Megjelent: 16 éve

Elégedettek sorsukkal a szabadúszók

Rugalmas munkaidő főnök nélkül az otthoni irodából... Ki ne vágyna erre? A szabadúszók ilyen körülmények között dolgoznak nap mint nap. Ennek ellenére nekik is megvan a maguk keresztje: többnyire magányos farkasként dolgoznak, sok megbízás esetén napi 12-14 órás munka. Sanyarúbb időkben viszont hetekig, hónapokig minimális bevétel.

A munkavállalók egy speciális rétegét alkotják a szabadúszók. "Szabadúszó az, akinek nincs fix munkahelye, egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét. Egyszerre több megbízóval dolgozik együtt, és ugyanazon időben több projektben is részt vesz. Szabadúszó lehet például a színész, a designer, az ügyvéd, a fotós, az informatikus, a tolmács" - ad definíció a munkaformáról Juhos Andrea karriertanácsadó. Magyarországon nincsenek pontos adatok arról, hányan dolgoznak ily módon. Nyugat-Európában viszont terjedőben ez a létforma, amihez nagy segítséget nyújt az internet térnyerése.


Kötetlen munkaidő, nincsenek zavaró munkatársakMiért lehet vonzó egy munkavállaló számára ez az életforma? A kötetlenségben látja a munkaforma egyik előnyét Kardos Gábor fotográfus, aki 1987 óta dolgozik szabadúszóként. "Nem kell bemennem egy munkahelyre, nem kell felkelnem reggel hétkor, és nem kell egész nap egy helyben ülnöm. Tulajdonképpen azt csinálok, amit akarok, az időmet önmagam osztom be. Ráadásul nem figyel egész nap árgus szemekkel a főnök."

Az informatikában szabadúszó Balogh Béla a feladatok színességét emeli ki. "Céges alkalmazottként a mások által kiosztott feladatokat kellene végrehajtanom, amelyek vélhetően nem minden esetben felelnének meg az elvárásaimnak. Korlátozva lennék úgy időben, mint lehetőségben. Így viszont csak azzal kell foglalkoznom, ami valóban érdekel" - jegyzi meg a kereskedelmi weboldalak programozásával foglalkozó informatikus.

Szabadság, sokrétű feladatok, önálló időbeosztás - rengeteg pozitívum, aminek hatására bizonyára sokakban felmerül: ők is szívesen élnének így. Nekik nem árt tudni: vannak azért árnyoldalak is.


El lehet csábulni egy nagyobb összegtől"Szabadúszóként nagyon hektikus az élet. Előfordul, hogy napokig dolgozni kell reggeltől estig, majd hosszú időn át nem történik semmi" - avat be Kardos Gábor. Hozzáteszi, a pénzre is nagyon oda kell figyelni, meg kell tanulni beosztani. Könnyen el lehet csábulni egy nagyobb összeg kézhez vételekor, és a hirtelen költekezés helyett inkább a "vállalkozásba" kell visszaforgatni a pénzt. "Én például a fizetésem egy részét általában félretettem, hogy egy újabb és profibb gépet vehessek. Enélkül biztos lemaradtam volna a versenyben."

A hektikusság és az önállóság miatt az életforma egy külön embertípust kíván meg. Juhos Andrea karriertanácsadó szerint nem mindenkiből válik jó szabadúszó. "Csak az válassza ezt az utat, aki kellően magabiztos és nincsenek problémái az önbizalmával. Ha a leendő partnerek azt érzik, hogy túlságosan görcsös, akkor inkább keresnek mást a munkára. Mindenki szívesebben dolgozik olyannal, aki azt sugározza magáról, hogy ért a szakmájához és a feladatokat gond nélkül képes elvégezni a meghatározott időn belül. Igen fontos a bizonytalanságtűrő képesség is. Tudni kell pszichésen kezelni a nehezebb időszakokat, amikor nem érkezik sem megkeresés, sem egy újabb összeg a számlára. Aki ilyen helyzetben kétségbeesik, elkeseredik és nem látja a kiutat, az inkább maradjon az alkalmazotti létnél. A kapcsolatépítés is hasonlóan lényeges. Egy szabadúszó önmagának szerzi a munkákat, ezért akkor lehet sikeres, ha minél több emberrel ápol jó viszonyt. Forog a neve a szakmai körökben, tudják, hol kell keresni, milyen munkákat csinált a múltban. Gyakran a kötetlen vacsorákból, ebédekből, beszélgetésekből születnek a legfontosabb munkakapcsolatok" - sorolta az elvárt személyiségjegyeket a karriertanácsadó.

Persze egészen más a helyzet, ha az ember kivételes tudás birtokában van, amivel csak néhányan rendelkeznek az országban. Ilyenkor nem kell sem túlzottan kommunikatívnak, sem magabiztosnak lennie. Eredményei önmagáért beszélnek, személyisége ekkor másodlagossá válik.


Az első hónapok viszontagságosakNem árt tisztában lenni azzal sem: a kezdetek egyáltalán nem gördülékenynek. "Az első öt év nagyon nehéz volt. Mindennap újabb és újabb rendezvényekre látogattam el - például a Hungexpro kiállításaira - , majd a standoknál feltettem a kérdést: van-e szükségük fotósra. Sokan elutasítottak, míg mások szerződtettek egy-két képre. Ezt az időszakot tökéletesen jellemzi, hogy volt, amikor jó pár hét is eltelt úgy, hogy csak ültem otthon és vártam, hogy megcsörrenjen végre a telefonom" - avatott be Kardos Gábor.

Hasonlóan viszontagságos volt az első néhány hónap Lelik Eszter tolmács számára is. "A kilencvenes évek elején döntöttem úgy, hogy szabadúszó fordítóként, tolmácsként folytatom tovább. Ezt megelőzően egy könyvvizsgáló cégnél dolgoztam fordítóként, ám ezt a munkát egy kisgyermek mellett már nem tudtam száz százalékosan elvégezni. Az első néhány hónapban megrendelők után kutattam, bejelentkeztem tolmács-fordító közvetítőkhöz. Végül a szerencse segített, egy ismerősöm ajánlott be egy, az EU-csatlakozással foglalkozó állami projectbe. Fordítottam, tolmácsoltam, koordináltam, ez volt a fő tevékenységem 8 éven át. Ez idő alatt igen jó kapcsolatokat alakítottam ki az államigazgatásban, ami a későbbiekben nagy segítségemre volt" - mesélte a szakember.


Előzzük meg az elmagányosodástA szabadúszószók közül sokan otthonról végzik a munkájukat, különösen az informatikusok esetében van így. Kérdés, hogy mennyire zavarja ez meg a magánéletüket, hogyan tudják összeegyeztetni a két területet? Balogh Béla szerint a munka és a magánélet elválasztása egyáltalán nem jelent problémát. "Igyekszem fix pontokat kialakítani az életemben. Ilyen a sportolás délutánonként, vagy a közös ebédek a családommal. Persze előfordul, hogy éjjel-nappal dolgozom, és közben csak kis alvásokkal szakítom meg ezt az állapotot. De ez nem gyakori, csak a fontosabb projektek esetében történik így. Egyébként ha túlzásba viszem, akkor a feleségem figyelmeztet, hogy pihenni is kellene egy kicsit" - tájékoztatott.


A szabadúszás előnyei: • Rugalmas munkaidő
 • Nincs főnök
 • Nincs felesleges munkahelyi időtöltés
 • Otthoni iroda esetén nem kell közlekedni


  Hátrányok: • Munkahelyi közösség hiánya
 • Hektikus munkaterhelés
 • Nehéz előre tervezhetőség
 • Bizonytalan bevétel

  Oroszi Babett
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek