Megjelent: 7 éve

Figyelik a munkavállalók facebook profilját

Mindenki tudja, hogy sok munkahelyen figyelik mit tesznek fel az alkalmazottak a közösségi oldalakra. Van, ahol tiltják a facebookozást munkaidőben és a munkahelyi gépről, de a szlovákoknál büntetéseket is osztanak, ha valaki olyamit oszt meg, ami nem éppen helyénvaló, írja kurír.

A szlovákoknál felmérés készült arról, hogy kit, miért jelentettek már fel a Facebook miatt - írja a bumm.sk.

Egy 28 éves férfit például 30 euróra büntettek azért, mert a facebookon sértegette egyik barátját, eléggé alpári módon. Az ismerős lementette a sértő mondatokat és elküldte a körzeti hivatalnak, amely kirótta a férfira a 30 eurós bírságot, mert szabálysértést követett el az internetes sértegetéssel. A körzeti hivatal a sértegetést vagy nevetségessé tételt az együttélés elleni szabálysértésként értékelheti és ennél is nagyobb 99 eurós büntetéssel sújthatja. Az ilyen feljelentések egyre gyakoribbá válnak, a nagyszombati körzetben például egy év alatt kétezer ehhez hasonló szabálysértési eljárás indult.

A családi viszályokból is gyakran lehet pénzbírság Szlovákiában. A nyitrai körzeti hivatal szintén 33 eurós büntetést szabott ki egy nőre, aki azt állította sógornőjéről a neten, hogy nem törődik gyerekével, és még átpelenkázni sem tudja.

A szélsőséges nézeteket vallók is pénzbírságnál komolyabb büntetésre számíthatnak. Legutóbb egy férfit 6 hónap fegyházra ítélt a bíróság, mert facebook profiljára náci szimbólumokat töltött fel. A bírók elé többnyire hasonló szélsőségesek ügye kerül, idén eddig 20 facebookos esetben jártak el.

Hasonlóan a fenti esetekhez, a munkáltató is figyelheti az alkalmazottak facebook oldalát: nem érdemes ott munkahelyünket csepülni, szélsőséges véleményeket hangoztatni, káromkodni - semmi olyat tenni, amit nem szeretnénk ha főnökünk meglátna.
kurir.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter