kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Így válassz szemüveget, ha az egész napodat monitor előtt töltöd

XXI. századi életmódunk részévé vált a sok monitor előtt eltöltött idő. Az irodai, számítógép mögül végzett munka folyamatosan egyre több embert érint napi szinten. Ez pedig nagy hatással van az életmódunkra, különösen szemünk egészségére. Ráadásul sokszor már a munkán kívül is képernyő előtt töltünk hosszú órákat, például az okostelefonunkat vagy televíziónkat nézve.

szemüveg-

Hogyan rontja a látást az egésznapos irodai munka a monitor előtt?

Nem is gondolunk bele, de a fókuszált munkavégzés a képernyő előtt kevesebb pislogást eredményez, ezért a szemünket védő könnyfilm elpárologhat, rendkívül égető és viszkető érzést okozva. Hosszabb távon ez szemgyulladáshoz is vezethet, de szemünk pont emiatt gyorsabban el is fárad!

Másik alapvető probléma a látásromlás, ami főként rövidlátásban érhető tetten az irodában dolgozók esetén, de ezt könnyen orvosalhatják a jól megválasztott dioptriás szemüvegek.

Hogyan válassz szemüveget, ha egész nap a monitor előtt ülsz?

Így ne! - A tévút

Bár ideiglenesen egy olvasószemüveg is segíthet a közelre való fókuszálásban, de hosszú távon még nagyobb gondot okoz, mert valójában nem nyújt megoldást a problémára, csak még jobban megterheli a szemünket. Ezért is kiemelten fontos a megfelelő lencse kiválasztása, ha monitor előtt dolgozunk.

Fontold meg a kékfényszűrős lencse használatát!

A monitorokból érkező mesterséges kékfény fejfájást, migrénszerű tüneteket, szemszárazságot és megerőltetést okozhat. De mindezek ellen hatékonyan védekezhetünk, ha lencsénk speciális, kékfényszűrő bevonattal van ellátva. A köznyelvben ezt szokták monitorszűrőként is emlegetni. Egy ilyen szemüveggel blokkoljuk a fény útját, elkerülve ezzel a kellemetlen mellékhatásokat.

Tipp: Ha monitor előtt dolgozunk, de nincs szükségünk dioptriás szemüvegre, akkor látást nem korrigáló darabot is kérhetünk, ami kékfényszűrővel van ellátva. Így ekkor sem kell lemondanunk a szemünk védelméről.

Hallgass a szakember véleményére!

Ha felkeresünk egy optikust és ismertetjük munkahelyi körülményeinket, munka közbeni szokásainkat, akkor biztonsággal segíteni fog a megfelelő dioptriás szemüvegek kiválasztásában, hogy tehermentesítse szemünket a mindennapok során.

Mindenképp készüljünk fel a következő kérdésekre:

  • Milyen távolságra van a monitor, amin dolgozunk?
  • Milyen megvilágítású a munkaterületünk?
  • Csak a billentyűzetünk van külön megvilágítva, vagy a monitorra is esik fény?
  • Munkakörünkben sokszor felnézünk-e a monitor mögül (pl. egy szembe ülő ügyfél miatt)?

Sőt, még azt is gondoljuk végig, hogy milyen eszközöket szeretnénk a dioptriás szemüvegünkkel használni. Készüljünk fel ezek távolsági értékével és nézési szögével (ha szemünktől húzunk egy vonalat a monitor felé, akkor az milyen szöget zár be).

Az is fontos tényező lehet, hogy távolabbra is látnunk kell-e benne, illetve helyváltoztatás, közlekedés közben is használnánk-e. Ezek az információk mind közelebb visznek ahhoz, hogy személyre szabott lencsét kapjunk.

Egy jól megválasztott szemüveggel kevésbé fogja megterhelni szemünket a képernyő előtt eltöltött idő, ezzel pedig a munka is gördülékenyebbé válik, hiszen koncentráltabbak és eredményesebbek lehetünk.

Hogyan enyhítheted szemeid terhelését a mindennapokban?

Sokat tehetünk szemeink egézségének megőrzése érdekében, ha néhány dologra odafigyelünk. Például pislogjunk gyakrabban, és néha tekintsük ki a képernyőből! Ha nem végzünk éppen olyan munkát, amihez a képernyő folyamatos nézése szükséges volna, akkor forduljunk el, nézzünk ki az ablakon, és pihentessük kicsit szemünket.

Emellett óránként mindig tartsunk 10 perc képernyő nélküli szünetet, de érdemes lehet beszerezni általános szemcseppet is, például műkönnyet. Amikor pedig száraznak érezzük szemünket, akkor bátran alkalmazzuk a szemek felfrissítése érdekében.

Ha napunk nagy részét képernyők előtt töltjük, akkor bizony még jobban oda kell figyelnünk szemünk egészségének megőrzésére. Rendszeresen keressünk fel optometristát, ha pedig szemüvegesek vagyunk, akkor kétévente érdemes felülvizsgálatra járni!

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Súlyos üzemi baleset történt Sárszentmihályon

Egyelőre nem lehet tudni, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba miatt történt a baleset. Teljes cikk

Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk