Megjelent: 8 éve

Hiába pereskedtek a kirúgott közmédiások

2011 nyara óta három lépcsőben bocsátották el a dolgozók jelentős részét az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA). Miután az MTV, a Magyar Rádió, a Duna TV és a Magyar Távirati Iroda összevonásra került, az alap 872 dolgozó munkaviszonyát szüntette meg. A munkavállalók fellépésének egyetlen kézzelfogható eredménye az volt, hogy végül a tervezett 1131-nél 259 személlyel kevesebbet bocsátottak el (458 dolgozónak mondtak fel, 414-en közös megegyezéssel távoztak).

Az érintettek közül nagyjából húszan indítottak munkaügyi pert; az MTVA tájékoztatása szerint ezeknek a fele még folyamatban van, a másik felébe tartozók vagy peren kívüli egyezséggel zárultak, vagy tárgyalás nélkül elutasították. Egy per – a rádiós Solténszky Tiboré – a munkavállaló győzelmével zárult.

Visszavenni csak akkor kell egy leépített közmédiást, ha diszkrimináció miatt perel, és a munkáltató nem tudja bizonyítani, hogy nem érte hátrányos megkülönböztetés az érintettet. Egyéb esetben maximum némi anyagi kártérítésre számíthat.

Több olyan eljárás is indult, melyben a kirúgottak diszkriminációra hivatkoznak: Sándor Erzsi (Magyar Rádió) például politikai diszkriminációra hivatkozott. Noha a szakszervezet és a munkáltató megállapodása alapján a tizenöt évnél régebben ott dolgozókat csak különleges indokkal lehet elbocsátani, több ilyen dolgozótól is megváltak a leépítések során. Egy másik rádiós szerkesztő esetében azt sem méltányolták, hogy három kiskorú gyermeket nevel, férje pedig munkanélküli. Ő is pereskedik, ahogy az a kollégája is, aki ikerterhessége után jött vissza a rádióhoz, majd fél évre rá kirúgták.

A többség jellemzően inkább peren kívül megegyezett a munkáltatóval, mintsem hogy évekig pereskedjen, hogy aztán ne kapja vissza az állását. A statisztikából emiatt is nehéz pontos képet kapni a leépítésről.

A leglátványosabb fellépés a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetéhez (TFSZ) köthető: a csoportos létszámleépítés egész folyamatát, de még az MTVA – mint a közmédiumok jogutódja – megalakulását is bíróságon támadta meg. A 2011. nyári első csoportos létszámleépítés miatti perben a TFSZ félsikert ért el: a bíróság jogerősen semmisnek nyilvánította az ideiglenes üzemi tanács és az MTVA megállapodását a leépítésről, mondván, az üzemi tanács megalakulása jogszerűtlen volt, de magát a leépítést jogszerűnek ítélték, tehát a pernek nincs jogkövetkezménye. A TFSZ perújrafelvételt kért, illetve a leépítés második körét is megtámadta, ez még folyamatban van.

Nagy Navarro Balázs szerint a bíróság nem vizsgálja, hogy kit miért rúgtak ki, legfeljebb azt, hogy valóban csökkent-e a létszám és a költség egy-egy alkalmazotti körben, felvettek-e mást ugyanabba a munkakörbe.

nol.hu
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter