Megjelent: 15 éve

El kell érnünk az uniós foglalkoztatási szintet

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, Csizmár Gábor kedden elmondta: az Európai Unió tervei szerint 2010-re el kell érni a 70 százalékos foglalkoztatottságot, ami a nyugat-európai országoknak is gondot okoz.

Ahhoz, hogy Magyarországon addigra elérjük a 64 százalékot, évente 40-50 ezer új munkahelyre lesz szükség. A csatlakozással megnyíló uniós forrásoknak köszönhetően a következő két évben 100 ezer új munkahely teremtésére nyílik mód.

Az unió másik foglalkoztatáspolitikai célja a minőségi munkahelycsere. Magyarországon az elmúlt két évben 150 ezer, főként alacsony képzettséget igénylő munkahely szűnt meg, a 250-300 ezer új munkahely pedig elsősorban a képzett munkavállalóknak kínált állást.

Az államtitkár kiemelte: Magyarországon 3,6 millió ember van a nem aktív körben, 43 százalékuk nyugdíjas, 27 százalékuk tanul, 10 százalékuk gyermek, húsz százalékuk - 700 ezer ember - viszont semmilyen formában sem szerepel a munkaerőpiacon, többségük a feketepiacon találhat munkát. A 4 millió munkavállaló fele pedig nem adózik, így túl szűk réteg befizetéseire lehet csak számítani.

Fontos teendője a magyar foglalkoztatáspolitikának a nem tipikus formák - amilyen például a részmunka, a távmunka és az önfoglalkoztatás - erősítése. Hogy ez milyen lehetőségeket kínál, példa rá az unió, ahol az elmúlt években teremtett 10 millió új munkahely döntő része ilyen, nem hagyományos, nyolc órásnál rövidebb, munkahelyhez nem kötött foglalkoztatást tett lehetővé - hangoztatta az államtitkár.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter