Megjelent: 16 éve

Diszkriminál a felsőfokú szakképzés?

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint megbukott az egyenlő bánásmód elvét súlyosan sértő felsőfokú szakképzés, ugyanis erre nem jelentkeztek elegen. Az egyesület arra kéri a kormányt, hogy szüntesse meg a felsőfokú szakképzésbe hallgatói jogviszonykeretében részt vevő fiatalok hátrányos megkülönböztetését.

Megbukott az egyenlő bánásmód elvét súlyosan sértő felsőfokú szakképzés rendszere. Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül, ha költségtérítést kérnek felsőfokú szakképzésben résztvevő hallgatóktól - áll a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének kiadványában.

2008-ban a 12 500 államilag finanszírozott felsőfokú szakképzésre nem jelentkeztek elegen (csak 4975 fő), így arra gyakorlatilag korlátlan a pótjelentkezés. Azonban érdemes óvni a tanulókat a meggondolatlan pótjelentkezéstől, sokan ugyanis nincsenek tisztában milyen jelentéssel bír e képzési típus. A felsőfokú szakképzés a felsőoktatási intézmények által hallgatói - valamint felsőoktatási intézménnyel kötött megállapodás alapján szakközépiskolák által tanulói - jogviszony keretében folytatott szakképzés, amely beépül a felsőoktatási intézmény alapképzésébe, és egyben az Országos Képzési Jegyzékben szereplő felsőfokúnak elnevezett szakképesítést ad.

Sok jelentkező nem tudja, hogy a felsőoktatás keretében folyó "felsőfokú szakképzéseket" a középfokú oktatás szintjébe sorolják, a bizonyítvány nem biztosít felsőfokú végzettségi szintet.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete úgy véli, hogy az úgynevezett felsőfokú szakképzés jelenlegi rendszere sérti az egyenlő bánásmód elvét, ezáltal az Alkotmány 70/A paragrafusát, amikor a hallgatói jogviszonyban OKJ szakképesítésre felvett fiatalokat hátrányosan megkülönbözteti a szakközépiskolák szakképzési évfolyamain tanuló társaiktól. Erre példaként azt hozza az egyesület, amikor a felsőoktatási intézmény megállapodást köt szakközépiskolával felsőfokú szakképzés feladatainak ellátására, akkor a tanulói jogviszonyban levő fiatalok e csoportja számára az első szakképesítés megszerzése ingyenes, nem lehet őket átsorolni a költségtérítéses képzésbe.
A hallgatói jogviszonyban levő fiatal után nem jár a családi pótlék, sem az árvaellátás, nem jár az ingyenes tankönyvellátás, a közoktatási diákigazolvány térítési díja jóval magasabb, mint a hallgatói diákigazolványé, stb.

A tanulói jogviszonyban szerzett szakmai bizonyítvány 30 többletpontot ér, ami növeli a továbbtanulási esélyeket, és a kreditbeszámítás következtében a tanult tantárgyak egy részét nem kell újból felvenni a tanulóknak.

A tanulói jogviszonyban szerzett felsőfokú szakképesítés nem korlátozza az állam által finanszírozott főiskolai, egyetemi évek számát, amíg a hallgatói jogviszonyban tanulók a felsőfokú szakképzésben eltöltött ideje beszámít az adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási időbe (tizenkét félév letelte után csak a költségtérítéses képzésbe folytathatják tanulmányaikat a hallgatók).

A felsőoktatásról szóló törvény 104. § (1) bekezdése szerint a miniszter felsőoktatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatai közé tartozik a felsőoktatásban folyó felsőfokú szakképzés rendszeres, de legalább háromévenként történő értékelése.

Az MSZOE közérdekű bejelentéssel fordul az OKM felé, hogy szüntesse meg a felsőfokú szakképzésbe hallgatói jogviszonykeretében részt vevő fiatalok hátrányos megkülönböztetését a szakközépiskolában tanulói jogviszonyban tanuló diákokkal szemben, különös tekintettel az első szakképesítés ingyenességére, a költségtérítéses képzés megszűntetésére.

További információ a www.iskolaszek.hu weblapon

OS
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Átlagosan 4,5 millió forintot keres egy NB I-es focista

Egy év alatt 6.3 százalékkal emelkedett a labdarúgók bérköltsége. Teljes cikk

Tovább csökken a foglalkoztatottak száma, 222 ezren voltak munka nélkül januárban

A munkanélküliek 43 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje keresett állást. Teljes cikk

Czomba Sándor: a cél az aktivitás növelése

A kormány szeretné elérni, hogy a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. Teljes cikk