Megjelent: 3 éve

Így válassz szemüveget, ha az egész napodat monitor előtt töltöd

XXI. századi életmódunk részévé vált a sok monitor előtt eltöltött idő. Az irodai, számítógép mögül végzett munka folyamatosan egyre több embert érint napi szinten. Ez pedig nagy hatással van az életmódunkra, különösen szemünk egészségére. Ráadásul sokszor már a munkán kívül is képernyő előtt töltünk hosszú órákat, például az okostelefonunkat vagy televíziónkat nézve.

Hogyan rontja a látást az egésznapos irodai munka a monitor előtt?

Nem is gondolunk bele, de a fókuszált munkavégzés a képernyő előtt kevesebb pislogást eredményez, ezért a szemünket védő könnyfilm elpárologhat, rendkívül égető és viszkető érzést okozva. Hosszabb távon ez szemgyulladáshoz is vezethet, de szemünk pont emiatt gyorsabban el is fárad!

Másik alapvető probléma a látásromlás, ami főként rövidlátásban érhető tetten az irodában dolgozók esetén, de ezt könnyen orvosalhatják a jól megválasztott dioptriás szemüvegek.

Hogyan válassz szemüveget, ha egész nap a monitor előtt ülsz?

Így ne! - A tévút

Bár ideiglenesen egy olvasószemüveg is segíthet a közelre való fókuszálásban, de hosszú távon még nagyobb gondot okoz, mert valójában nem nyújt megoldást a problémára, csak még jobban megterheli a szemünket. Ezért is kiemelten fontos a megfelelő lencse kiválasztása, ha monitor előtt dolgozunk.

Fontold meg a kékfényszűrős lencse használatát!

A monitorokból érkező mesterséges kékfény fejfájást, migrénszerű tüneteket, szemszárazságot és megerőltetést okozhat. De mindezek ellen hatékonyan védekezhetünk, ha lencsénk speciális, kékfényszűrő bevonattal van ellátva. A köznyelvben ezt szokták monitorszűrőként is emlegetni. Egy ilyen szemüveggel blokkoljuk a fény útját, elkerülve ezzel a kellemetlen mellékhatásokat.

Tipp: Ha monitor előtt dolgozunk, de nincs szükségünk dioptriás szemüvegre, akkor látást nem korrigáló darabot is kérhetünk, ami kékfényszűrővel van ellátva. Így ekkor sem kell lemondanunk a szemünk védelméről.

Hallgass a szakember véleményére!

Ha felkeresünk egy optikust és ismertetjük munkahelyi körülményeinket, munka közbeni szokásainkat, akkor biztonsággal segíteni fog a megfelelő dioptriás szemüvegek kiválasztásában, hogy tehermentesítse szemünket a mindennapok során.

Mindenképp készüljünk fel a következő kérdésekre:

  • Milyen távolságra van a monitor, amin dolgozunk?
  • Milyen megvilágítású a munkaterületünk?
  • Csak a billentyűzetünk van külön megvilágítva, vagy a monitorra is esik fény?
  • Munkakörünkben sokszor felnézünk-e a monitor mögül (pl. egy szembe ülő ügyfél miatt)?

Sőt, még azt is gondoljuk végig, hogy milyen eszközöket szeretnénk a dioptriás szemüvegünkkel használni. Készüljünk fel ezek távolsági értékével és nézési szögével (ha szemünktől húzunk egy vonalat a monitor felé, akkor az milyen szöget zár be).

Az is fontos tényező lehet, hogy távolabbra is látnunk kell-e benne, illetve helyváltoztatás, közlekedés közben is használnánk-e. Ezek az információk mind közelebb visznek ahhoz, hogy személyre szabott lencsét kapjunk.

Egy jól megválasztott szemüveggel kevésbé fogja megterhelni szemünket a képernyő előtt eltöltött idő, ezzel pedig a munka is gördülékenyebbé válik, hiszen koncentráltabbak és eredményesebbek lehetünk.

Hogyan enyhítheted szemeid terhelését a mindennapokban?

Sokat tehetünk szemeink egézségének megőrzése érdekében, ha néhány dologra odafigyelünk. Például pislogjunk gyakrabban, és néha tekintsük ki a képernyőből! Ha nem végzünk éppen olyan munkát, amihez a képernyő folyamatos nézése szükséges volna, akkor forduljunk el, nézzünk ki az ablakon, és pihentessük kicsit szemünket.

Emellett óránként mindig tartsunk 10 perc képernyő nélküli szünetet, de érdemes lehet beszerezni általános szemcseppet is, például műkönnyet. Amikor pedig száraznak érezzük szemünket, akkor bátran alkalmazzuk a szemek felfrissítése érdekében.

Ha napunk nagy részét képernyők előtt töltjük, akkor bizony még jobban oda kell figyelnünk szemünk egészségének megőrzésére. Rendszeresen keressünk fel optometristát, ha pedig szemüvegesek vagyunk, akkor kétévente érdemes felülvizsgálatra járni!

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
További cikkek
Ösztöndíjprogramot hirdetett a Szegedi Tudományegyetem

Újra meghirdette Start ösztöndíjprogramját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Junior Akadémia; azok a tehetséges diákok kaphatnak támogatást, akik... Teljes cikk

Már csak néhány napig nyilatkozhatnak a 30 alatti anyák adókedvezményük érvényesítéséhez

2023. január elsejétől újabb adókedvezmény érhető el a 30 év alatti kismamák, fiatal anyák részére: a kedvezmény nem csak visszatérítésként,... Teljes cikk

Étrend-kiegészítés a várandósság ideje alatt: miért fontos?

Amikor kisbabát várunk, a szervezünk működése szinte teljesen megváltozik. A hormonok hatására a test felkészül a jövevény táplálására, amit... Teljes cikk