Megjelent: 13 éve

Két nap alatt, új céget?! - Elektronikus cégeljárás a gyakorlatban

Az elektronikus ügyintézés valóban egy csoda. Azok a rendkívül szoros (2 nap) határidők azonban, amiket a vonatkozó jogszabályokból kiollóz a média, mindenhatónak állítják be az e-igazgatást pedig koránt sem az.

Mint ahogy a címben szereplő állítás is csak úgy igaz, ahogy eddig is az volt és pontosan annyira hamis, mint ahogy eddig sem fedte a valóságot.

Az előző "talányosnak ható" mondatom megértéséhez el kell, merüljünk kicsit a gazdasági társaságok egyes "létszakaszaiban", amelyek a  következők: létesítés (bejegyzés), módosítás (változás-bejegyzés), létezés, megszűnés (végelszámolás, felszámolás).

Létesíteni csak új céget lehet. Létezőt csak változtatni vagy megszüntetni. Létesítéskor (a cégpapírok cégbírósági beérkezésekor), mint eddig is (papír-alapú cégeljárás) a cég már működik, számláz, kötelezettségeket vállal abban a reményben, hogy a cégbíró is úgy  találja majd: bejegyezhető a társaság.

Amíg a cégbíró nem bírálta el a céget (illetve annak okiratait), az bejegyzés alatt (b.a.) áll. A bejegyzés alatti lét korlátozza némileg a vállalható kötelezettségek mértékét és körét, de ez gyakorlatilag semmilyen korlátot nem jelen a társaság ténykedésében, legfeljebb csak akkor okoz majd problémát, ha mégsem jegyeznék be utóbb a céget. Akkor ugyanis ott marad a tulajdonos, tele kötelezettségekkel, de cég nélkül. Aki pedig így jár, az nem tehet mást, minthogy maga áll helyt a vállalásaiért, amit a "reménybeli" cége nevében tett...

Ha tehát a címben szereplő mondatot boncolgatjuk, arra juthatunk, hogy az új cég csak a cégbírói elbírálás után létezik ténylegesen, teljes jogában és egészében, amely elbírálás az e-eljárásban ugyan maximum csak két nap lehet, de az e-okiratok beadását megelőzően beszerzendő egyéb igazolások megszerzése újabb napokat vesz igénybe.

A költségtérítést (illetéket) a Magyar Államkincstár (MÁK) számlájára kell utalni, amely az utalás másnapján könyvvel és harmadnapra igazolja vissza a költségek megfizetésének tényét. Fentieket követően lehet csak a cégbírósághoz fordulni, így az e-cégbejegyzés időigénye minimálisan öt munkanap (ide nem értve a cégbíróság esetleges hiánypótlási felhívásait). 

Fentiekből következik, hogy az egyik héten elindított e-cégalapítási folyamat praktikusan csak a következő hétre esően eredményezhet teljes jogú (bejegyzett) gazdasági társaságot. A MÁK igazolás kivárása így a korábbiakhoz képest tulajdonképpen  időveszteség, hiszen eddig az illetékbélyeget ragasztotta az ügyvéd a kérelemre, amely hamarabb beszerezhető sőt esetleg "készletezhető" is volt.

A cikk a TESK Magazin következő számában olvasható.

Dr. Tokár Tamás
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter