Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Folytatódott a Zsolnay-Ledina Kerámia munkaügyi per

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteken arról tájékoztatott, hogy a zrt. megnyerte az első munkaügyi pert azok közül, amelyeket a LK-hoz átszerződött korábbi munkavállalói ellen indított. Ám a Ledina Kerámia Kft. jogi képviselője szerint valójában a zrt. jelenleg is saját alkalmazásában álló munkavállalója ellen nyert pert.

Szabó Iván ügyvéd közleményében cáfolta a porcelánmanufaktúra pénteki közlését, miszerint a Zsolnay pert nyert a LK bármely dolgozója és a cég ellen. "Valójában a zrt. jelenleg is saját alkalmazásában álló munkavállalója ellen nyert pert" - áll az írásos összefoglalóban.

Az ügyvéd közölte: a férfi júniusban jelentkezett a LK-nál, azonban a munkaszerződését követően azonnal távozott és - a pénteki tárgyaláson tett vallomása szerint is - újra munkaviszonyt létesített a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél. Erről a Ledina a társadalombiztosítás értesítéséből szerzett tudomást - tette hozzá.

Szabó Iván úgy fogalmazott: az alkalmazott a munkaügyi perben alperestől "meglehetősen szokatlan módon" arra kérte a bíróságot, hogy őt marasztalják el, s ennek a munkaügyi bíróság eleget tett. Az ügyvéd kiemelte: "az a tény, hogy Zsolnay dolgozója saját maga ellen ítéletet kért", nem befolyásolja a ledinások munkaügyi perét, az ő esetükben a tárgyalást elnapolták.

Egyúttal sajnálatosnak minősítette, hogy a Zsolnay saját alkalmazottját "arra használta fel, hogy győzelmi jelentést tehessen közzé".

Szabó Iván jelezte: az érintett férfi ezzel cég büntető és polgári jogi eljárást kezdeményez, mivel "megszegte a Ledinával júniusban létrejött megállapodásokat".

Az ügyvéd azt is visszautasította, hogy a dolgozók ellen indított perekben a pécsi önkormányzat bármilyen formában helyt állna. Az LK vállalta, és a jövőben is vállal minden költséget és fizetési kötelezettséget, amely a dolgozókat terhelné korábbi munkáltatójukkal, a Zsolnayval szemben - így az ügyvéd, aki megjegyezte, hogy ezt a kötelezettséget Bozóki János, a cégcsoport főtulajdonosa külön megerősítette a munkavállalók felé az LK megvásárlásakor.

Szabó Iván azon korábbi sajtóhíreket is cáfolta, miszerint húsz, illetve harminc ember tért volna vissza a Zsolnay alkalmazásába az LK-tól. Június 6. óta összesen öt alkalmazott távozott a Ledinától - tette hozzá.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a zrt. megnyerte az első munkaügyi pert azok közül, amelyeket a LK-hoz átszerződött korábbi munkavállalói ellen indított.

Az LK-t a pécsi közgyűlés az idén májusban hozta létre azzal a céllal, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130. Időközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást augusztus elején a Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette. Az LK-t a nyár végén bejegyezték, ezt követően a társaságot a pécsi önkormányzat augusztus végén eladta.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter