Megjelent: 15 éve

Gyanús jelek állásinterjún: amikor érdemes távozni

Intim dolgokról kérdezik állásinterjún? A munkáltató fél óránál többet késik és ködösít a megcélzott munkakörről? Érdemes résen lenni, és az állásinterjú előtti és alatti gyanús jelekből olvasni. Elképzelhető, hogy sok kellemetlenségtől megkíméljük magunkat, ha időben felismerjük, hogy nem komoly ajánlatról van szó.

images

"Számos intő jel van, amely azt jelzi: a kiszemelt munkáltató mégsem olyan jó választás, mint elsőre hittük" - állítja Joó Zsuzsanna. A karriertanácsadó segítségével olyan helyzeteket, kérdéseket mutatunk be, amelyeknél érdemes résen lenni.


Állásinterjú a kávézóban?Az első intő jel az állásinterjú helyszíne lehet. Ha a szóbeli megmérettetésre nem a cég épületében és nem is egy személyzeti tanácsadó irodában tartják meg, hanem egy étteremben vagy kávézóban, az már gyanús. A komoly vállalatok abban az esetben is irodát bérelnek, ha épp átalakulóban vannak, vagy ha költözés miatt nem tudják használni eredeti irodájukat. Növelheti a kételyt, ha csak minimális információkat osztanak meg a vállalatról. A korrekt munkáltatók már az első interjún bemutatják a céget, a tevékenységi kört, és szólnak nagyvonalakban az ügyfélkörről is. Különösen az ügynöki állások esetén fordulhat elő a titkolózás. A pályázót kávézóba invitálják, magas fizetést ajánlanak, gyorsan felívelő karrierúttal, és csak többszöri találkozás után derül ki: konyhai eszközök értékesítéséről lenne szó, egyéni vállalkozói státuszban, teljesítménybérért.


Fél óránál hosszabb késésJobb átgondolni a szerződés aláírását akkor is, ha a vezető már az együttműködés kezdetén megbízhatatlannak tűnik. Például megbeszélnek egy időpontot az állásinterjúra, majd a beszélgetés kezdete előtt néhány órával átteszi egy másik időpontra az eseményt. Ez egyszer elfogadható, viszont ha többször történik ilyesmi, akkor azt már nem lehet az időhiányra vagy egy "hirtelen közbejött megbeszélésre" fogni. Ehelyett vélhetően fejetlenség és szervezetlenség uralkodik a vállalatnál. Szintén érdemes megfontolni a munkavállalást abban az esetben, ha az interjúztatók minden beszélgetésről elkésnek. Tíz-tizenöt perc még nem jelent problémát, de ha fél órán vagy akár egy órán át várakoztatják, akkor tanácsos felállnia és hazamenni. A pontos érkezés a másik iránt érzett minimális tisztelet jele. Ha már az elején nem adják ezt meg, akkor várhatóan a későbbiekben sem fogják.


Ködösítés a munkakörrőlÉrdemes alaposan megfontolni az ajánlat elfogadását akkor is, ha a munkáltató ködösít. Nem tud vagy nem akar részletes tájékoztatást adni a betöltendő munkakörről. Homályosan fogalmaz, csak néhány jellemző feladatot említ, például annyit, hogy "kulcspozíció az értékesítői divízióban". Ebben az esetben vélhetően az a helyzet áll fenn, hogy még maguk a vezetők sem tudják, pontosan milyen feladatai lesznek az új kollégának. Kis cégeknél jellemző, hogy már akkor elkezdik keresni az új munkatársakat, amikor még csak az dőlt el, hogy bővítenek, a részleteket viszont még nem dolgozták ki. Ilyenkor általában az történik, hogy a jelölt elvállalja a pozíciót, majd meglepetésére sokkal több felelősség és napi munka vár rá, mint amennyiről szó volt az elején. Épp ezért minden esetben kérjünk részletes munkaköri leírást - napi munka, külföldi utak, felelősség mértéke, alárendeltek száma, felettesek száma, stb. - az interjúztatóktól.


Kérdések a magánéletrőlA magyar munkáltatóknál már bevett szokás, hogy a beszélgetésen rákérdeznek: mikorra tervezi a gyerekszülést. Bár ez diszkrimináció, a dolgozók a legtöbb esetben mégsem állnak fel, pedig Nyugat-Európában ez a reakció a normális. Nálunk egyelőre ez nem jellemző, és egyelőre nem is javasolnám. Más a helyzet például abban az esetben, ha ennél messzebbre merészkedik a munkáltató. Például nemcsak a gyermekek száma felől érdeklődik, hanem rákérdez a pályázó gyermeknevelési szokásaira is. A szexuális orientációra vonatkozó kérdések szintén intő jelnek számítanak, a tapintatlanságon kívül jelzik a cég diszkriminatív hozzáállását is a kisebbségekkel kapcsolatban. Mindemellett jobb elkerülni azokat a vállalatokat is, amelyek a jelölt szerelmi életébe akarnak betekintést nyerni. Például arról kíváncsiskodnak, hogy mennyire kiegyensúlyozott a pályázó aktuális párkapcsolata. Az ilyen kérdéseket feltevő munkáltatók nem tisztelik a dolgozók magánéletét, és teljes felügyeletet akarnak az alkalmazott élete felett.


Intim titkokra kérdező pszichológiai tesztekA kiválasztás során a cégek gyakran alkalmaznak pszichológiai teszteket. A többségük mögött komoly szakmai háttér áll (például: MACH, IST, BFQ, CPI, CAPTAIN és az LPO). Ha nem ismert a teszt, érdemes rákérdezni: pontosan mit mér a kérdőív. Ha a tesztben túl intim kérdések szerepelnek, akkor jobb nem kitölteni. Nem kötelező olyan titkokat megosztania leendő munkáltatójával, amelyeket a legkedvesebb barátaival sem beszél meg.

Oroszi Babett
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek