kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Kulcsképességek a sikerhez

Hamarosan megint sok hallgató kapja kézhez a diplomáját. A jegyek, elvégzett tanegységek mellett a kulcsképességekre is érdemes odafigyelni az álláskeresés sikeréhez.

A kulcsképességek mindenkinek fontosak lehetnek az álláskeresés és a munkavégzés során. Különösen akkor, ha a munka keretében másokkal kellene együttműködni.
Nehéz feladat lenne pontosan meghatározni, melyik kulcsképességgel milyen területeken vagy munkakörökben lehet a legjobban boldogulni. Ezek - az időnként soft skilleknek is nevezett - készségek ugyanis átvihetőek egyik munkakörből vagy munkaterületről a másikra. Elsősorban a társas kapcsolat kezelésével, illetve a munka szervezésével kapcsolatos készségeket jelentenek. Az álláshirdetésekben különféle elnevezéssel a leggyakrabban a következő jellemzőket kérik számon a jelölteken:

Terhelhetőség - azt jelenti, hogy a jelölt könnyen koncentrál feladatára, éles helyzetben megőrzi hidegvérét és csak a tennivalóival foglalkozik. Nem zavarják az esetleges kudarcok, nem térítik el lényegtelen feladatok. Kiegyensúlyozottan, jól koncentráltan végzi feladatát.

Agilitás - még a legváltozatosabb akadályok sem térítik el attól, hogy elérje a célját. Akaraterejét bevetve képes arra, hogy leküzdje félelmeit, kitartson. Ehhez természetesen megalapozott tudás, megfelelő eszközök szükségesek a munkavégzéshez, és képesnek kell lennie a konfliktusok feloldására is.

Beleérző képesség - minden esetben szükséges, ha emberekkel foglalkozunk, segítségével tudjuk a partnerek gondolatait, érzéseit és céljait megérteni. A kérdezéstechnika és testbeszéd ismerete mellett fontos, hogy képesek legyünk a pillanatnyi céljainkat és értékeléseinket félretéve figyelni a partnerre.

Rugalmasság és mobilitás - általában párban járó tulajdonságokról van szó, ahol nem csak azt várják a jelölttől, hogy képes legyen nagyobb távolságokra utazva munkát vállalni, hanem azt is kérik, hogy a szokásos megoldásoktól eltérő ötleteket is hozzon munkája során. Legyen nyitott a változásra és tudja azt is megindokolni, hogy mikor nem látszik számára ésszerűnek egy feladat.

Alaposság - nem csak egyszerű végrehajtásról van szó, hanem a jelölteknek belső mércét kell felállítaniuk a feladatok megoldása során. Figyelnie kell a minőségre és önmagát javítani, ha nem üti meg a szintet, még akkor is, ha ez esetleg a végeredményben éppen nem látszana. Fontos, hogy konstruktív javaslatai is legyenek az alapos embernek, különben könnyen szőrszálhasogató aprólékossággá válik a munkája.

Konfliktus- vagy problémamegoldó képesség - aki ezzel bír, nem fél a kockázatvállalástól, attól, hogy rákérdezzen a kényes kérdésekre. Nem azt boncolgatja, hogy ki tehet a helyzetek, problémák kialakulásáról, hanem arra irányul a tevékenysége, hogy megoldja a felmerülő nehézségeket. A partnerek álláspontját képes higgadtan felmérni, mérlegelni. Szükség esetén saját hibáit beismeri és kész a megegyezésre.

Ügyfélközpontúság - barátságosság, figyelmesség: két olyan tulajdonság, ami magától értetődő ebben az esetben. Képes felmérni az igényeket, és hajlandó tenni is a kielégítés érdekében. Nem csak a kimondott, rögzített célokat tartja szem előtt, hanem az ügyfél maximális elégedettségét szeretné elérni. Kerüli a kioktatást, tudálékosságot - és erre ügyel akkor is, ha nem külső ügyfelekkel, hanem kollégákkal lép kapcsolatba.

Prezentációs képesség - az elnevezés idegenül hangzik, ám mindössze annyit takar, hogy a munkatársak vagy ügyfelek számára képes rövid időn belül, hatékonyan bemutatni különféle célokat, információkat. Ahol ezt a képességet kiemelik, nincs helye unalomba fulladó, statisztikák tömegét bemutató, dadogó előadásoknak, amiket zizegő papírok mögé bújt, izzadó homlokú szónokok tartanak. Rövid, frappáns és a témától függően akár humoros prezentációkat kérnek. Fontos a csomagolás.

Team-képesség, csapatmunka - aki ezzel a képességgel bír, az jól be tud illeszkedni a csapatba, anélkül, hogy elveszítené saját egyéniségét a feladatmegoldás során. Kihasználja erősségeit, és nem akar a csapat farvizén evezve, munka nélkül boldogulni. Képes arra, hogy kapcsolatot tart a munkatársakkal, és fontosnak tartja a csoport egészének sikerét.

Meggyőző személyiség - akkor szükséges, ha másokat szeretnénk befolyásolni, és ehhez nem áll rendelkezésre sem hatalom, sem egyéb érdek, amivel másokat rávehetnénk a számunkra fontos célok követésére. A magával ragadó előadásmód, a kristálytiszta érvelések annyira magától értetődőek és hatásosak a meggyőző személyiségű emberek szájából, hogy mások szívesen követik az elhangzottakat, gondolkodásuk a kiszemelt irányba terelődik.

Tárgyalóképesség - a jó beszédképesség mellett ez kompetencia nem nélkülözi a logikát sem. Jól felépített tárgyalási stratégiával, a partner igényeit jól felmérve lehet eredményes az egyezkedés. Az eredményességhez az is szükséges, hogy tágabb összefüggésekben, jövőbeni célokat és lehetőségeket is mérlegelve tárgyalunk, és nem csak a pillanatnyi haszon érdekében

Időgazdálkodás - alapvető készség, különösen olyan helyzetekben, amikor önállóságra, a feladatok pontos beosztására van szükség. Az időgazdálkodás lényege, hogy számon tartjuk feladatainkat, az előrehaladás mértékét és gazdálkodni tudunk a rendelkezésre álló erőforrásainkkal is. Nem hátrány, ha emellett tudjuk motiválni is magunkat a célok elérésére

Kulcsképességek terén is fontos az önismeret
A kulcsképességek listája hosszú, de a kétségbeesés felesleges. A különféle szakmák, tevékenységi körök eltérő mértékben követelik meg az előbbiekben felsorolt lista különféle elemeit. Ráadásul ezeket a képességeket már a tanulmányok során is fejleszthettük. Az első lépés: gondoljuk végig, milyen feladatokat oldottunk meg eddig. Ilyen lehet pl. végzősöknél a szakdolgozat megírása vagy az államvizsgán való megvédése. De alkalmas bármilyen más problémahelyzet is annak végiggondolására, hogy milyen készségeinket mozgósítottuk a siker érdekében. Gyakori, hogy ezeknek a készségeinknek nem vagyunk tudatában: egyszerűen élvezzük, hogy jó bulikat szervezünk, de arra nem gondolunk, hogy valószínűleg szervezőképességünk, meggyőző közléseink vagy a különféle problémák megoldásában szerzett gyakorlatunk is hozzájárul a szombat esti parti sikeréhez. Kérdezzük ezért meg barátainkat, ismerőseinket vagy családtagjainkat: mit gondolnak, milyen erősségeink vannak.

Alkalmazkodni csak mértékkel
Az álláskeresés során könnyen csapdába kerülhetünk, ha teljes mértékben alkalmazkodni akarunk az elvárásokhoz. A leginkább célravezető, és hosszú távú stratégiaként ajánlható módszer az lenne, hogy saját, személyes kompetenciaprofilunkhoz formáljuk a feladatainkat, és csak olyan álláshirdetésre jelentkezzünk, ahol lehetőséget látunk arra, hogy saját határainknak megfelelően láthatjuk el a feladatokat. Ezért érdemes már az álláspályázati anyagban is úgy feltüntetni ezeket a kulcsképességeket, hogy a leendő munkaadó el tudja dönteni, az általunk kínált kombináció illik-e a cég profiljába. A kulcsképességekről tudni kell, hogy kiválóan fejleszthetőek a munkahelyen, a munkavégzés során is.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk