Megjelent: 13 éve

Láss világot, tanulj külföldön!

Egyre több frissen felvett vagy már tapasztalt hallgató gondol arra, hogy nemzetközi tapasztalatokkal - külföldi tanulmányokkal, hosszabb-rövidebb ideig tartó programok látogatásával - értékesebbé tehetné diplomáját. Mire érdemes figyelni a tervezgetés során?

A külföldi tanulmányok elsősorban azok számára ajánlhatóak, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól, és jól felismerik a különféle helyzetekben rejlő lehetőségeket. A nemzetközi tapasztalatok megszerzéséhez elsősorban szociális készségek, a társas világban való eligazodás ügyessége szükséges. Ezeket a területeket egyben fejleszti is a hosszabb-rövidebb ideig tartó külföldi tartózkodás. A határokon túli mindennapok során a kommunikációs képesség, a szervezői képesség és kitartás a legkeresettebb tulajdonságok a siker érdekében.

Növeli a tanulmányi időt a külföldön töltött időszak

A tapasztalatok szerint a hallgatók többsége a képzése második szakaszában keresi a külföldi tanulmányok lehetőségét. Jelenleg a más országokban töltött idő az esetek többségében a tanulmányi időszak kitolódásával jár, de a bolognai folyamat egyik örvendetes fejleménye, hogy a külföldön szerzett kreditek jelentős része beszámítható a hazai tanulmányi kötelezettségbe.

A kedvenc célpontok Nagy-Britannia, az USA, Franciaország - de a különféle szakok szerint is megfigyelhető a hallgatók választási preferenciája: gazdaságtudományi képzések tekintetében Ausztria, Hollandia, Svájc vezeti a listát, a műszaki tudományok között Németország, Spanyolország, Svédország számít kiemelt célpontnak a nemzetközi statisztikák szerint. A tanulmányok dokumentálásának, szakmai gyakorlat igazolásának fontos eszköze az Europass - nézz utána a www.europass.hu oldalon.

Időben kezdd a tervezést!

A szakmai gyakorlat, külföldi képzés vagy részképzés megszervezése időigényes feladat. Tapasztalatok szerint egy-másfél év is szükséges lehet az alapos előkészítéshez. A tájékozódást minden esetben a célország központi diák-tájékoztató rendszerének segítségével érdemes kezdeni, illetve megkeresni a partnerország hazai csereszervezeteinek kapcsolatait. Jó kiindulási pontot jelentenek a különféle kultúrintézetek, nagykövetségek, illetve non-profit szervezetek, amelyek a diákcserével foglalkoznak.

A teljesség igénye nélkül néhány lehetőség pl. a németországi képzési lehetőségekkel kapcsolatban a DAAD, német Külügyminisztérium, vagy Nagy-Britanniával kapcsolatban a British Council, francia lehetőségekkel összefüggésben a Francia Intézet kínálatát érdemes tanulmányozni. A képzési követelményekkel és lehetőségekkel összefüggésben az Európai Unió Ploteus portáljának kínálata fontos startkő lehet.

A képzőintézmények vagy gyakorlati helyek kínálatának felsorolásából kiszemezgethető, milyen intézményeket érdemes választania az érdeklődőknek, milyen feltételek mellett vehetnek részt a képzési programokban. A hétköznapi életben való eligazodást segítő információkkal a www.lonelyplanet.com oldalain is találkozhatnak az érdeklődők.

Az egzotikus célpontok nagyobb erőfeszítést igényelnek

Problematikusabb a tájékozódás, ha távoli országok képzési programjairól gyűjtene információkat a jelentkező. India, Üzbegisztán vagy Albánia adataival kapcsolatban - csakúgy, mint más nem EU tagállam képzésével kapcsolatban - elsősorban a követségek, kulturális intézmények vagy államközi kapcsolatokat ápoló civilszervezetek lehetnek ugródeszkák. A tervezésnél érdemes arra is gondolni, hogy Európán kívüli utazások esetében számos egyéb, többek között egészségügyi tényezőt is figyelembe kell venni a kockázatok csökkentése érdekében. A tanulmányokhoz szükséges vízumok beszerzése mellett védőoltásokra is szükség lehet - ezekről a háziorvos vagy speciális szakintézmények segítségével lehet tájékozódni.

Az utazással kapcsolat ügyintézés része lehet, hogy a beutazást követően regisztráltatniuk kell magukat a speciális diákvízummal érkezőknek, a részletekről minden esetben tájékozódjunk előre a célország hazai külképviseletén. A biztonság kedvéért azonban néhány útlevélképet, a legfontosabb irataink fénymásolatait, hitelesített fordításait mindig tartsuk kéznél. A vízumkérelmekkel kapcsolatban gondoljunk arra is, hogy az útlevél érvényességének néhány hónappal mindenképpen meg kell haladnia az igényelt vízum érvényességi idejét.

A legkönnyebb út

Külföldi tapasztalatok szerzésének legegyszerűbb útja, ha a hazai képzési programban integrált külföldi részképzésen vesznek részt a hallgatók. Ilyenkor a hazai anyaintézmény külföldi kapcsolatainak segítségével jól bejáratott útvonalakon, a külföldi képzés során teljesített jegyek beszámítási lehetőségével bővíthetik tudásukat a jelöltek. Magyarországra helyezett képzés vagy képzési kooperáció esetén akár úgy is szerezhetünk külföldi egyetem vagy főiskola aláírásával hitelesített okmányt, hogy ki sem tettük a lábunkat itthonról. Ezeknek a lehetőségeknek a köre azonban jelenleg szűkebb, néhány alap és mesterképzési irányra vonatkozik.

Csereprogram vagy saját kezdeményezés

Az unión belüli diákcsere jelentős része az Erasmus/Socrates programon keresztül zajlik. Az EU tagállamok mellett három-tizenkét hónapos külföldi tanulmányok lehetőségét kínálja Izland, Liechtenstein vagy Norvégia is e programok keretében. A programok kínálatában szereplő lehetőségekhez kapcsolódhat ösztöndíj is, de ennek kiegészítéséhez vagy saját kezdeményezésű külföldi tanulmányokhoz ajánlott azoknak a civil szervezeteknek a feltérképezése, akik képzési célra támogatást nyújthatnak. Hasznos kiindulópont a kérdésben az osztondij.lap.hu kínálata, amely egyéni tapasztalatok alapján bevált lehetőségek gyűjteménye, folyamatosan frissülő kínálattal.

A szervezés részletei

Ha már világos, hol, kinek a támogatásával lehet megoldani a külföldi képzésen való részvételt, kezdődhet az akcióterv kidolgozása és végrehajtása. Az akciótervben pontos dátumokat követve érdemes rögzíteni, milyen határidőkkel kell beadni az egyes kérvényeket, mikor lesz pl. a nyelvvizsga vagy mikor kell a szükséges oltások miatt felkeresni a háziorvost.

A tervezésben azt is figyelembe kell venni, hogy a külföldi intézményekben a hazai felsőoktatási szezontól eltérő ütemezésben - előbb vagy később - kezdődhetnek a képzési programok.
Az is kérdéses lehet, hogy hazai beiratkozást, aktív félévet igényel-e a külföldi intézményben folyatatott tanulmányok időszakára a partnerintézmény, vagy a hazai főiskola/egyetem ahhoz, hogy a teljesítményt elismerjék itthon. A pályázati folyamatban fontosak a határidők, és az a rengeteg papír, amelyek közül nem hiányozhatnak az idegen nyelven hitelesített index-másolatok, nyelvvizsga-papírok, tanári ajánlások. Néhány ösztöndíj-lehetőség esetében külön nyelvvizsga szükséges, ezért előtte a tudás felfrissítésére is érdemes időt tervezni.

Hasznos tudnivalók

Nem utolsó szempont a döntésben, hogy milyen kiadásokkal jár a külföldi tartózkodás során az életvitel fedezése. Ennek része az esetleges tandíj fizetése is - az esetek többségében a fogadóállam feltételei vonatkoznak a vendégként érkező hallgatókra is, de kivételt képeznek az egyes intézmények közötti megállapodások keretében szervezett cserék. Tájékozódjunk ezért időben, alaposan még a tervezés időszakában.

Az ösztöndíj fogadásához külföldi bankszámla, hitelkártya szükséges lehet. A számlanyitás feltételeiről, a külföldre történő hazai utalások költségeiről és részleteiről is előre tájékozódjunk. Hasonlóképpen ajánlott a baleset- és betegbiztosítás feltételeiről is beszerezni a legfontosabb információkat a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatánál. Huzamosabb ideig tartó külföldi tartózkodás esetén szükséges lehet a nemzetközi vezetői engedély, és hasznos segítség a nemzetközi diákigazolvány, amelynek birtokában közlekedés, szállás vagy belépődíjak költségei jelentős mértékben csökkenthetőek külföldön.  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter