Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Kevesebb dolgozót küldenek el a közmédiából

Az tervekhez képest mintegy negyvennel kevesebb munkavállaló munkaviszonyát szünteti meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a csoportos létszámleépítés során - közölte az intézmény sajtóirodája kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az MTVA vezetősége és a Központi Üzemi Tanács (KÜT) nem tudott megállapodni a konzultációt lezáró megállapodás részleteiben a csoportos létszámcsökkentésről folytatott tárgyalássorozat hétfői, utolsó ülésén. Mint írták, a munkáltató kedd délig nyitott volt arra, hogy tovább egyeztessen a megállapodás tervezetéről, de a munkavállalói érdekképviselet nem élt a lehetőséggel.

Az MTVA a törvényi feltételek betartásával tett javaslatot a csoportos létszámleépítés kapcsán, a KÜT azonban elutasította azt - tudatta a sajtóiroda, hozzátéve, hogy ezt sajnálattal vették tudomásul. Közölték azt is: az eredeti tervekhez képest mintegy negyven fővel kevesebb munkavállalónak szüntetik meg a munkaviszonyát.

A munkáltató ismertette, hogy a megállapodás-tervezetben mintegy százmillió forint nagyságrendű enyhítő intézkedések végrehajtását javasolták a KÜT-nek. Ennek fő elemei között szerepelt, hogy a csoportos létszámcsökkentésben érintett munkavállalók, közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés esetén - a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban foglaltakon túl - további egyhavi távolléti díjat kapnak, amennyiben bruttó háromszázezer forint vagy az alatti keresettel rendelkeznek. Ugyanez vonatkozott volna azokra az 55 év feletti, illetve 51 és 54 év közötti munkavállalókra, akik nem tudnák igénybe venni bármely nyugdíjazási formát; valamint azokra az 50 éves vagy fiatalabb munkavállalókra, akik három vagy több gyermeket nevelnek, továbbá a munkáltatóval, illetve jogelődjével legalább 15 éves folyamatos munkaviszonyban állnak.

A dokumentum szerint további intézkedések nélkül kedvezőtlenebb helyzetbe kerülő munkavállalók esetében - a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén - a munkáltató vállalja, hogy a munkaviszony megszüntetésének időpontját az érintetteknek kedvező időponthoz igazítja. Az MTVA azt is jelezte: sikeres megállapodás esetén létrehozott volna egy segélyezési alapot 2013. január végétől 18 millió forint induló tőkével, az érintett munkavállalók szociális rászorultsági, illetve elhelyezkedést támogató segélyezésére.


gkv \ hgp

MTI 2012. december 11., kedd 18:06

  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter