Megjelent: 7 éve

Köteles visszavenni a munkáltató gyes után?

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a legújabb jogszabály szerint a munkáltató köteles- e visszavenni a gyesről visszatérő kismamát, illetve mik a jogai?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A rövid válaszom ez: nanáááá!

A hosszabb válaszomhoz ismét előveszem a szépen bespirálozott Munka törvénykönyvemet. Lássuk a választ. Elsőként is az a mázli és egyben társadalmilag hasznos tevékenység, amiben Önnek része van jogilag gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság nevet viseli. Az Mt.128.§-a ugyanis kimondja, hogy a munkavállaló a gyermeke 3. életévének a betöltéséig gyermekgondozás céljából fizetés nélküli szabadságra jogosult. Ezt a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni! Az Mt. ugyanakkor nem csak azt szabályozza, hogy ezt hogyan kell igénybe venni, hanem azt is, hogy miként vezet vissza az út a munkahelyre. A fizetés nélküli szabadság az Mt.133.§ (2) bekezdése szerint a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg. A gyakorlatban ez így működik:

Tisztelt Munkáltató! 2016. március 1. napjával ismételten munkába kívánok állni, azaz a fizetés nélküli szabadságomat ezzel a nappal meg kívánom szüntetni. Kérem, hogy tájékoztasson, amennyiben a munkába állással összefüggésben bármiféle információra szükségem van. Ezt követően Ön a törvény alapján ott és akkor megjelenik a munkát felvenni. Amennyiben a munkáltató azt felelné, hogy kedves munkavállaló, sajnos március 1. napján még nem tudjuk visszavenni, abban az esetben Önnek azt kell válaszolnia, hogy megértem a nehéz helyzetét (hiszen Ön a munkáltatóval szemben empatikus), de a jog az jog. Március 1. napján jövök. Amennyiben nem kap munkát, abban az esetben távolléti díjra jogosult, ami lényegében azt jelenti, hogy a munkabérét munkavégzés nélkül is megkapja. Végezetül a bérét az időközben bekövetkezett változásokra tekintettel bérfejleszteni is kell.

Éppen most olvastam egy minisztériumi elemzést arról, hogy mennyire megszűnőben van a nőkkel szembeni, gyermekvállalással összefüggő hátrányos megkülönböztetés (bérszakadék, visszavétel stb.). Lehet, hogy erről a munkáltatók még nem tudnak. Jaj nekik.

Összedobok egy jó elemzést nemsokára a kérdés egyéb vetületeiről is, most ennyi Önnek bőségesen elég. Remélem, hogy segíthettem. Igyekeztem a feszültséget is oldani. Kitartás !

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehetek, ha nem értek egyet a bérpapíron szereplő összeggel?

Ha nem értek egyet a bérpapíron szereplő átutalt nettó összeggel és nem írom alá, mi lehet a következménye? Teljes cikk

Mit tehetek, ha a munkáltató nem adja ki felmondás után a papírjaim?

A munkáltató felmondás után nem adja ki a papírokat, illetve a fizetésemet sem utalja. A felmondás után 6 munkanap telt el és még ki sem jelentett. Teljes cikk

Miért eltérően veszik figyelembe a szolgálati időt a jubileumi jutalomhoz?

Egy ismerősöm pedagógusként dolgozik. Állami iskolánál dolgozott 28 évig és 2 évet töltött közben egyházi iskolánál. A 30 éves jubileumi... Teljes cikk