Megjelent: 2 éve

Így alakíthat ki kutyabarát munkahelyet

A kutyások közt is megoszlanak a vélemények, hogy a  munkahelyen van-e helye a kutyának vagy éppen zavarná a munkavégzést. Nem könnyebb a munkáltatók helyzete sem. A Cafeteria Trend szeptemberi „Élmények a munkahelyen” konferenciáján a résztvevő szakértők, munkáltatók  részletesen körbejárták a témát.

Az ötletgyűjtésnek dr. Sziládi-Kovács Hajnalka ügyvéd, a kutyabarat.hu egyik alapítójának előadása  adott keretet. Jogi oldalról nincs külön szabályozás a kutyabarát  munkahelyekre. Ahol tehát ezt külön törvény nem tiltja, ott a munkáltatónak  lehetősége lesz nyitni ebbe az irányba.

Munkáltatói előnyök

A munkáltatói előnyöket a konferencián Mihály Gabriella  az Emarsys Technologies Kft. Communications Managere és Misinszki Ákos az  Insomnia Reklámügynökség ügyvezető igazgatója gyűjtötte össze a résztvevők  számára.

Mindkét munkahelyen organikus módon, dolgozói igények  alapján jelentek meg a kutyák, és ma már átlagosan naponta 5-6-an is vannak. Az Insomnia Reklámügynökség 2016-ban el is nyerte az Év kutyabarát  munkahelye közönségdíját.

A közvetett előnyök közt a kerekasztal beszélgetés minden  résztvevője megjegyezte, hogy a kutyás munkavállaló kevésbé stresszes. Mivel  felelős gazdaként a kutya időbeosztására különösen figyelnie kell, ezért a munkaidejét  is hatékonyan osztja be. Vizler-Nyirádi Luca szociológus, a kutyabarat.hu  felelős szerkesztője szerint ezért nem fenyegeti a munkáltatókat az a veszély, hogy a kutyás munkatársaknál a kutya jelenléte a munka rovására menne.

Ráadásul a kutyák jelenléte megfelelő keretek közt  rendkívül pozitívan hat a munkahelyi légkörre.

A közvetlen előnyök közt a munkáltatóknál a vonzó munkaerőpiaci helyzet került először szóba. Mihály Gabriella említette, hogy bizony előfordul, hogy a kutyás munkatárs hozza az új munkavállalókat, pályázókat az  ismeretségi köréből. A kutyások körében nem forintosítható előnyöket  megerősítette Misinszki Ákos is.

Az első lépések

Munkáltatói oldalról célszerű a bevezetés előtt megvizsgálni azt, a munkavállalói igényeket, ellenérzéseket. Amennyiben van igény egy ilyen fejlesztésre érdemes fokozatosan haladni.

A munkáltató meghatározhatja, hogy mely napokon, milyen  időszakban érkezhetnek kutyák a munkahelyre. Lehet erre egy kijelölt tér, vagy speciális munkahelyek, munkaállomások, ahol a kutyások dolgozhatnak, ha kutyával érkeznek – foglalja össze az ötleteket Fata László juttatási szakértő.

Akár próbanapot is engedélyezhet a cég, hogy lássa a hatásokat, problémákat. Horváth-Tóth Boglárka  a Klicker  Consulting alapítója, vezető trénere szerint a kutyák számára is hasznos  lehet ez a próba időszak, hiszen a gazdi sem tudhatja előre, hogy miként viselkedik  a kutyája a munkahelyi környezetben.

Szociális oldalról a kutyás és kutya nélküli munkatársak bevonásával ki kell alakítani egy olyan belső szabályrendszert, amelyet be kell tartani a munkahelyen.

Vizler-Nyirádi Luca szociológus, a kutyabarát.hu felelős szerkesztője szerint a munkáltatói szabályok megalkotásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, vagy viseli el a közelségüket, sőt sokan félnek is tőlük. Így a gazdáktól az is elvárható, hogy a közös terekben pórázon közlekedjenek a kutyájukkal, mindenképpen  fegyelmezzék, ha nem megfelelően viselkedne.

Elvárások  a gazdákkal szemben

A kutyabarát munkahelyek sikerének egyik kulcsa a  felelős, kutyáját jól ismerő gazda. Emellett – ahogy dr. Sziládi-Kovács Hajnalka ügyvéd megjegyezte – a gazda polgárjogi és büntetőjogi  felelősséggel is tartozik a kutyája által okozott károkért.

Fontos szabály, hogy kerüljük a munkavállalókat, ügyfeleket zavaró viselkedést.

Fontos, hogy a kutya rendelkezzen a szükséges oltásokkal, és az ezt igazoló  oltási könyvet a gazda tartsa is magánál.

A környezeten kívül a kutyás munkavállaló felelősséggel tartozik a kutyájáért is.

A kutya megfelelő elhelyezéséhez célszerű a munkahelyen kialakítani számára egy nyugodt, védett, fal melletti helyet, melyet saját pokrócával, játékával  tehetünk otthonosabbá, megmutatva a kutyának is, hogy ez a helye.

A gazdáknak érdemes előre felderíteni a kutyák lemozgatására alkalmas  helyet és az oda vezető utat.

Sokat segíti a kutyák lemozgatását a speciálisan erre  kialakított helyek.

Nagyobb létszámú kutyát fogadó munkáltató esetén  kifizetődő lehet kültéri vagy akár beltéri kutya játszótér kialakítása, hiszen  így hamarabb, fáradtabb kutyával térnek vissza a munkatársak munkába – említette a követendő példát a Vizler-Nyirádi Luca.

Elvárások  a kutyákkal szemben

A kutyabarát munkahelyre érkező kutya legyen nyugodt jól szocializált, szobatiszta.

Azonban nem minden kutya alkalmas arra, hogy a munkahelyen töltse a napjait.

Ha a munkáltató esetleg bizonytalan abban, hogy a  munkatársai kutyái alkalmasak-e az előttük álló változásra, akkor kutyák képzésével foglalkozó szakemberekhez fordulhatnak – említi Boronyák Szandra a Klicker Consulting szakmai vezetője.

Elvárások  az infrastruktúrával szemben

A kutyák számára ideális a nyugodtabb, például fal melletti hely, mely közel esik a gazda tartózkodási helyéhez.

Az egy térben elhelyezkedő kutyák száma is fontos kérdés  lehet a tervezéskor, így a kisebb létszámú irodai munkahelyek kedvezőbbek  lehetnek.

A kutyák elhelyezésével kapcsolódóan szükséges lehet  megfelelő méretű fekvőhelyre, esetleg szobakennelre vagy más elkülönített részre.

Mihály Gabriella a gyakorlati tapasztalatok alapján külön felhívta az Élmények a munkahelyen konferencia résztvevőinek figyelmét, hogy az üvegajtók, üvegfalak sok esetben nem érzékelhetők a szabadon mozgó kutyák  számára. Így célszerű a hirtelen, kontroll nélküli találkozásokat elkerülni,  vagy a kutyás területen lévő üvegajtókat, felületeket láthatóvá tenni.

Természetesen a kutyák jelenléte eddig szokatlan szennyeződéseket (szőr, nyál) is eredményezhet, amire mind a takarítás, mind a  berendezés oldaláról érdemes előkészülni.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk