Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 hónapja

Finn alapjövedelem: bevált és mégsem

A Finnországban kísérleti jelleggel korlátozott időre bevezetett alapjövedelem abban a tekintetben nem vált be, hogy a munkanélkülieket visszavezesse a munkaerőpiacra, a résztvevők viszont kedvezőbben ítélték meg élethelyzetüket - ezt állapította meg a kísérlettel kapcsolatos első nagyszabású tanulmány.

A 2017-2018-ban lezajlott kétéves kísérletben a finn munkanélküliek közül kétezer véletlenszerűen kiválasztott résztvevő részesült havonta 560 eurós (196 ezer forintos) jövedelemben az államtól.

Az alapjövedelem akkor sem változott, ha valakinek sikerült munkát találnia közben. A finn Gazdasági Kutatóintézet (VATT) által publikált kutatás szerint az alapjövedelemben részesülők pozitívabban írták le élethelyzetüket másoknál.

Elégedettebbek voltak az életükkel, kevesebb rájuk nehezedő stresszt tapasztaltak, mint a kontrollcsoport - fogalmaztak a tanulmány szerzői.

Az ENSZ felmérése szerint Finnország az utóbbi három évben a világ legboldogabb országa volt. Az észak-európai ország társadalmi jóléti modelljének fejlesztésén dolgozik.

Az alapjövedelemmel kapcsolatos kísérletét más országok is figyelemmel kísérték, hogy megtudják, vajon elég ösztönzően hat-e a munkanélküliekre a munkaerőpiacra való visszatérésben, ha tudják, hogy alapjövedelmüket közben nem veszítik el.

A tapasztalatok hozzájárulhatnak az államtól való függőség és a jóléti költségek csökkentéséhez, különösen azt figyelembe véve, hogy sok munkafolyamatban gépek vették át az ember helyét.

A tanulmány ugyanakkor megállapította, hogy a kísérletben résztvevők, akik alapjövedelemben részesültek, alig dolgoztak többet azoknál az alapjövedelemben nem részesülő munkanélkülieknél, akik a kontrollcsoportban szerepeltek.

A finn kísérleti modell kritikusai szerint a csak a munkanélküliekre összpontosító kísérlet nem adott átfogó képet a munkaerőpiac általános helyzetéről, mivel a munkavállalókat, a fiatalokat és a hallgatókat kizárták belőle. A kutatók azt is megkérdőjelezték, hogy hosszú távon fenntartható-e egy ilyen költséges alapjövedelem.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Uniós munkanélküliség: Csehországban a legjobb, a spanyoloknál a legrosszabb a helyzet

Enyhén emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben júniusban, párhuzamosan azzal, hogy a legtöbb tagállamban elkezdték lazítani a... Teljes cikk

Munkanélküliség Németországban: megállt a zuhanás

A német munkanélküliségi ráta 6,4 százalék volt júliusban, pontosan annyi, mint az előző hónapban, a munkanélküliek száma pedig minimálisan... Teljes cikk

A családi pótlék lépcsőzetes emeléséről döntött a román kormány

A családi pótlék lépcsőzetes emeléséről döntött a román kormány, amelyet már alkotmánybírósági döntés is kötelez arra, hogy - a parlament... Teljes cikk