Megjelent: 2 éve

HR Portré: Szende Csaba – Eaton

Az amerikai Eaton regionális üzleti szolgáltató központjának HR igazgatója. A közel másfél éve indult és mára 200 munkatárssal működő budapesti egység az Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) alkotta régió támogatásáért felel. Csaba HR mesterdiplomáját Pécsett szerezte, mellette posztgraduális jogi képzést végzett munkajogi területen. Pályafutását tanácsadói oldalon kezdte, majd vállalati részen folytatta, két üzleti szolgáltató központ kiépítésében is részt vett. Válaszaiból kitűnik, a legnagyobb szakmai kihívást a technológiai fejlődés kiaknázásában és az ehhez való alkalmazkodásban látja.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?

A kollégáimra, akiknek segíteni tudtam, hogy sikereket érjenek el és karriert utat fussanak be. Ezen kívül büszke vagyok arra is, hogy sikerült korábbi cégeimnél és most az Eaton Üzleti Szolgáltató Központnál új munkahelyeket teremteni.

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?

A HR olyan, mint a professzionális amerikai foci. Tanulni, edzeni, küzdeni kell napi szinten a válogatottságért.

Egy multinacionális cég vezetőjeként ugyanannyi a szerepünk és az értékünk, mint bárki másnak a szervezetben. Mindenki a teljes egésznek a része, azzal a különbséggel, hogy a vezető szolgáltatást nyújt a kollégáinak és ezért cserébe támogatást és lojalitást kap. Ezt sokan szeretik elfelejteni, akik feljebb jutottak a ranglétrán, pedig ők is voltak más szerepkörben.

3. Mitől jó egy vezető?

Attól, hogy számára az emberek az elsők. Támogatja és fejleszti a munkatársait és eközben értéket teremt.

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé? 

A kitartást, az akaratot, ami idővel magával hozza a tudást. Ha ezek hiányoznak, akkor „csak a tudással” nem sokra megyünk hosszú távon.

Karrierút
 • 2003-2005 Human Consulting
  HR specialist
 • 2005 – 2007 Continental
  HR Team Leader
 • 2007 - 2009 Vodafone
  HR Manager
 • 2009-2011 Vodafone
  International HR Manager
 • 2011-15 Vodafone
  Head of International HR Services
 • 2015-től EATON
  HR Leader - EMEA Business Service Center


5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?

Tudni kell időben letenni a tollat a nap végén. Lehet bármennyire jó valaki a különféle időgazdálkodási technikák elsajátításában, minden fejben dől el. A technológiai fejlődéssel szinte 0-24 órában lehet szellemi munkakörökben dolgozni. Érezni kell, mi az a pont, amikor a kikapcsolódás ideje jön, amikor már nem hatékony a munka. Bármire lehet időt szánni, és bármire lehet kifogást találni.

6. Szokott-e otthonról dolgozni?

Természetesen a cégünknél van ilyen lehetőség. A nagyobb elmélyülést igénylő munkák esetén nekem hatékonyan működik a home office. Azért is, mert HR-esként az irodában gyakran előfordul, hogy az eltervezett rutin felborul.

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?

A munkaerőpiacon mindig versenyelőnyt jelent az idegennyelv-tudás, így erre mindenképp hangsúlyt fektetnék. Ezen kívül fontosnak tartom, hogy továbbtanuljanak és gyakorlatorientált képesítést szerezzenek.
A sikeres pályakezdéshez, az iskolai időszak alatti gyakorlat megszerzésének kiemelkedően fontos szerepe van. Akár a diplomadolgozatot is lehet olyan cégnél írni, ahová be szeretnénk kerülni és ezzel megalapozni az irányt (iparágat, szakterületet) ahol el szeretnénk kezdeni a karrierünket.

Az Eatonról
Az Eaton a világ vezető energiamenedzsmenttel foglalkozó vállalata, amely körülbelül 100 000 főt foglalkoztat világszerte és 175 országban van jelen.

Továbbá nyelvtudással jó opciónak tartom a felsőoktatás melletti Internship programokon,a diploma megszerzése után pedig a Graduate programokon való részvételt. Ezt elsősorban  multinacionális szolgáltató központokban javaslom, mivel ezek a cégek az utódlástervezésre nagy hangsúlyt fektetnek és nem kell 25 évesen 10 év szakmai tapasztalattal rendelkezni.

A lényeg ebben az életkorban a világra való nyitottság, a mobilitás. Rengeteg a lehetőség, csak élni kell vele.

8. Mi kell ahhoz, hogy valaki a HR szakterületen versenyképes pályakezdő legyen?

Az előző válaszomból sok elem ide is illik. A munkához való hozzáállásból a kitartást és az elkötelezettséget emelném ki. Véleményem szerint pályakezdő HR-esként a tanácsadó oldalra könnyebben lehet bekerülni, a vállalati oldalra nehezebb. Azért is, mert utóbbiban kevesebb a minőségi álláslehetőség.

9. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben? 

A technológiát, amely átalakítja a mindennapjainkat és a HR tevékenységet is. Úgy vélem, hogy a jövőben valószínűleg kevesebb HR-esre lesz szükség, akik másféle feladatokat végeznek majd. Az már látszik, hogy az adatbázisokban keresést gépek végezhetik, a kiválasztási folyamatokban az online tesztek mindennaposak és olyan technológia is létezik amely analizálja a mimikát és a hanglejtést stb. ennek alapján akár javaslatokat is tesznek a jelöltekre nézve. Sőt a prediktív intelligencia alapján azt is jelezhetik majd – jóval korábban a jelenleginél - ha a jövőben a cégünknél munkaerőigény lép fel, vagy a teljesítménymutatók alapján bizonyos lépéseket javasol. A HR-eseknek ezt a technológiát kell tudni megfelelően használni.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?

Heti háromszor-négyszer igyekszem sportolni – elsősorban fitness és squash. Nekem ez elengedhetetlen az egyensúlyhoz. Szeretek utazni is, kedvenc európai városom – a szépséges magyarországi városok mellett -  az olasz Velence a történelme, a hangulata és az építészete miatt, de kedvelt úticélom például Ázsia is. Tavaly pedig feljutottam a Mont Blanc-ra, ami nagy hatással volt rám. Emellett persze igyekszem minőségi időt tölteni a családommal, barátaimmal.

 • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
 • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
 • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
 • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk