Megjelent: 9 éve

Franciaország: karcsú fizetések, fiatal pedagógusok

Az OECD legfrissebb tanulmánya szerint Franciaországban az átlagnál több diák jut egy tanárra, kevesebb a heti óraszámuk és fiatalabbak a pedagógusok - adta hírül a Le Monde.

images

images

A lap által idézett felmérésből kiderül az is: habár a kezdő tanárok fizetése alacsonyabb az átlagnál, az elérhető maximális bér magasabb, csaknem 50 ezer dollár.

A franciák GDP-jük 6,3 százalékát fordítják oktatási célra, egy tized százalékkal többet, mint az OECD-átlag. Ugyanakkor kevesebbet, évente 6373 dollárt költenek alapfokú oktatásra, mint az OECD többi országában, ahol átlagosan 7719 dollárt. Ellenben többet pénzt fordítanak a középfokú oktatásra - évente 10 696 dollárt, míg az OECD-átlag 9312 dollár -, és ugyancsak magasabb összeget fektetnek a felsőfokú képzésbe: 14 642 dollárt évente, míg az átlag 13 728 dollár.

A kutatás arra is rámutat, hogy az alapfokú oktatásban egy oktatóra 18,7 gyermek jut, míg az OECD átlag 15,8. A pedagógusok is fiatalabbak, mint a többi OECD-országban: a francia tanítók, tanárok csaknem fele (49 százalék) kevesebb, mint 40 éves - az OECD-átlag 42 százalék. A középfokú oktatásban is hasonló a helyzet, így a következő években várhatóan jóval kevesebben mennek majd nyugdíjba, mint a szomszédos Német- vagy Olaszországban.

A heti óraszámot illetően is eltérések figyelhetők meg az átlaghoz képest: a 7-8 éves gyerekeknek 847 órájuk van egy évben, szemben az OECD-átlaggal, ami csupán 774 óra. Ennek következtében kevesebb tanítási hetük is van: 35 hét évente (leszámítva az ünnepnapokat), szemben az átlaggal, ami 38, bizonyos országokban pedig több mint 40. A tanulmány hangsúlyozza, hogy ez problémákat is okozhat: feltehetően kevés idő jut a kudarc kezelésére, illetve a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek segítésére.

A felmérés kitér arra: Franciaország a pedagógusbérek kapcsán is eltér az átlagtól. A törvény szerint meghatározott bérek összege (a prémiumokat és a túlórákat leszámítva) az alap- és középfokú oktatásban alacsonyabb az OECD-átlagnál a kezdő tanárok esetében, mint azoknál, akik 10-15 éves tapasztalattal rendelkeznek. Az alapfokú oktatásban a kezdőknek járó fizetés alig éri el a 24 334 dollárt évente - szemben az OECD-átlaggal, ami 28 523 dollár -, a 15 éves tapasztalattal rendelkezők bére pedig szintén alatta marad az OECD-átlagnak. Ezzel szemben viszont a maximálisan elérhető fizetés Franciaországban magasabb az átlagnál: 48 296 dollárt is kaphatnak a pedagógusok, szemben a 45 100 dolláros OECD-átlaggal.

Edupress/Lemonde.fr
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A válság hatására az oktatás szerepe is felértékelődött

Idén a gazdálkodás és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing volt a két legnépszerűbb alapszak. Teljes cikk

Emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma

Idén is a gazdaságtudományi szakok voltak a legnépszerűbbek, az orvos- és egészségtudományi képzésekre jelentkezők száma is nőtt. Teljes cikk

Pénzt kért a felvételért egy volt iskolaigazgató

A férfi jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért a szülőktől, hogy felvegye őket az ingyenes közoktatási intézménybe. Teljes cikk