Megjelent: 13 éve

Extrém öltözködés állásinterjún

Átlátszó top melltartó nélkül. Zöld nadrág, barna-sárga öltönyzakóval. Öt nyaklánc, nyolc gyűrű, öt fülbevaló. Az állásinterjún így megjelenő jelöltek nem sok jóra számíthatnak. Még meg sem szólalnak, máris a komolytalanság érzését keltik fel a HR-esben. Személyzeti tanácsadóktól gyűjtöttünk kirívó példákat.

images

images

Az öltözködés az állásinterjún döntő lehet. A tudás mit sem ér, ha a jelölt koszos, szakadt farmerben, vagy épp átlátszó felsőben jelenik meg. Az álláskeresők többsége ezzel tisztában is van - állították egyetértésben az általunk megkérdezett személyzeti tanácsadó cégek. Ám még mindig akadnak kivételek. Csokornyakkendő, izompóló, Donald kacsás óra, nejlonzacskó a kézben... széles a furcsa viseletek tárháza.

A férfiaknak sötét öltöny, világos ing és nyakkendő ajánlott állásinterjúra - hangoztatják az öltözködési tanácsadók. Ez egy elég egyszerű képlet, egy kutató-programozónak azonban mégsem sikerült megtanulnia.

Pöttyös csokornyakkendő, izompóló
"A férfi öltönye még megfelelt volna a normáknak: barna volt, és a szabásával sem voltak problémák. Nyakkendőjével viszont annál inkább. Az ugyanis nem normál mintájú nyakkendő volt, hanem pöttyös csokornyakkendőt. Az IT-s pozícióra jelentkező középkorú úrnak ráadásul göndör haja is volt, ami össze-vissza állt. Pontosan úgy nézett ki, mint egy bohóc" - mesélte egy, a látványra még évek múlva is emlékező tanácsadó.

A kirívó öltözködés tekintetében az IT-s állásinterjúk viszik a prímet - derült ki a szakemberek által elmondottakból. "Egy másik informatikus pozíció betöltésekor ismét tátva maradt a szánk. A pályázó ugyanis farmerben és testhez feszülő izompólóban érkezett a beszélgetésre" - mondta el interjút vezető hölgy.

Donald kacsás óra, szűk miniszoknya
"Számomra a legemlékezetesebb pályázó egy ötven év körüli informatikus úr volt, aki valószínűleg nagyon szerethette a színeket. Öltözékén ugyanis a szivárvány minden színe megtalálható volt: nadrágja zöld színben pompázott, felöltője barna-sárga volt, fehér ingje alá pedig kék pólót vett fel, kezén pedig egy donald kacsás óra díszelgett" - mesélte Balázsy Krisztina, a Grafton Recruitment vezető tanácsadója.

Azonban nemcsak az informatikus, az asszisztensi munkakörök betöltésekor is érik meglepetések a tanácsadókat. "Egy Olaszországból épp hazaérkező fiatal hölgy kosztüm és blúz helyett az alábbiakat vette fel: 80-as évekbeli fehér vastag talpú cipő, fehér harisnya, lila színű szűk szoknya - ami egyébként inkább tűnt övnek mint szoknyának -, és egy szűk átlátszó top. A hölgy végül nem kapta meg az állást" - emlékezett vissza a meghökkentő esetre Pálné Mező Eszter, a T-HR Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Kosztüm neylonszatyorral
"A hölgyek esetében egyébként többször fordul elő a kirívó, oda nem illő megjelenés" - jegyzi meg Balázsy Krisztina. "Nyáron például számos pályázó jelenik meg a köldököt szabadon hagyó, spagettipántos felsőben. A kiegészítőkkel is vannak problémák. Előfordult már, hogy egy recepciós munkakörre jelentkező hölgy öt nyakláncot, nyolc gyűrűt és öt fülbevalót viselt. Gyakori, hogy az öltözetet a nem megfelelő tárolóeszközzel rontják el a pályázók. Hiába vesznek fel ugyanis kosztümöt és szoknyát, ha kezükben egy nagy áruházlánc nejlonzacskóját lóbálják. Ez nagyon el tudja rontani az összképet" - tette hozzá.

"Kleopátra-smink"
A sminket is túlzásba viszik néha a hölgyek. Mint Szegleti Beáta, a Profi Power irodavezetője elmondta, egy hölgy például a sminkelés terén Kleopátrát választotta példaképéül, és így is jelent meg az interjún. A melltartó nélküli fehér átlátszó felsője már csak hab volt a tortán...

Oroszi Babett

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter