Megjelent: 15 éve

KPMG: csak hazánkban nem csökkentek az szja-kulcsok

A legfelsőbb személyi jövedelemadó-kulcsok átlagosan 2,5 százalékkal csökkentek világviszonylatban az elmúlt hat évben, mivel a kormányok igyekeznek megtalálni az egyensúlyt bevételszükségleteik és a munkaerő fokozottabb globális mobilitásának hatása között - állapítja meg a KPMG új nemzetközi tanulmánya. Magyarország azonban szinte egyedül nem követte a trendet.

A KPMG felmérésében szereplő 87 országból 33-ban csökkentették az adókulcsokat az elmúlt hat év során, és 2008-ban csak hét országban volt nagyobb a legmagasabb adókulcs a 2003-as szinthez képest. A legfelső személyi jövedelemadó-kulcsok terén világviszonylatban a 2003-as átlagos 31,3 százalékos szintről 28,8 százalékra estek vissza 2008-ban. Ugyanakkor még mindig az EU adófizetőit sújtják a legmagasabb adók, átlagosan 36,4 százalékos mértékben, őket követik az ázsiai és csendes-óceáni térség adózói átlagosan 34,6 százalékkal, majd a latin-amerikaiak 26,9 százalékkal.

Az országok tekintetében a legmagasabb adót Dánia polgárai fizetik, ahol az elmúlt hat évben a legfelső adókulcs 59 százalék volt. A másodikként befutó Svédországban az adókulcs tavaly csökkent 57 százalékról 55 százalékra, a hollandok pedig 52 százalékot fizettek a teljes időszak során. Leszámítva azokat az országokat, ahol nem kell adót fizetni, a legalacsonyabb adókulcsokat az Európai Unióban Bulgária tudta felmutatni, ahol a korábbi 24 százalék helyett nemrég vezették be a 10 százalékos átalányszintet. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben Hong Kongban fizetik a legalacsonyabb adókat (16 százalék), míg Latin-Amerikán belül Paraguay-ban (10 százalék).


Jelentős csökkenés a régióban isA nagy nyugat-európai gazdaságok közül Franciaországban hajtották végre a legjelentősebb adócsökkentést: a 2003-as 48,1 százalékról 2007-ben 40 százalékra mérsékelték a kulcsokat. Németországban 48,5 százalékról 45 százalékra csökkentették az adó mértékét, miután 2005-ben és 2006-ban rövid időre 42 százalékos határt szabtak ki.

Az EU-ban az átalánykulcsok kelet-európai bevezetése, valamint Bulgária új 10 százalékos adókulcsa jelentette a legnagyobb hatást:

 • Észtországban a 2003-as 26 százalékos szintet 2008-ban 21 százalékos átalánykulcsra csökkentették,
 • Szlovákia 38 százalékról 19 százalékos átalánykulcsra csökkentette az adót,
 • Litvániában tavaly 6 százalékponttal 27 százalékra, idén pedig további 3 százalékponttal 24 százalék átalánykulcsra csökkentették az adókat,
 • Románia 40 százalékról 16 százalékos átalánykulcsra csökkentette az adókulcsait,
 • a Cseh Köztársaság pedig idén 15 százalékos átalányadót vezetett be.

  Mike Glover, a KPMG adóosztályának vezetője szerint Közép- és Kelet-Európában mindenféleképpen trendnek tekinthető az egyének adóinak csökkentése, talán az egyetlen figyelemreméltó kivétel Magyarország. "Emellett azonban az alkalmazott adókulcs csak részben árulkodó, mivel figyelembe kell venni azokat a küszöböket is, amelyeknél a magasabb adókulcsok kezdődnek."


  Más adókkal pótolják a bevételkiesést  Glover szerint mivel sok országban az adóbevételek részaránya a nemzeti vagyonon belül nem változott vagy nőtt az elmúlt öt évben, a személyi jövedelemadó- és a társasági adókulcsok csökkenése felveti azt a kérdést, hogy a kormányok hogyan fogják növelni forrásaikat. "Lehet, hogy a válasz a közvetett adózás növelésében rejlik, az áfán, az árukhoz és szolgáltatásokhoz kapcsolódó adókon, a vámokon és az egyes szolgáltatási díjakon keresztül." A szakértő szerint nem várható, hogy a személyi jövedelemadók olyan mértékben csökkennének majd, hogy az országok között vándorló emberek számára irrelevánssá válnának. "Az viszont teljes mértékben elképzelhető, hogy a közvetett adók relatív szintje sokkal nagyobb szerepet játszik majd annak eldöntésénél, hogy melyik országba menjenek dolgozni."


  Helyzet a világ más részein  Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a Hong Kong és Szingapúr közötti verseny azt eredményezte, hogy Szingapúrban az adókulcsokat a 2003-as 22 százalékról 2006-ban 21, 2007-ben pedig 20 százalékra csökkentették. Latin-Amerikában a személyi jövedelemadók általában alacsony, de stabil szinten maradtak. Az átlagérték a 2003-as 25,6 százalékról 2008-ban 26,9 százalékra növekedett, de ez teljes mértékben annak köszönhető, hogy Paraguay-ban 10 százalékos jövedelemadót, Uruguay-ban pedig 25 százalékos adót vezették be 2007-től.

  A régió más területein az adók mindenhol lefelé mozdultak el. Mexikó és Panama kiemelkedik a maga kitartó, évenkénti csökkentésével. Az elmúlt hat év során Panama fokozatosan lecsökkentette a 33 százalékos mértéket 22 százalékra, míg Mexikó 34 százalékról 28 százalékra mérsékelte az adókat.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek