Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Csak részben hasznosultak a munkahelyteremtő támogatások

Az előző két kormány által megfogalmazott munkahelyteremtő célok csak látszólag teljesültek, mivel vidéken az látható, hogy a támogatási rendszerek nem olyan helyen hasznosulnak, ahol leginkább kellene - állapította meg Karakó László (Fidesz), az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának elnöke.

images

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottsága hétfői ülésén vitatta meg a Munkaerő-piaci Alapból finanszírozott, munkahelyteremtést elősegítő támogatási programokról szóló tájékoztatót, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) készített.

Az anyag szerint a "Munkahelyteremtő beruházások támogatása" program eredményeként 2002 és 2010 között összesen 1.459 vállalkozás részesült 21,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban. Ez alatt a 8 év alatt a kedvezményezett vállalkozásoknál több mint 22.000 új munkahely kialakítása vált lehetővé.

Karakó László (Fidesz), az albizottság elnöke hangsúlyozta: azt kell megvizsgálni, hogy az akkori döntések alapján mennyiben kerültek oda a források, ahol azokra valóban szükség volt. Hozzáfűzte: az egyedi kormánydöntés alapján kedvezményezett beruházásokat is kivizsgálják.

A tájékoztató anyag szerint a pályázati rendszeren kívül egyedi kormánydöntést igénylő kérelmek támogatása is működött. Ennek keretében 2006 és 2010 között 8 nagyvállalkozás összesen 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő munkahelyteremtő támogatásban részesült a Munkaerő-piaci Alapból, amelynek eredményeképpen a nagyberuházást megvalósító cégek - legalább három év foglalkoztatási kötelezettséggel - 2.953 új munkahely létesítését vállalták. Karakó László kiemelte: meg kell nézni azt is, hogy teljesült-e ez a vállalás.

Bódi András, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője elmondta: egyedi kormánydöntés esetén csak azokban a térségekben kapcsolódtak a nagyberuházók finanszírozásához, amelyek hátrányos helyzetű térségek voltak. Hozzáfűzte: utófinanszírozás volt, a forrást - számlák ellenében - csak akkor kapták meg a cégek, amikor felvették a vállalt létszámot. Ennek megtartását folyamatosan ellenőrizték - fűzte hozzá.

Pető Sándor, az NGM vezető főtanácsosa kiemelte: a bázis - vagyis a támogatás előtti - létszámot is tartani kellett, így ezek a kifizetések nemcsak munkahelyteremtő, hanem munkahelymegőrző támogatások is voltak egyben.

Vécsey László (Fidesz) szerint a támogatási összegek nem követték a valós munkaerő-piaci helyzetet, mert a munkanélküliség növekedésének idején érdemben nem növelték a munkahely-teremtő támogatásokat. A kormánypárti képviselő szerint össze kell hasonlítani azt is, hogy egy munkahelyre vetítve mennyi volt az egyedi kormánydöntés alapján és a pályázatok útján adott támogatás.

Pető Sándor elmondta: 2004-2005-től európai uniós támogatások is érkeztek, és az igények is megoszlottak a többféle pályázati lehetőség között, így alacsonyabb keretösszeg is elég volt a támogatási igények kielégítéséhez.

Lődiné Cser Zsuzsanna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Munkaerő-piaci Alap pénzeszközeinek megosztásánál minden évben belső átrendeződés volt, és évről-évre emelkedett a költségvetési befizetés, vagyis az a pénzeszköz, amit nem közvetlenül a támogatásokra, munkahelyekre fordítottak. Elmondta, hogy a számvevőszék átfogó ellenőrzések keretében is vizsgálja a Munkaerő-piaci Alap pénzeszközeit.

Karakó László kijelentette: kezdeményezni fogja a foglalkoztatási bizottság rendes ülésén, hogy szakértőt vegyenek igénybe a beruházások megvalósulásának ellenőrzéséhez, a pályázatokat kezelő intézményeknél - MAG Zrt., Nemzeti Fejlesztési Zrt. - kifizetett forrásokat is át kell vizsgálni, illetve - különösen a hátrányos helyzetű térségekben - áttekintik majd a regionális munkaügyi központok által kifizetett forrásokat is.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Itt a lista, kik keresnek többet Orbán Viktornál is!

Rogán Antal, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Süli János és Mager Andrea is többet keres, mint Orbán Viktor - írja a napi.hu a Miniszerelnöki... Teljes cikk

Tömegközlekedés helyett inkább gyalogolnak a budapestiek

A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet... Teljes cikk

Áll a bál: Trump 400 dollárra csökkentette a munkanélküli segély heti összegét

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az... Teljes cikk