Gyurcsány máris a visszatérést fontolgatja? "/>
Megjelent: 11 éve

Gyurcsány máris a visszatérést fontolgatja?

Az MSZP kongresszusa nagy többséggel választotta meg Bajnai Gordont kormányfőjelöltnek és Lendvai Ildikót a párt elnökének. Politológusok szerint Gyurcsány nem bukott, hanem háttérbe vonult

Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök-pártelnök Bajnai Gordont ajánlotta új kormányfőnek a küldötteknek a vasárnapi MSZP-kongresszus első felszólalójaként. Hangsúlyozta: nem az a kérdés, hogy megszavazzák-e Bajnait miniszterelnök-jelöltnek, mert biztos abban, hogy ezt megteszik. A kérdés inkább az, hogy a szocialisták elég erősek lesznek-e, hogy kitartsanak mellette legalább egy évig, megvédik-e, amikor támadják személyét, tevékenységét és családját, és mögötte állnak-e majd, amikor úgy érzi, elfogy körülötte a levegő.

Kivezetni Magyarországot a válságból, védeni a munkahelyeket, a családok otthonát, megerősíteni a magyar gazdaságot, egyben tartani az országot, ez a célom - mondta Bajnai az MSZP-kongresszuson tartott beszédében. Bajnai Gordon szerint a válság idején az államnak, a politikának és a jómódúaknak nyilvánvaló áldozatot kell vállalnia. "Nem szónok akarok lenni, hanem eredményes válságkezelő" - mondta, hozzátéve, hogy "ezért az igazság legpőrébb, legkegyetlenebb megfogalmazását mondom: a magyar embereknek aközött kell választaniuk, hogy elveszítik az állásaikat, vagy átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról".

Kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre - jelentette ki beszéde zárásakor, és megerősítette: egy évre vállalja a posztot. Gyurcsány Ferencről szólva azt mondta: döntéseinek egyetlen közös nevezője az ország érdeke volt, és mindig úgy cselekedett, hogy - akár kompromisszumok árán is - szolgálja Magyarország érdekeit.

Az MSZP kongresszusa nagy többséggel választotta meg Bajnai Gordont kormányfőjelöltnek és Lendvai Ildikót a párt elnökének. Bajnai Gordont a küldöttek 93, Lendvai Ildikót 91 százaléka támogatta. A vasárnapi rendkívüli kongresszuson majdnem hatszáz küldött volt jelen, lényegében ugyanazok, akik a két héttel korábbi kongresszuson is részt vettek.

Gyurcsány Ferenc, mielőtt kihirdette volna a miniszterelnök-jelölt és a pártelnök megválasztását, azt mondta: bár sokan biztatták, hogy itt az idő egy új politikai formáció megalakítására, ez szerinte "dőreség lenne". Nem új formációra van szükség, ehelyett az MSZP-t kell olyanná tenni, hogy az Magyarország többségét modernen, demokratikusan, szociálisan érzékenyen képviselve jusson a kormányzás lehetőségéhez - hangoztatta.

Lendvai Ildikó a megválasztását követően azt mondta: a remény programjáért kell dolgozniuk. Megfogalmazása szerint a két héttel ezelőtti kongresszus drámai áldozattal kezdődött, amikor Gyurcsány Ferenc új kormányfővel, új kormány alakítását javasolta, ez majdnem tragikomédiává alakult, amiért elnézést kell kérniük a választóiktól. Lendvai Ildikó feltételekkel vállalta a pártelnökjelölést, ezek közül az egyik az volt, hogy Gyurcsány Ferenc fogadja el a Táncsics Mihály Alapítvány elnöki posztját. Feltétele volt az is, hogy a következő tisztújításig háromfős ügyvezetést működtessen a párt, amelynek tagja, rajta kívül Kiss Péter alelnök és Szekeres Imre elnökhelyettes, illetve az is, hogy helyette Mesterházy Attilát válasszák meg a frakció élére.

A Fidesz szerint Bajnai Gordon támogatása az MSZP kongresszusán azt jeleni, hogy az eddigi legdurvább megszorító csomag jöhet, ezért a párt ismét kiállt az előre hozott választások mellett. Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese pedig egyenesen Bajnai Gordontól kérte: a legégetőbb válságkezelő lépések megtétele után tegye lehetővé, hogy ősszel előre hozott választások legyenek. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Bajnai Gordon nem lehet legitim miniszterelnöke Magyarországnak, mivel az ellenzéki párt szerint ehhez nincs társadalmi támogatottsága.

Az MTI által megkérdezett politológusok szerint az MSZP rendkívüli kongresszusán sikerült megteremteni az egységet mind a miniszterelnök-jelölt, mind az új pártelnök mögött, de ez az egység nagyon törékeny, ami a felálló Bajnai-kormány számára nem ad kellően erős hátteret. A mostani helyzet nem jelenti azt, hogy az ellentétek a mélyben is megszűntek. A Bajnai-program megvalósítása olyan társadalmi feszültségeket gerjeszthet, hogy az ellentétek újra robbanhatnak. Emellett számolni kell az SZDSZ-en belüli feszültségek felélénkülésével is. Mindez nem ad erős hátteret a felálló kormánynak.

A kormányfőjelöltre leadott szavazati arány azt mutatja, nincs komoly ellenállás az MSZP-n belül Bajnai Gordon miniszterelnökké választásával szemben - vélte Juhász Attila, a Political Capital elemzője, aki megjegyezte: Bajnai, mint a Gyurcsány-kormány tagja, alkalmas arra, hogy a jobboldal támadja, s ezzel politikai előnyt kovácsoljon. Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa szerint a soklépcsős döntési folyamat instabillá teszi a felálló kormányt.

Kiszelly Zoltán politológus azt emelte ki, fontos szerepük lesz a Bajnai-kormány minisztereinek, mert nem mindegy, hogy kiket választanak maguk mellé államtitkárnak. Ez a harc szintén felszínre hozhatja az ellentéteket. Az elemző emlékeztetett: most sok erős szocialista van államtitkár poszton. Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc visszavonulása nem bukott politikus visszavonulása, hanem "rendezett, stratégiai" visszavonulás, ami jelzi azt, hogy akár vissza is tud térni. A Táncsics alapítvány jó hátteret teremt Gyurcsánynak a megerősödéshez, a megújuláshoz és a visszatéréshez. Gyurcsány Ferenc jövőjével kapcsolatban Kern Tamás úgy vélekedett: ő már most a visszatérésben gondolkodik, s a következő években is a magyar baloldal meghatározója akar maradni. Úgy vélte, ha a Fidesz kormányzása esetén három-négy év alatt elbukik, akkor a párt is és a választók is elfelejtik a Gyurcsány által elkövetett hibákat és újra "felfedezik" a politikust.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter