunka során érdemes odafigyelni a helyes testtartásra. Mindkét lábat egyformán tartsuk a padlón, törekedjünk arra, hogy egyenletes legyen a terhelés. A nyakunkat is tartsuk egyenesen, ne görnyedjünk előre. Gondoskodjunk derekunk megtámasztásáról, illetve ne tegyük keresztbe lábunkat, hiszen ez megterhelő a térdnek!

Ahhoz, hogy kényelmesen és helyes testtartással tudjunk ülni, érdemes megfelelő ergonómiával kialakított széket választani. A térd és a láb fájdalma esetén hasznos lehet a lábtartó alkalmazása, amely tehermentesíti a láb ízületeit és segíti a vérkeringést is. Érdemes félóránként átmozgatni lábunkat, végtagjainkat, néhány nyújtógyakorlatot végezni. Ha tehetjük, álljunk fel az íróasztaltól és időzítsünk be pár perc sétát!

Az ízületek egészséges működéséhez fontos, hogy megfelelő legyen a vérellátásuk. Az ízületek vérkeringését leginkább testmozgással tudjuk biztosítani. A rendszeres sportolás hozzájárul az ízületek normál működéséhez. Térdfájdalom vagy ízületi gyulladás esetén sem kell teljesen lemondani a mozgásról: a speciális gyógytornák, a jóga vagy az úszás mind-mind kíméletes testmozgás, de megfelelően serkentik az ízületek vérkeringését.

A helyes táplálkozással és étrend-kiegészítők fogyasztásával is sokat tehetünk az ízületi panaszok kialakulása ellen. A kalcium, a magnézium, illetve a D- és a K-vitamin fogyasztásával egyensúlyban tarthatjuk a csontok építő és lebontó folyamatait. Míg a kollagén a porcok, az inak és az ízületek regenerálódását segíti elő.

A rendszeres sportolás során gondoskodni kell az ízületek védelméről. Bemelegítéssel készítsük fel izmainkat, ízületeinket az igénybevételre, így elkerülhetőek a húzódások. A sérülések ellen pedig használjunk térd- illetve könyökvédőket, hiszen egy komolyabb sérülés akár műtéti beavatkozáshoz, térdprotézis beültetéséhez is vezethet.

Ha pedig már kialakult a térdfájdalom, akkor csökkenthetjük a fájdalmat, jeges borogatással, gyulladáscsökkentő vagy hűsítő hatású krémek alkalmazásával. 

Ha nem múlik a térdfájdalom

Sajnos előfordulhat, hogy sem a pihentetés, sem pedig a különböző praktikák nem segítenek a térdfájdalom megszüntetésében. Ilyenkor javasolt a szakorvos felkeresése. Röntgennel diagnosztizálható a sérülésből vagy ízületi kopásból származó károsodás mértéke. Ezután következhet a lehetséges gyógykezelések meghatározása. Sok esetben elegendő lehet a gyógyszeres kezelés vagy a szteroidinjekciós terápia. Azonban ha ezek sem vezetnek eredményre, akkor szükség lehet a térdprotézis beültetésére.

A műtéti beavatkozás során az elkopott porcokat speciális fémötvözetekkel pótolják, amelyek közé különleges, kopásálló műanyagbetétet helyeznek. A térdprotézis-műtétet követően néhány napon belül elkezdődhet a gyógytornával egybekötött rehabilitáció. Sikeres beavatkozás után teljes értékű életet élhetünk, sportolhatunk. 

A térdízületre nem csak a fizikailag megerőltető munkák és a sportsérülések lehetnek káros hatással. A mozgásszegény életmód, a vitaminokat és ásványi anyagokat nélkülöző táplálkozás is vezethet ízületeink kopásához, gyulladásához és az ezzel járó fájdalomhoz. Fokozottan figyeljünk tehát oda ízületeink védelmére és karbantartására akkor is, ha könnyűnek tűnő, ám a szervezetünknek mégis megterhelő ülőmunkát végzünk!

  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek