Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Malév GH: mediátort vonna be a tárgyalásokba a szakszervezet

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) munkaügyi közvetítőt vonna be a munkaügyi tárgyalásokba, mert szerintük a Malév GH vezetése több ponton is semmibe veszi az új Munka törvénykönyvének rendelkezéseit, és elzárkózik az egyeztetésektől.

A LESZ közleménye szerint a Malév Ground Handling Zrt. földi kiszolgáló vállalat, a légiközlekedési ágazat két utolsó magyar tulajdonban maradt cég egyikének vezetősége több mint egy hónapja igyekszik nyomásgyakorlással rávenni a dolgozókat, hogy "önként" mondjanak le fizetésük jelentős részéről. A vezetőség emellett év végi hatállyal felmondott minden kollektív szerződés (KSZ) értékű megállapodást, és a teljes cafeteria-rendszert. Mindez összesen nettó 30-50 ezer forinttal csökkentené a dolgozók havi fizetését - hívják fel a figyelmet.

Mint írják: a munkavállalók jelentős része nemet mondott a cégvezetés fenyegetéseire, sokan azonban aláírták a munkaszerződés módosítását. A korábban a KSZ-ben szabályozott, az elmaradt béremelések ellentételezéseként kiharcolt hó végi teljesítmény-pótlékok és jutalom egy része bekerült az ő munkaszerződésükbe, a jelentősen csökkentett alapbérekkel együtt.

Ez a szakszervezet szerint ellentmond az új Munka törvénykönyvének. E szerint ugyanis a kollektív szerződés hatálya alatt semmilyen körülmények között sem lehet a munkavállaló kárára eltérni annak rendelkezéseitől. Erre a szakszervezet hiába figyelmeztette Limburger Lóránt vezérigazgatót.

Ugyanakkor más jogilag aggályos lépés is történt a vezetőség részéről. A LESZ álláspontja szerint a kollektív tárgyalásoktól, egyeztetésektől való elzárkózás, az információk visszatartása az üzemi tanács elől egyaránt jogszabályt sért.

Annak érdekében, hogy a munkaügyi konfliktus ne váljon még súlyosabbá, vagy ne legyen munkabeszüntetés, a szakszervezet munkaügyi közvetítő bevonására tett javaslatot. Az érdekképviselet meggyőződése ugyanis, hogy csak a tárgyalás vezethet eredményre, ugyanis mind egy súlyos és elhúzódó munkaügyi konfliktus, mind a tervezett megszorítások nyomán beinduló munkavállalói exodus a cég megbénulásával fenyegetne - olvasható a közleményben.
Follow hrportal_hu on Twitter