Megjelent: 8 éve

Ellehetetlenülnek a hajléktalanok és az őket segítők munkája is

A szociális szolgáltatások, elsősorban a hajléktalan ellátás területén okozott komoly problémát az új igénybevevői nyilvántartási rendszer bevezetése. A bonyolult és rosszul működő adminisztráció nem csak a szociális szakemberek munkáját nehezíti meg, hanem a hajléktalanok mindennapjait is - hívja fel a figyelmet az LMP.

Az LMP írásbeli kérdésben fordul Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez, többek között arra várva a választ, hogy a minisztérium mikor javítja ki a hibás szabályozást.

A kormány idén márciusban bevezette az igénybevevői nyilvántartás napi vezetését a szociális szolgáltatások esetében. Az új rendszer júliusig csak tesztjelleggel működött, de már akkor számos kritika fogalmazódott meg azzal szemben. A napi adatszolgáltatási kötelezettség olyan többletterhet jelent az amúgy is leterhelt és alulfizetett szociális szakemberek számára, hogy az már a segítő munka rovására mehet.

Az ellátottak közül elsősorban a hajléktalan emberek jártak rosszul. Az új rendszerben ugyanis naponta csak egyetlen nappali melegedő intézményt kereshetnek fel, ami méltánytalan helyzetet teremt számukra. Az ellátó intézmények között nagyobb szolgáltatásbeli különbségek alakultak ki, ezért nagyon gyakori, hogy a hajléktalanok egy nap alatt több intézményt is felkeresnek, hogy minél szélesebb körű segítséghez juthassanak. A szociális ágazatot érintő folyamatos megszorítások miatt arra viszont nincs lehetőség, hogy egy-egy intézmény fejlessze, bővítse szolgáltatatási palettáját.

Az új rendszerben tehát az ellátottaknak el kell dönteniük, hogy aznap étkezzenek, a ruháikat mossák ki, vagy állást keresnek. A rosszul működő adminisztráció miatt ráadásul nem egy esetben úgy utasítottak el hajléktalanokat, hogy aznap még nem is jártak egyik intézményben sem, így arra a napra teljesen ellátatlanul maradtak.

Az új szociális nyilvántartási rendszerrel kapcsolatban több szolgáltató és hajléktalan ember is negatív tapasztalatokról számolt be, és a minisztérium segítségét kérte. Elfogadhatatlan, hogy a folyamatos megszorítások miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülő intézmények és ellátottak helyzetét meggondolatlan és hibás adminisztratív intézkedésekkel is tovább nehezítsék. Az LMP azt várja Balog Zoltán minisztertől, hogy még nyáron oldják meg ezeket a problémákat.

OS
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter