Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Csak részben hasznosultak a munkahelyteremtő támogatások

Az előző két kormány által megfogalmazott munkahelyteremtő célok csak látszólag teljesültek, mivel vidéken az látható, hogy a támogatási rendszerek nem olyan helyen hasznosulnak, ahol leginkább kellene - állapította meg Karakó László (Fidesz), az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának elnöke.

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottsága hétfői ülésén vitatta meg a Munkaerő-piaci Alapból finanszírozott, munkahelyteremtést elősegítő támogatási programokról szóló tájékoztatót, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) készített.

Az anyag szerint a "Munkahelyteremtő beruházások támogatása" program eredményeként 2002 és 2010 között összesen 1.459 vállalkozás részesült 21,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban. Ez alatt a 8 év alatt a kedvezményezett vállalkozásoknál több mint 22.000 új munkahely kialakítása vált lehetővé.

Karakó László (Fidesz), az albizottság elnöke hangsúlyozta: azt kell megvizsgálni, hogy az akkori döntések alapján mennyiben kerültek oda a források, ahol azokra valóban szükség volt. Hozzáfűzte: az egyedi kormánydöntés alapján kedvezményezett beruházásokat is kivizsgálják.

A tájékoztató anyag szerint a pályázati rendszeren kívül egyedi kormánydöntést igénylő kérelmek támogatása is működött. Ennek keretében 2006 és 2010 között 8 nagyvállalkozás összesen 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő munkahelyteremtő támogatásban részesült a Munkaerő-piaci Alapból, amelynek eredményeképpen a nagyberuházást megvalósító cégek - legalább három év foglalkoztatási kötelezettséggel - 2.953 új munkahely létesítését vállalták. Karakó László kiemelte: meg kell nézni azt is, hogy teljesült-e ez a vállalás.

Bódi András, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője elmondta: egyedi kormánydöntés esetén csak azokban a térségekben kapcsolódtak a nagyberuházók finanszírozásához, amelyek hátrányos helyzetű térségek voltak. Hozzáfűzte: utófinanszírozás volt, a forrást - számlák ellenében - csak akkor kapták meg a cégek, amikor felvették a vállalt létszámot. Ennek megtartását folyamatosan ellenőrizték - fűzte hozzá.

Pető Sándor, az NGM vezető főtanácsosa kiemelte: a bázis - vagyis a támogatás előtti - létszámot is tartani kellett, így ezek a kifizetések nemcsak munkahelyteremtő, hanem munkahelymegőrző támogatások is voltak egyben.

Vécsey László (Fidesz) szerint a támogatási összegek nem követték a valós munkaerő-piaci helyzetet, mert a munkanélküliség növekedésének idején érdemben nem növelték a munkahely-teremtő támogatásokat. A kormánypárti képviselő szerint össze kell hasonlítani azt is, hogy egy munkahelyre vetítve mennyi volt az egyedi kormánydöntés alapján és a pályázatok útján adott támogatás.

Pető Sándor elmondta: 2004-2005-től európai uniós támogatások is érkeztek, és az igények is megoszlottak a többféle pályázati lehetőség között, így alacsonyabb keretösszeg is elég volt a támogatási igények kielégítéséhez.

Lődiné Cser Zsuzsanna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Munkaerő-piaci Alap pénzeszközeinek megosztásánál minden évben belső átrendeződés volt, és évről-évre emelkedett a költségvetési befizetés, vagyis az a pénzeszköz, amit nem közvetlenül a támogatásokra, munkahelyekre fordítottak. Elmondta, hogy a számvevőszék átfogó ellenőrzések keretében is vizsgálja a Munkaerő-piaci Alap pénzeszközeit.

Karakó László kijelentette: kezdeményezni fogja a foglalkoztatási bizottság rendes ülésén, hogy szakértőt vegyenek igénybe a beruházások megvalósulásának ellenőrzéséhez, a pályázatokat kezelő intézményeknél - MAG Zrt., Nemzeti Fejlesztési Zrt. - kifizetett forrásokat is át kell vizsgálni, illetve - különösen a hátrányos helyzetű térségekben - áttekintik majd a regionális munkaügyi központok által kifizetett forrásokat is.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a mentőkötél a könnyűzenei szektor szereplőinek

Összesen 356 koncert- és rendezvény jut csaknem 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz. Teljes cikk

Új mentőautókat kap az OMSZ

Húsz új mentőautó érkezett az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ), további 42 járművet a napokban kapnak meg, ezzel a mentőautók átlagéletkora 4,8... Teljes cikk

Átlagosan 736 ezer forint megtakarítása van egy magyar fiatalnak

Idén, a második negyedévben a 19-29 évesek 58 százalékának volt megtakarítása, és csak 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem... Teljes cikk