Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Fiatal szakmunkások teljesítményét ismerte el az államfő

Az államfő a diákok előtt elmondott beszédében hangsúlyozta, mindenki azt szeretné, hogy a szaktudásnak és a felkészültségnek ismét olyan becsülete legyen, amely a "lehető legtermészetesebbnek számít minden egészséges társadalomban".

Mint mondta, valaha egy szakma igazi mesterének lenni épp olyan rang volt, mint akár a tudomány vagy a művészet "avatott emberének". Áder János szerint ennek bizonyítéka például, hogy az Országház főemeletén nem királyok, hanem a hazai mesterségek képviselőinek szobraival találkozhatunk. "Nyolcvannyolc ilyen országházi szobor emlékeztet minket arra, hogy mit jelent mesteremberként, becsületes kétkezi munkával hatni, alkotni, gyarapítani egy olyan közösségben, ahol megbecsülik a teljesítményt" - fogalmazott.

Áder János köztársasági elnök (első sorban középen) csoportképkészítésen vesz részt azon a díszvacsorán.

A köztársasági elnök ezért úgy gondolja, jó lenne, ha a tudás, a tehetség és a teljesítmény ismét életünk központi témájává válhatna a "megannyi fölösleges és sehová sem vezető vita" helyett. Széchenyi Istvánt idézve kiemelte: "csak ott mennek a dolgok jól, ahol a szabó, a szappanfőző, a cukrász és mindenki más is meg van győződve róla, hogy az ő iparán, az ő üzletén fordul meg az állam sorsa".

A magyar csapat öt arany-, egy ezüst-, öt bronz- és két kiválósági érmet szerzett a fiatal szakmunkások 2012-es franciaországi Európa-bajnokságán. A magyarok a bútor- és épületasztalos szakmában, valamint a mechatronika, a vállalati infokommunikáció és a faipari technológia területén érték el a legmagasabb sikert. Ezüstérmet a virágkötők, bronzérmet pedig a fodrász, az ács, a karbantartó tisztítóspecialista, a szakács és a pincér szakmát tanulók szereztek.

A díszvacsora Áder János azon kezdeményezésének második alkalma volt, amellyel az államfő a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat kívánja elismerni. A köztársasági elnök júliusban Szemerédi Endre Ábel-díjjal kitüntetett matematikus professzort és két fiatal tudóst látott vendégül.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter