Megjelent: 9 éve

Így adózunk 2013-ban

images

images

Január elsejével teljesedett ki a tényleges egykulcsos személyi jövedelemadó. A magánszemély valamennyi jövedelme után egységesen tizenhat százalékos adót fizet, és megszűnt a szuperbruttósítás intézménye is - írja a Magyar Hírlap.

A béren kívüli juttatásokat a tizenhat százalékos személyi jövedelemadón túl terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke a korábbi tíz százalékról tizennégy százalékra emelkedett. Az Erzsébet-utalvány béren kívüli juttatásnak minősülő havi keretösszege pedig nyolcezer forintra nőtt.

Életbe lépett a munkahelyvédelmi akcióterv, amelynek keretében a legveszélyeztetettebb csoportok esetében jelentősen csökken a munkára rakódó adó- és járulékteher mértéke. A cégeknek a foglalkoztatás első két évében nem kell megfizetni a szakképzési hozzájárulást a pályakezdő fiatalok, a tartósan állást kereső személyek, és a gyed folyósítását követően, illetve a gyes, a gyermeknevelési támogatás alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállalók bruttó munkabére, de legfeljebb havi százezer forint arányos része után.

A szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak esetében a foglalkoztatás teljes időszakában csökkenthető a szociális hozzájárulási adó a bruttó munkabér, de legfeljebb havi százezer forint arányos részének a 14,5 százalékával.

Emellett megszűnt a nyugdíjjárulék fizetési felső határ és változtak a kisvállalkozókra vonatkozó szabályok, január elsejével ugyanis a legkisebb vállalkozói kör két új adónemet vehet igénybe. A kisadózók tételes adóját (kata) az évi hatmillió forint alatti bevétel esetén választhatják az egyéni vállalkozók. A havi ötvenezer forintos tételes adó kiváltja az iparűzési adó kivételével az összes adóterhet (az szja-t, a taót, az ehót, szochót, a szakhót és az osztalékadót is).

A kisvállalati adót (kiva) az eddigi evakörbe tartozók közül többen választhatják - az egyéni vállalkozók kivételével -, ha az előző évi létszámuk nem haladta meg a 25 főt, míg a mérlegfőösszegük az ötszázmillió forintot. A kisvállalati adó alapja az adózó pénzforgalmi szemléletű eredményének a személyi jellegű kifizetésekkel növelt összege, mértéke tizenhat százalék.

Magyar Hírlap
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter