Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Kevesebb az illegális bevándorló Magyarországon

Takács Albert, aki elismeréssel szólt a BÁH "fontos és érzékeny" területen végzett munkájáról, arra hívta fel a figyelmet, hogy a sok jogszabályi változás mellett, az ügyek számában is jelentős átrendeződés történt: míg az állampolgársági ügyek száma csökkent, addig például a menekültügyi kérelmek száma 2.117-ről 3.419-re emelkedett. A szakminiszter szerint abból is látszik, hogy a BÁH humánusan és törvényesen végzi a munkáját, hogy a hivatal által hozott, mintegy 200 ezer határozat 90 százalékának a bírósági felülvizsgálatok is helyt adtak.

Végh Zsuzsanna főigazgató örvendetes fejleménynek mondta, hogy az illegális migráció területén - a korábbi évekre is jellemző - csökkenő tendencia tovább folytatódott, és nagy arányban esett vissza az idegenrendészeti kiutasítások száma is. A határőrök, illetve a rendőrök sokkal kevesebb jogsértő külföldit állítottak elő a hivatalnál, mint a korábbi években - fűzte hozzá. A 62 százalékkal több menedékkérelem a főigazgató szerint azért "érdekes" adat, mert az Európai Unió más tagállamaiban éppen ellenkező tendencia a jellemző, másutt inkább csökken a kérelmezők száma. Jelezte ugyanakkor, hogy a 3.419 kérelmező "még mindig nem egy kirívó szám".

A főigazgató közölte azt is, nem változott az a tendencia, hogy a menedékjogi kérelmezők meghatározó aránya illegálisan érkezik be az országba. A legtöbb kérelmező vietnámi (862), ám sokan vannak a szerb állampolgárok (800) között a koszovói albánok, őket követik a kínaiak (417), a grúzok (128) és irakiak (135).

A főigazgató az idegenrendészeti adatokkal összefüggésben arra mutatott rá: azért nehéz a 2006 és a 2007 évi statisztikai adatok összevetése, mert a jogszabályváltozások mellett új jogintézményeket vezettek be, újfajta okmányokat állítottak ki, valamint új tartózkodási jogcímeket is bevezettek. A jellemző trendek között említette ugyanakkor, hogy a két év viszonylatában tíz százalékkal több (166 ezer) külföldi tartózkodott Magyarországon három hónapnál hosszabb érvényességű engedéllyel.

Megjegyezte: természetesen ennél jóval több külföldi tartózkodott hazánkban, hiszen jelentősen szélesedett azoknak a köre, akik a szabad mozgás és tartózkodás jogával élve gyakorlatilag korlátlanul látogathatnak Magyarországra. Elmondta azt is, hogy a letelepedési ügyek száma jelentősen csökkent, ennek okaként pedig Románia európai uniós tagságát említette. Jelezte: 60 százalékkal nőtt ugyanakkor a nemzeti vízumot kérők száma, és számuk meghaladta a 3.800-at.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter