Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Emelik a minimálbért Japánban

A japán kormány kedden törvénytervezetet hagyott jóvá a minimálbér emelésére, közel negyven éve ez az első komolyabb intézkedés az alsó határ javítására.

Közgazdászok nem várnak azonnali hatást, mert a tervezet - amelynek parlamenti jóváhagyása jövő év közepén esedékes - nem szabja meg az emelés mértékét, azt a körzeti bértárgyalásokra hagyja. Keményen növelik viszont a bírságot a törvénysértő, kevesebbet fizető munkáltatók számára, alkalmazottanként 500 ezer jenre a mostani 20 ezer jenről.

A minimális órabér jelenleg átlagosan 673 jen (1085 forint) Japánban. A japán szakszervezetek, a meredeken növekvő vállalati profitokra tekintettel, nagy béremeléseket követelnek az áprilissal kezdődő, új pénzügyi évre. Japán sajtójelentések szerint a nagyvállalatoknál havi 1000 jenes (1611 forint) fizetésemelések is lehetségesek.

Piaci elemzők szerint a minimálbér emelése igen megnöveli majd a kisvállalatok terheit, a kormány ellenben úgy véli, hogy könnyebben találnak majd munkaerőt, és ez megerősíti a gazdasági növekedés irányzatát. Az emelést az is indokolja, hogy több nagyvárosban a jóléti támogatások már nagyobbak a mostani minimálbérnél, és ez nem ösztönöz munkavállalásra.

Ágazatonként eltérő minimálbér
Japánban jelenleg Tokióban a legmagasabb a minimális órabér, 719 jen (1159 forint). Ez, napi nyolc órás munkaidőt és havi 22 munkanapot számolva, havi 126 544 jent (203 961 forint) ad ki. Közben Tokió belső kerületeiben 20 és 40 év közötti tartósan munkanélküliek havi 137 ezer jent vehetnek föl jóléti segély gyanánt.

Japánban 1968-ban vezették be a minimálbér intézményét. A szint földrajzi körzetenként más és más, és egyes ágazatokra, például az acéliparra, az autóiparra vagy a kiskereskedelemre is különböző előírások vonatkoznak. Ahol a körzeti és az iparági minimálbér eltér, ott a munkáltatók a magasabbat kötelesek fizetni. A minimálbér átlaga a körzeti bértárgyalások révén az utóbbi tíz évben mindössze 5,6 százalékkal emelkedett, igaz, hogy közben Japánban többnyire defláció volt.

A japán minimálbér jelenleg - napi árfolyamon - 11 százalékkal több az 5,15 dolláros (974 forint) amerikai minimális szintnél, amelyet az Egyesült Államokban szövetségi törvény szab meg. Az amerikai minimálbér a februárban elfogadott törvénymódosítás szerint két év alatt óránként 7,25 dollárra emelkedik, és a kisvállalkozások ebből adódó többletterhét adókedvezménnyel enyhítik.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter