Megjelent: 13 éve

Kevés a vendégmunkás Csehországban és Szlovákiában

Több vendégmunkásra lenne szükségük a cseh és szlovák vállalatoknak, az autógyártásban, az informatikában és más ipari ágazatokban létrejött beruházások ugyanis teljesen felszívták a szlovák munkaerő-kínálatot - közli a Világgazdaság.

A Peugeot és a Samsung már ott tart, hogy szlovákiai üzemeibe több száz román szakmunkást volt kénytelen felvenni, és a Samsung is mintegy 200 koszovói albán toborzását kezdte meg.

Mindez nagyrészt annak köszönhető, hogy a szakképzett, fiatal munkavállalók többsége magasabb bér reményében külföldre ment dolgozni. Erre rímel a brit munkaügyi minisztérium jelentése is, amely szerint több szlovák kapott munkavállalási engedélyt 2006 és 2007 márciusa között, mint ahány magyar.

Csehországban szintén meglepőek az arányok, jelenleg mintegy százezer álláshelyre nem találnak megfelelően képzett jelöltet, ezért a prágai kormány 2008-tól munkaerőpiacának liberalizációját tervezi egyes kelet-európai országok előtt. A lista ugyan még nem végleges, de helyi források Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Moldovával számolnak, sőt még Vietnámot is érintheti a nyitás.

Érdemes megjegyezni, hogy a munkaerőhiány nem egész országokra értendő, csupán bizonyos ágazatokat sújt a túlkereslet, más területeken magas a munkanélküliségi ráta - különösen aggasztó ez Szlovákiában, ahol a folyamatos csökkenés ellenére még mindig 10 százalék feletti értéket mutat - jelenti a Világgazdaság.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter