Megjelent: 11 éve

Egyetemes összefogás az egyenlő esélyekért

Országosan több mint ezer mozgás-, hallás-, látássérült, vagy tanulási, kommunikációs zavarral küzdő hallgató tanul valamely felsőoktatási intézményben. A speciális képzési igényű fiatalok integrációját elősegítendő a Szegedi Tudományegyetem 2009. szeptember 24-én szakmai napot hirdet az intézmény oktatói és polgárai számára. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a módszertani lehetőségekre, szolgáltatásokra, melyekkel teljesebbé válnak a megváltozott képességű hallgatók tanulási lehetőségei.

A tavalyi tanévben összesen 141 fő tanult a Szegedi Tudományegyetemen valamilyen speciális igénnyel, idén eddig 40 új hallgató jelentkezett az intézmény Hallgatói Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottságánál. A szervezők az ő életükbe engednek bepillantást számos szemléltető eszköz és szimulációs gyakorlat segítségével a Speciális képzési igényű hallgatók integrációja címen rendezett szakmai napon 2009. szeptember 24-én.

A rendezvényen az elméleti előadásokon túl lehetőség nyílik vélemény- és tapasztalatcserére szakértőkkel, valamint kísérőprogramként például a vak pingpong, az ülőröplabda és a hangostérkép túra kipróbálására. Többek között szó lesz a mozgás-, hallás-, látássérült, vagy tanulási, kommunikációs zavarral küzdő fiatalok pályázati, támogatási lehetőségeiről, továbbá információt kaphatnak a tanulást segítő eszközök, mint például a szövegfelolvasó gép, vagy a speciális szövegnagyító használatáról.

"A Szegedi Tudományegyetem kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség megteremtésére: a fogyatékkal élők számára egyetemi órakeretek között is elérhető sportfoglalkozás, valamint az országban először a szegedi universitas indított el angol és német nyelvű kurzusokat diszlexiás hallgatók számára. Az intézmény továbbá minden újonnan épült, vagy átalakítás alatt álló épületében kiemelten figyel az akadálymentesítési szempontok érvényesülésére is" - hangsúlyozza Dr. Szenes Márta, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Életvezetési Központ vezetője.

A szakmai naphoz szorosan kapcsolódik az országban már számos helyen bemutatott Fogyatékosságtörténeti vándorkiállítás is, ahol az érdeklődők a fogyatékossággal élő személyekhez való viszonyulás társadalomtörténetével ismerkedhetnek meg 2009. szeptember 22-től.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter