kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Iránytű a fiatalok pályaválasztásához

Eddig példa nélkül álló rendezvénysorozattal igyekeznek segíteni a fiatalok pályaválasztását az állami munkaügyi kirendeltségek. November végéig több tucat városban várják a szakmaválasztás vagy pályamódosítást előtt állókat egy fesztiválra hasonlító rendezvény keretében. A résztvevők a standoknál közvetlen közelről betekintést nyerhetnek az egyes szakmák rejtelmeibe. A Jobpilot a budapesti Petőfi Csarnokban tesztelte az eseményt.

Könnyebb a döntés

A folyosón vonósnégyes, cukrásztanulók gumikesztyűben, marcipánrózsákkal. A teremben tini lányok sminkben és készülő félben lévő frizurákkal, a standon szemhéjpúderrel teli festékpaletták és divatfotók sorakoznak. A színpadon hol tini-sztárokat idéző, majdani musicalszínészeket és színdarab-részleteket, hol frissen tervezett estélyiruha-költeményekben pompázó fiatalokat láthatunk. Tévedés ne essék: nem kulturális fesztiválon járunk. A Petőfi Csarnokban ezúttal pályaválasztási kiállítása zajlik a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szervezésében, amelyen több tucat szakmát mutatnak be az érdeklődő fiataloknak.


Hiányszakmák testközelbőlA rendezvény célcsoportja a hamarosan középiskola- és pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok, de a szakképzetleneket és a pályakorrekciót fontolgató idősebbeket is tárt karokkal várják. A változatos külsőségek egyáltalán nem véletlenek. A szervezők ezekkel kívánják ráirányítani a 13-14 évesek figyelmét arra, milyenek is az egyes foglalkozások testközelből. A szervezők a program összeállításánál a munkaerőpiac igényeit is szem előtt tartották, elsősorban a hiányszakmákra koncentrálva. Így fért meg egymással egy fedél alatt a sminkes, a fodrász, a hivatásos katona, a szakács, a varrónő, a ruhatervező, a borász és az állattenyésztő is. "Az életszerűvé tett szakmai képek segítik a fiatalokat a reális karriertervezésben. Sokan a látottak hatására döntenek, vagy jelentkeznek majd valamelyik oktatási intézmény nyílt napjára" magyarázza a forgatagban Stefanideszné Kállai Erzsébet, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ humánszolgáltatási osztályvezetője.

A tapasztalatok ráadásul bizonyítják: a szülők sem mindig tudnak segíteni a fiatalnak. Gyakran hiába próbálnak a saját gyerekkorukból példákat meríteni. Rengeteg akkori szakma tűnt el teljesen vagy modernizálódott időközben. "Egy mostani negyvenes egykor hosszú karton papírcsövekkel a hóna alatt látott műszaki rajzolót, miközben a szakmában mára teljesen átvette az uralmat a számítógépes tervezés. De meglehet: a gyerek multimédia-fejlesztőnek menne. Ám a szakma a szülei tinédzser korában nem létezett"- teszi hozzá Kállai Erzsébet.


Íróasztalon tervezik a gyerek jövőjétA szakember egyébként úgy tapasztalta: a gyermekeiket pályaválasztásra ösztönző szülők két csoportra bonthatók. A szülők egyik fele a munkanélküliség elkerülése miatt igyekszik minél tovább bent tartani a fiatalt az iskolarendszerben, miközben úgy véli: a csemete diploma nélkül nem lesz teljes értékű tagja a társadalomnak. A céltudatosak már családi tradíció alapján, íróasztal mellől terveznék a fiatal karrierjét. Mint mondja: utóbbi főként a hagyománykövető, magánpraxist működtető orvos és jogászdinasztiákra jellemző. Náluk viszont nagy probléma a fiatal érdeklődésének a figyelmen kívül hagyása. Előfordulhat ugyanis, hogy a csemete mást akar és másra alkalmas.


Tévhitek az állatorvosi pályárólSzintén félreviheti a pályaválasztást, ha a fiatalok felszínesen, tévesen ítélik meg a kiszemelt szakmát. "Az állatorvosi pálya tipikusan ilyen. A gyermek többnyire a kölyökkutyát, a bájos kiscicát, az apró házi kedvencek gondozását, orvoslását látja benne. Eközben az állatorvos a valóságban gyakran könyékig turkál véres, borjadzó tehenekben és malacokat ellet. Hajnalban, barátságtalan körülmények között, zord időben is"- fogalmaz.


A fodrásznak értenie kell a kémiáhozA szakmákkal kapcsolatos gyakori tévképzeteket Vass Edit, a szépségipari területre képző Erzsébet Királyné Szolgáltató és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola képviselője is megerősítette. "A fiatal lányok gyakran a szakma divatos, látványos, csillogó része miatt jönnének fodrásznak, sminkesnek tanulni. De meglepődnek, amikor kiderül: a kozmetikusnak, a fodrásznak nagyon jónak kell lenni kémiából és biológiából is. A alapok elsajátításánál pedig rögtön azokkal a frizurákkal kezdenek, amit évtizedek óta senki nem hord. Mégis ismerni kell mindegyiket, hiszen ezzel fektetik le a szakma alapjait "- hangsúlyozza.


Kisfilmek is segítenek a pályaválasztásbanEgyébként a kiállítók és a helyszínen nézelődő tinik is úgy látják: sokan még túl fiatalok egy életre szóló döntés meghozatalához. Ezért többnyire a tanulmányi átlag, az iskola közelsége, az osztálytársak véleménye és az egyéni érdeklődés alapján döntenek arról, hogyan tovább. "Én közgazdasági szakközépbe szeretnék menni. De nekem az is számít, hová mennek tovább a többiek"- mondja Zsófi. Barátnője, Dorottya már picit konkrétabban fogalmaz. "Állatorvos szeretnék lenni. Szerintem nézni kell azt is, ki miben jó"- jelenti ki határozottan.


Még sok helyen látható a kiállításA helyszínen egyébként nemcsak a standokból meríthettek ihletet a pályaválasztás előtt állók a döntéshez. A számítógépes tesztsorozat és szakmai totó kitöltése után megtudhatták, milyen munkakör, foglalkozás illene igazán az egyéniségükhöz. A pályaválasztást emellett az egyes szakmákat bemutató, néhány perces rövidfilmek és a személyes tanácsadás is segítik. Nem kell annak sem elkeserednie, aki esetleg lecsúszott a Pályaválasztási Kiállítás budapesti állomásáról. A következő hetekben ugyanis az ország számos pontján, közel 50 alkalommal lesz alkalmuk részt venni ugyanezen a rendezvényen.
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
További 27 év börtönre ítélték a sztárügyvédet - éveken keresztül vezette félre ügyfeleit

Dél-Karolina államban további 27 év börtönre ítélték, a fia és felesége elleni gyilkosság miatt már kétszeres életfogytig tartó büntetését... Teljes cikk

Egy férfi elárulta, mit mondott az állásinterjún, amivel megszerezte álmai munkáját

A jelölt egy egyszerű mondattal győzte meg a munkaadót, hogy ő lesz a megfelelő választás. Teljes cikk

Dubai: az adóparadicsom, ahol luxus, üzlet és befektetés összeér

Szinte már a csapból is folyik, de mégsem lehet eleget beszélni Dubairól. A helyről, ahova nemcsak pihenésképpen, hanem üzleti, befektetési,... Teljes cikk