Megjelent: 19 éve

El kell érnünk az uniós foglalkoztatási szintet

A hazai foglalkoztatás 2010-re várhatóan 57 százalékról a mai 64 százalékos uniós átlagra bővül, ami a munkahelyek minőségi cseréjével és az esély-kiegyenlítés javulásával jár majd.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, Csizmár Gábor kedden elmondta: az Európai Unió tervei szerint 2010-re el kell érni a 70 százalékos foglalkoztatottságot, ami a nyugat-európai országoknak is gondot okoz.

Ahhoz, hogy Magyarországon addigra elérjük a 64 százalékot, évente 40-50 ezer új munkahelyre lesz szükség. A csatlakozással megnyíló uniós forrásoknak köszönhetően a következő két évben 100 ezer új munkahely teremtésére nyílik mód.

Az unió másik foglalkoztatáspolitikai célja a minőségi munkahelycsere. Magyarországon az elmúlt két évben 150 ezer, főként alacsony képzettséget igénylő munkahely szűnt meg, a 250-300 ezer új munkahely pedig elsősorban a képzett munkavállalóknak kínált állást.

Az államtitkár kiemelte: Magyarországon 3,6 millió ember van a nem aktív körben, 43 százalékuk nyugdíjas, 27 százalékuk tanul, 10 százalékuk gyermek, húsz százalékuk - 700 ezer ember - viszont semmilyen formában sem szerepel a munkaerőpiacon, többségük a feketepiacon találhat munkát. A 4 millió munkavállaló fele pedig nem adózik, így túl szűk réteg befizetéseire lehet csak számítani.

Fontos teendője a magyar foglalkoztatáspolitikának a nem tipikus formák - amilyen például a részmunka, a távmunka és az önfoglalkoztatás - erősítése. Hogy ez milyen lehetőségeket kínál, példa rá az unió, ahol az elmúlt években teremtett 10 millió új munkahely döntő része ilyen, nem hagyományos, nyolc órásnál rövidebb, munkahelyhez nem kötött foglalkoztatást tett lehetővé - hangoztatta az államtitkár.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Csehországban nőtt a bruttó kereset és csökkent a reálbér

A legmagasabb havi átlagkeresetet a fővárosban jegyzik. Teljes cikk

Rekordalacsony munkanélküliséget mértek az euróövezetben

A 6,5 százalékos euróövezeti adat a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta. Teljes cikk

Csehországban bezzeg emelik a tanárok fizetését, nem is kicsit

A cseh parlament megszavazta, hogy a tanárok fizetése az átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedjen. Teljes cikk