Megjelent: 12 éve

Diploma után, munka előtt

A friss diplomások még nem fordultak állásközvetítőhöz. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerint csak október-november táján regisztrálnak a friss diplomások, addig általában önerőből próbálnak elhelyezkedni - mondta el Pirisi Károly, az ÁFSZ főigazgatója. A leendő munkavállalónak először a saját ismeretségi körében érdemes érdeklődni az esetleges munkalehetőségekről. A volt egyetemi vagy főiskolai tanárok tanácsokat adhatnak, hogy melyik céget érdemes megkeresni, esetleg szólhatnak pár jó szót a hallgatóért, írhatnak ajánlólevelet, ami jelentős könnyebbséget hozhat.

Ismerni kell a lehetőségeket

Pirisi Károly elmondta, különböző csatornákon keresztül tölthetők be az üres álláshelyek, emiatt fontos, hogy mindenki tudjon a lehetőségeiről. A munkakeresők fordulhatnak az ÁFSZ kirendeltségeihez, vagy különböző munkaközvetítő irodákhoz, és próbálkozhatnak munkaerő-kölcsönzőknél is. Általában eleinte önerőből, ismeretség útján, a kapcsolati tőkéjüket felhasználva igyekeznek munkát találni a fiatalok. Érdemes lehet azonban különböző internetes munkaközvetítő honlapokon regisztrálni, mert egy pontosan kitöltött adatlappal naponta kaphatnak megfelelő állásajánlatot a keresők.

Az ÁFSZ-től megtudtuk azt is, egyre elterjedtebb, hogy a munkakeresők magán-munkaközvetítő cégeknél keresnek munkát. 2006-ban több mint 600 ezer esetben fordultak magán-munkaközvetítő cégekhez, ez 71 százalékkal több, mint 2005-ben. Ezek a cégek vonulnak ki legtöbbször az állásbörzékre is, emiatt érdemes ezekre is kilátogatni. Növekedett azok száma is, akiket időszakosan "kibérelnek" a munkaerő-kölcsönző irodák. Sikert érhetnek el a munkakeresők, ha olyan számukra szimpatikus cégeket keresnek meg, akiknél éppen nincs betöltetlen állás, mégis valószínű, hogy hamarosan szükségük lesz szakképzett utánpótlásra. Üresedés esetén lehet, hogy rögtön behívják őket elbeszélgetésre, és nem kell több száz jelentkezővel versenyezni az adott álláshelyért. Az is megoldás lehet, ha az összes szóba jöhető céghez eljuttatjuk önéletrajzunkat, hátha előbb utóbb felkeresnek, azonban ez a legkevésbé követhető és sikert hozó lehetőség általában.

Fényképes önéletrajzzal könnyebb munkát találni

Az állásközvetítéssel foglalkozó cégek, csak a megrendelő összes kérését kielégítő önéletrajzokat küldik tovább. Manapság egyre többször fordul elő, hogy a vállalatok kizárólag fényképes önéletrajzot várnak. Ha azon nincs fénykép, bármennyire kvalifikált, nem hívják be. Érdemes ügyelni továbbá arra, hogy mindig konkrét elképzelésekkel vágjunk neki az állásinterjúnak, mit szeretnénk, mennyiért vállalnánk el a munkát. Tükröződjön a jelentkezőn a határozottság és az elszántság.

Érdemes lehet elkészíteni a saját Europass önéletrajzot, ami azért jó, mert a munkakeresők és a munkaerőt kiválasztók dolgát egyaránt megkönnyíti ezzel az átlátható és egységes pályázati formával. Az Europass sablonok segítségével könnyíti meg a pályázók munkáját. Az unióban egységes Europass önéletrajz egy rugalmas formanyomtatvány, ami a megszokott önéletrajz formáját követve kiegészíthető plusz információkkal, teljesen illeszkedik az európai mintához. Nyolc pontból álló adatlapja - személyes adatok, betölteni kívánt munkakör, foglalkozási terület, szakmai tapasztalat, tanulmányok, nyelvtudás, egyéni készségek és kompetenciák, további információk (pl.: referenciák), mellékletek - egyéni igények szerint bővíthető vagy törölhető, 25 nyelven tölthető ki online, vagy tölthető le ingyenesen az internetről.

Hasznos linkek:

http://oneletrajziras.lap.hu/
http://www.europass.hu/
http://www.afsz.hu/Engine.aspx

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter