Megjelent: 9 éve

Csak a háromgyerekeseknek jár 40 év után a nyugdíj?

A sok variáció közül nem tudni melyiket fogadták el, vagy elfogadták-e egyáltalán a döntéshozók. Mivel az eddigi hivatalos nyilatkozatok hiányosak és zavarosak, elképzelhető, hogy igazak azok a nem hivatalos hírek, amelyek szerint a 40 éves kedvezményt csak a háromgyerekes anyák vehetik igénybe, a kétgyerekesek legjobb esetben is csak 42, az egygyerekesek pedig 43 év után vonulhatnak vissza.

Még mindig nem tudni pontosan, milyen feltételekkel mehetnek nyugdíjba 40 év szolgálati viszony után a nők, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke több forrásból úgy értesült, hogy eredetileg számos kitételt rögzítettek a jogosultság eléréséhez.

Székely Tamás elnök szerint tisztázni kell, hogy az egyre szélesebb körben terjedő információk igazak-e, vagyis, jóváhagyták-e az ominózus változatok valamelyikét, vagy végül elvetették a többféle variációt. Székely szerint a változatok mindegyikében alapvető feltételként szerepel legalább egy, tíz évig a saját háztartásban nevelt gyerek, de - az eredeti tervezet szerint - 40 év után csak a háromgyerekesek vehetnék igénybe a teljes jogú öregségi nyugdíjat. A kétgyerekeseknek 42, az egygyerekeseknek 43 év szolgálati időt kell igazolniuk.

Székely információja szerint egy másik, "B" variáns viszont különféle születési időpontokhoz kötné a kedvezményes nyugdíjazást, de ez esetben is meghatározó a gyerekek száma.

Az 54. január elseje előtt született nők közül is csak azokat érintené a kedvezmény, akiknek három gyerekük van, s a már említett feltételek szerint, tíz évig saját háztartásban nevelték őket. Ez az "évjárat" kétgyerekesként 42, egy gyerekkel pedig 44 év után tehetné le a munkát.

Az életkorhoz kötött "B" variáció egyik alpontja az 54-55-ben született nőkről rendelkezik. Közülük - a tervezet szerint - még a háromgyerekesek sem állhatnak le 40, csak leghamarabb 41 év szolgálat után. Ebben a korosztályban a kétgyerekeseknek 43, az egygyerekeseknek 45 év kell a kedvezményes nyugdíjhoz.

Az 56-57-ben született nők legjobb esetben is csak 42 év után, a kétgyerekesek 44, az egygyerekesek 46 év után fejezhetnék be a munkát, ha ezt a variációt választotta volna a kormány.

Székely úgy értesült, hogy a legrosszabb megoldás az 58. január 1. után születettekre készült: három gyerekkel is leghamarabb 43, két gyerekkel 45, egy gyerekkel 47 ledolgozott év után fejezhetik be az aktív munkát.

Az elnök felhívja a figyelmet arra, hogy a döntéshozók nem egyeztettek a szociális partnerekkel, az eddig nyilvánosságra hozott hivatalos információk pedig ellentmondásosak és pontatlanok, ezért sok kérdést tisztázni kell - írja az Országos Sajtószolgálat.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezután önként vállalt túlmunka lesz a tanárok számára, ha kollégájukat helyettesítik

A Népszava birtokába került, egyelőre még nem nyilvános rendelettervezet szerint a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebb tartozna... Teljes cikk

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében

Nógrád megyében 2018-ban 2100 munkáltató társaság együttesen 16 216 embert alkalmazott. A munkavállalók 43,7 százaléka a feldolgozóiparban... Teljes cikk

Kubina Ádám lett az MKKSZ főtitkára

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége Kubina Ádámot nevezte ki főtitkárnak. Teljes cikk