kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Elszegényedik a magyar

A szegénység annak ellenére nagy tömegeket érint, hogy az átlagjövedelmek és az általános életszínvonal sokat javult az elmúlt tíz-tizenöt évben. A gyermekgondozási szabadságon levők és a munkanélküliek körében voltak a legtöbben, akik a szegénységi küszöb alá kerültek - írja a Világgazdaság.

A lap szerint többen éltek a szegénységi küszöb alatt 2004-ben Magyarországon, mint 1995-ben. Minden negyedik ember érzi azt, hogy jövedelme nem elég a megélhetésre.

Bizonyos rétegeknél tartósan 50 százalékot meghaladó a szegénységi küszöb alatt élők aránya. A Központi Statisztikai Hivatal felmérést készített, hogy 2001 és 2005 között milyen tényezők okozhattak társadalmi leszakadást. A hivatal arra a megállapításra jutott, hogy a munkahely elvesztése nagymértékben meghatározza az egyes háztartásokban élők életkörülményeit. A középtávon megfigyelhető munkaerő-piaci mobilitás meglehetősen szoros összefüggést mutatott a 2005. évi jövedelmi helyzettel: minél kedvezőbben alakult akár az egyének, akár a háztartás felnőtt tagjainak munkakarrierje, annál előnyösebb jövedelmi helyzetre számíthattak.

A mindkét évben teljes idős fizikai foglalkozásúak körében - 2005-ben - 6 százalékot tett ki a szegénységi küszöb alatt élők aránya, viszont azok között, akik időközben elvesztették a munkahelyüket, az arány 26 százalék volt. Mindkét évben a gyermekgondozási szabadságon levők 43 százaléka került a szegénységi küszöb alá. Azok között, akik ebből az induló státusból visszatértek a munka világába, ez az érték 10 százalékot tett ki, míg azoknál, akik a gyermekgondozási szabadság lejárta után nem találtak munkát, már 54 százalékot.

A társadalmi ranglétra legalsó fokát képviselőknél, a munkanélküliek körében 47 százalékos szegénységi arányt figyeltek meg, míg a teljes időben foglalkoztatottaknak csak a 10 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt.

Érdekes összefüggést lehetett megfigyelni a jövedelmi helyzetre vonatkozó objektív, illetve szubjektív indikátorok összevetésével. Kimutatható volt, hogy a kedvezőbbé váló munkaerő-piaci pozíció, illetve az ezzel feltételezhetően együtt járó javuló jövedelmi helyzet ellenére az érintettek jelentős része komoly megélhetési nehézségekről számolt be. Ám ellenkező irányú összefüggésre is akadt példa: amikor az adott kategóriában csökkent a háztartásban élő foglalkoztatottak száma (az egyik tag nyugdíjba vonulása miatt), ennek ellenére a megélhetési nehézségek szubjektív megítélésében - más kategóriákhoz képest - nem tapasztalható kedvezőtlen fordulat.

Világgazdaság
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek