kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Jóváhagyták a vitatott francia nyugdíjreformot

A francia alkotmánytanács kedden jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely heteken át tiltakozó megmozdulásokat és az országot lebénító sztrájkokat váltott ki.

A több milliós tüntetések ellenére a parlament október 27-én szentesítette a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 60-ról 62 évre történő fokozatos emelését előíró törvény végleges változatát. Ezt követően az ellenzéki szocialisták azért fordultak a parlament által elfogadott törvények alkotmányosságát ellenőrző intézményhez, mert szerintük a nyugdíjreform három passzusa egyes munkavállalók esetében sérti az egyenlőség elvét.

A "bölcsek tanácsa" úgy ítélte meg, hogy a törvényalkotó célja az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer megőrzése volt. "Ezen célból jogában állt a nyugdíjba vonulás korhatárát 62 évben megállapítania. Tiszteletben tartotta az egyenlőség elvét, és a nyugdíjban lévők iránti nemzeti szolidaritás politikájára vonatkozó alkotmányossági kötelezettséget is" - olvasható az indoklásban.

Az alkotmánytanács döntésével lehetővé vált, hogy a törvény 2011. júliusában hatályba lépjen. Ahhoz már csak Nicolas Sarkozy államfő aláírása hiányzik, aki megfigyelők szerint akár már szerdán kihirdetheti a törvényt.

A szakszervezetek hétfőn este úgy döntöttek, hogy november 23-ra újabb tiltakozónapot hirdetnek, de azt már nem központilag szervezik, hanem minden foglalkoztatási ágban a helyi tagságra bízzák, hogy milyen módon - nagygyűléssel, felvonulással vagy sztrájkkal - követelik a törvény visszavonását.

Az utolsó, szeptember óta a nyolcadik közös és egységes tiltakozónapot szombaton tartották a szakszervezetek: a több, mint kétszáz városban szervezett tüntetéseken a belügyminisztérium adatai szerint 375 ezren vettek részt, míg a szakszervezetek 1,2 millióra becsülték a tiltakozók számát.

A nyugdíjreform értelmében a teljes összegű nyugdíj 41 és fél év munkaviszony után jár majd. Akinek ez nincs meg, nyugdíjba mehet 62 évesen, de neki teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 helyett 67 évtől jár majd.

A korhatár emelésen kívül a törvény tíz év alatt végrehajtandó, fokozatos járulékemelést ír elő a közszférában dolgozók számára. Ők ugyanis jelenleg csak 7,85 százalékos nyugdíjjárulékot fizetnek a magánszektorban foglalkoztatottak 10,55 százalékával szemben.

Ezenkívül a legmagasabb adósáv (az évi 69 783 eurót vagy annál többet keresők számára) a jelenlegi 40-ről 41 százalékra emelkedik. Az új adó a 342 ezer legnagyobb bevétellel rendelkező háztartást érinti a francia családi adózási rendszerben.

Az egyszázalékos adóemelés vonatkozik minden tőkejövedelemre is (részvényopciókra, osztalékokra, ingatlan bérbeadásra, magas vállalatvezetői nyugdíjakra), valamint a vállalkozások egyes szociális adókedvezményei megszűnnek.


  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Stagnált a munkanélküliség Kínában

Az országban 2022 és 2023 között 0.4 százalékkal csökkent a munkanélküliség. Teljes cikk

Törökországban több mint 11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,6 százalék után áprilisban 8,5 százalékra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a... Teljes cikk

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, a... Teljes cikk