Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Folytatódott a Zsolnay-Ledina Kerámia munkaügyi per

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteken arról tájékoztatott, hogy a zrt. megnyerte az első munkaügyi pert azok közül, amelyeket a LK-hoz átszerződött korábbi munkavállalói ellen indított. Ám a Ledina Kerámia Kft. jogi képviselője szerint valójában a zrt. jelenleg is saját alkalmazásában álló munkavállalója ellen nyert pert.

Szabó Iván ügyvéd közleményében cáfolta a porcelánmanufaktúra pénteki közlését, miszerint a Zsolnay pert nyert a LK bármely dolgozója és a cég ellen. "Valójában a zrt. jelenleg is saját alkalmazásában álló munkavállalója ellen nyert pert" - áll az írásos összefoglalóban.

Az ügyvéd közölte: a férfi júniusban jelentkezett a LK-nál, azonban a munkaszerződését követően azonnal távozott és - a pénteki tárgyaláson tett vallomása szerint is - újra munkaviszonyt létesített a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél. Erről a Ledina a társadalombiztosítás értesítéséből szerzett tudomást - tette hozzá.

Szabó Iván úgy fogalmazott: az alkalmazott a munkaügyi perben alperestől "meglehetősen szokatlan módon" arra kérte a bíróságot, hogy őt marasztalják el, s ennek a munkaügyi bíróság eleget tett. Az ügyvéd kiemelte: "az a tény, hogy Zsolnay dolgozója saját maga ellen ítéletet kért", nem befolyásolja a ledinások munkaügyi perét, az ő esetükben a tárgyalást elnapolták.

Egyúttal sajnálatosnak minősítette, hogy a Zsolnay saját alkalmazottját "arra használta fel, hogy győzelmi jelentést tehessen közzé".

Szabó Iván jelezte: az érintett férfi ezzel cég büntető és polgári jogi eljárást kezdeményez, mivel "megszegte a Ledinával júniusban létrejött megállapodásokat".

Az ügyvéd azt is visszautasította, hogy a dolgozók ellen indított perekben a pécsi önkormányzat bármilyen formában helyt állna. Az LK vállalta, és a jövőben is vállal minden költséget és fizetési kötelezettséget, amely a dolgozókat terhelné korábbi munkáltatójukkal, a Zsolnayval szemben - így az ügyvéd, aki megjegyezte, hogy ezt a kötelezettséget Bozóki János, a cégcsoport főtulajdonosa külön megerősítette a munkavállalók felé az LK megvásárlásakor.

Szabó Iván azon korábbi sajtóhíreket is cáfolta, miszerint húsz, illetve harminc ember tért volna vissza a Zsolnay alkalmazásába az LK-tól. Június 6. óta összesen öt alkalmazott távozott a Ledinától - tette hozzá.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a zrt. megnyerte az első munkaügyi pert azok közül, amelyeket a LK-hoz átszerződött korábbi munkavállalói ellen indított.

Az LK-t a pécsi közgyűlés az idén májusban hozta létre azzal a céllal, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130. Időközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást augusztus elején a Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette. Az LK-t a nyár végén bejegyezték, ezt követően a társaságot a pécsi önkormányzat augusztus végén eladta.
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minimum 15 százalékos alapbér emelést tart szükségesnek a szakszervezet a Volánbusz Zrt.-nél

Minimum 15 százalékos alapbér emelést tart szükségesnek a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) a Volánbusz Zrt.-nél az... Teljes cikk

A dél-koreai Soulbrain üzemet épít Tatabányán

A tatabányai ipari parkba települhet a dél-koreai Soulbrain, a felépítendő új üzemben lítiumos akkumulátorokhoz szükséges elektrolitot állítanak... Teljes cikk

300 dolgozót bocsátottak el egy arkansasi cégnél, egy zsarolóvírus miatt

Egy arkansasi telemarketinggel foglalkozó cég több mint 300 dolgozóját rúgta ki egy tavaly októberi zsarolóvírusos támadás miatt, mert nem sikerült... Teljes cikk