Megjelent: 9 éve

Devizahitel: létezik egy mindenki számára jobb megoldás

A rögzített árfolyamon való végtörlesztés helyett a referenciakamathoz való kötés visszamenőleges előírása méltányosabb, jogilag megalapozottabb és a végtörlesztést forinthitellel kiváltók számára kedvezőbb lenne - írja a Napi Gazdaság.

Az Országgyűlés hétfő este úgy döntött, egyes esetekben lehetővé teszi a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését - írja az MTI. Rogán Antal javaslatát 277 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a parlament. Igennel voksoltak a kormánypárti és a jobbikos képviselők, nemmel a szocialisták, az LMP tartózkodott.

A Napi Gazdaság írása szerint azonban lenne egy előnyösebb alternatíva: visszamenőleges hatállyal a lakossági hitelkamatoknak a referenciakamathoz (LIBOR) való kötése. A múltbeli túlfizetéseket tőketörlesztésként kellene számba venni, és a jövőben is a referenciakamat alapján kellene megállapítani a törlesztést. Ezzel a megoldással az ügyfél jobban járna, mint forinthitelből fedezett végtörlesztés esetén. Illetve nagyon fontos, hogy a javaslat minden adósra vonatkozna, míg a végtörlesztéssel csak azok tudnak élni, akiknek van megtakarításuk, vagy fel tudnak venni hitelt. Sőt, azon adósokat is kellene kompenzálni, akik már elő- vagy végtörlesztették a hitelüket. Méltányos a bankokkal szemben, mert az extraprofitot veszi vissza tőlük, de nem kell átvenniük ügyfeleik veszteségét. Emellett méltányos azokkal szemben is, akiknek nincs hitele.

Új végtörlesztési ötlet a Fidesztől: a frankhiteles munkaautókat is vonják be

Sági István (Fidesz) azt javasolta, hogy a devizahitelre vásárolt autóknál is lehessen végtörleszteni, amennyiben a hitelfelvevő munkaeszköze a kocsi - írja a Világgazdaság.

A Szegedi Ítélőtábla épp a napokban jogerősen is kimondta egy precedens értékű perben, hogy egy konkrét pénzintézet öszszes egyoldalú szerződésmódosítása, azaz kamatemelése, tisztességtelen volt, így azok három évre visszamenően érvénytelenek. A médiában már most precedensnek kikiáltott ügyet ma tárgyalja a Legfelsőbb Bíróság - írja a Napi Gazdaság. A referenciakamathoz kötés azonban túlmenne ezen: az elmúlt három évben csökkent a LIBOR, ezért a hazai lakáshitelkamatoknak is csökkenni kellett volna.


Napi Gazdaság/Világgazdaság/MTI
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter