kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Jelentett már a cégbíróságnak? Napokon belül lejár a határidő

Ismét bővült a kötelező adatok köre. Ezeket a vállalkozásoknak legkésőbb február 1-jéig kell bejelenteniük a cégbírósághoz. Késedelem vagy mulasztás esetén a bírság 900 ezer forintra is rúghat.

A 2011. évi CXCVII. törvény módosította a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 129. paragrafusát.

A módosítás szerint a törvény hatálybalépését (2012. március 1.) megelőzően bejegyzett társaságok az adatok bejegyzését a cégjegyzékben vezetett adatok első változásakor, ennek hiányában pedig február 1-jéig kötelesek benyújtani.

A cégbíróság 50 000 forinttól 900 000 forintig terjedő pénzbírsággal (a Cégtörvény 34. paragrafusának 2. bekezdése alapján) sújtja azt, aki a részletezett bejelentési kötelezettségét késedelmesen teljesíti, vagy elmulasztja. A teljesítéshez ügyvéd vagy a társaság jogtanácsosának közreműködése szükséges, aki az iratokat a cégbíróságra elektronikus úton nyújtja be - összegezte Dr. Székely Péter, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. adótanácsadója.

Melyek ezek az adatok?

Be kell jelenteni a cég képviseletére jogosultak nevét és adóazonosító számát, természetes személy esetén a lakóhelyét, születési idejét és anyja születési nevét is.

Jogi személyiség nélküli gazdasági társaságoknál vagy jogi személynél a bejelentési kötelezettség a székhelyre és a cégjegyzékszámra (vagy a nyilvántartási számra), valamint a képviseletre jogosultak tisztségére és a jogviszonyuk keletkezésének időpontjára is vonatkozik. Határozott idejű képviseletnél a jogviszony megszűnésének időpontját is fel kell tüntetni.

Kik az érintettek?

A bejelentés például az ügyvezetőkre, igazgatósági tagokra, cégvezetőkre és vezérigazgatókra vonatkozik. Közös tulajdonú üzletrésznél valamennyi tulajdonostársat be kell jelenteni, és a kötelezettség érinti a külföldi vállalkozások hazai fióktelepeit és kereskedelmi képviseleteit is - sorolta a Saldo szakértője.

Be kell jelenteni a cég telephelyeit, fióktelepeit is

A cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a társaság tulajdonát képezi, vagy annak használatára jogosultak. Erről a vállalkozásnak (a cég képviselőjének) nyilatkoznia kell a cégbíróság felé. A jogszabály év közben módosult, így például bérelt ingatlannál a nyilatkozaton kívül nem szükséges a bérbeadó nyilatkozata vagy a bérleti szerződés.

Külföldi tagoknál ezekre figyeljenek

A társaság külföldi tagjainál be kell jelenteni az illetőségük szerinti országban érvényes adószámukat és az adott állam országkódját. Ha a külföldi személy magyarországi lakhellyel is rendelkezik, akkor ezt is fel kell tüntetni.

A cégjegyzékben lévő magyarországi székhellyel nem rendelkező vállalkozások kötelesek kézbesítési megbízottat igénybe venni, akinek a nevét (cégnevét) és lakóhelyét (székhelyét) szintén be kell jelenteniük. A megbízott feladata, hogy a hatóságok által küldött, a társaság működésével kapcsolatos iratokat átvegye és azt a megbízónak továbbítsa.

Ki lehet kézbesítési megbízott?

Bármely magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, illetve magyarországi székhelyű szervezet, kivéve a vállalkozás tagjait.

Névadási szabályok

Azt is ellenőrizni kell, hogy a cégnév, rövidített cégnév egyértelműen különbözik-e a közhatalmi és közigazgatási szervek hivatalos és köznyelvben használt elnevezésétől. A névnek legalább 3-4 betűvel el kell térnie egy másik vállalkozás nevétől, és nem tartalmazhat helységnevet. Ha ez utóbbi mégis szerepel benne, akkor az adott önkormányzattól erre engedélyt kell kérni - tette hozzá Dr. Székely Péter.

A cégnév nem lehet azonos például törölt vállalkozások nevével, illetve azt sem lehet elfogadni, ha a (törölt és a jelenlegi) névben lévő szavakat felcserélték. Az "állami" vagy "nemzeti" kifejezés csak abban az esetben szerepelhet a névben, ha a társaságban az állam közvetlenül (vagy szervezetei útján) többségi befolyással rendelkezik, vagy a cég tartós állami befolyás alatt áll.

Ezeken kívül nemcsak a főtevékenységet kell bejelenteni, hanem a társaság valamennyi tevékenységi körét és TEÁOR számát is.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk