Megjelent: 9 éve

Indul az Új Nemzedék Jövöjéért Program

Felelős állampolgárságra való nevelés, biztos egzisztencia megteremtésének elősegítése és elérhető kultúra - többek közt ezt tűzte ki célul a kormány fiatalokkal közösen megalkotott ifjúságpolitikai keretprogramja, az Új Nemzedék Jövőjéért Program. A január 18-án bemutatott keretprogram kialakításánál a munkacsoport a magyar fiatalok körében tíz kiemelten fontos és általánosan jellemző témakörben kérte ki 1200 érintett véleményét. A többhónapos társadalmi egyeztetést megelőző program a 14-35 éves korosztály problémáira próbál választ adni és megoldást nyújtani.

Giró-Szász András szerint "fontos, hogy a fiatalok itthon teremtsenek egzisztenciát és részt vegyenek az ország újrateremtésében", ezért volt szükség egy egységes, ifjúságpolitikai keretprogram megalkotására. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a kormány eddigi lépései tágabb értelemben már kapcsolódnak a jövő nemzedékéhez - így a "szocpol" visszavezetése és a Diákhitek 2 is, mely a fiatalok szélesebb csoportja számára könnyíti meg a felsőoktatásba való integrációt.

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program megalkotása 2011 áprilisában kezdődött, amikor Mihalovics Péter, a program koordinációjáért felelős miniszteri biztos egy munkacsoport segítségével a magyar fiatalok körében tíz kiemelten fontos és általánosan jellemző - Budapest, vidék, nők helyzete, kultúra, tehetséggondozás, karriertervezés, sport, szórakozás, családalapítás, állampolgári aktivitás - témakörben, nem reprezentatív felmérés során kérte ki 1200 érintett véleményét. A témák mentén alkotott vitairatról 2011 nyarán indult a társadalmi egyeztetés interneten és országjárás - a fiatalokat vonzó nyári fesztiválokon, ifjúsági rendezvények - keretében. Ennek köszönhetően több mint 300 civil és szakmai szervezet, és hallgatói önkormányzat véleménye, javaslata segítette a munkát.

Mihalovocs Péter elmondta: a kormány által 2011 decemberében elfogadott Új Nemzedék Jövőjéért Program nem stratégia, hanem kerettanterv, amely az ifjúság négy kiemelt - állampolgárság, otthon, karrier, szabadidő - problémakörére kíván megoldást nyújtani. A program koordinációjáért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a keretprogram célja hosszútávon a felelős állampolgárságra való nevelés, a családalapítás és otthonteremtés elősegítése, a hatékony karriertervezés és a fiatalok szabadidejét kitöltő tevékenységek koordinálása.

Az "Ifjúság karrier-életpálya" modellprogram életvezetési és pályaválasztási segítséget kíván nyújtani a fiataloknak három fő életszakaszban: 16 éves korban, az egyetem első éve után, illetve az egyetem utolsó éve előtt. Nemcsak az elhelyezkedésben nyújt majd segítséget, hanem az átképzéssel, továbbképzéssel és vállalkozással kapcsolatos tervekben is.

A "Van kihez fordulnod" program célja egy olyan, internetes üzenetekre épülő mentálhigiénés hálózat létrehozása, amelyben a fiatalok bizalommal és anonim módon segítséget kérhetnek egy a környezetüket jól ismerő, szakképzett mentortól, az úgynevezett "Ebigétől".

Még az idén elindul az "Ifjusag.hu - Egy sikeres nemzedékért" információs portál, amely tematikusan összefogja majd az ifjúságot érintő témákat, információkat, híreket, valamint drogprevenciós, bűnmegelőzési, szabadidős programokat ajánl és karrier-tanácsadást biztosít.

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának pénzügyi kereteit európai uniós források biztosítják. A keretprogram partnerei között szerepel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége is.

edupress.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter